Görünen o ki bilançolarındaki kan kaybı devam ediyor. Şirketin net geliri ikinci çeyrekte %16 azalmış durumda. Bu gidişatı yorumlayan Elon Musk ise, ülkemizde de geçen ay satışta 1 numara olan düşük fiyatlı Model Y‘ye ve robotaksi servisindeki gelişmeye güvendiğini ifade ediyor. Tabii en önemli sorun; Trump yönetiminin ABD’de elektrik enerjisiyle çalışan taşıtlara uygulanan teşvikleri kesmiş olması. Otonom taşıt servisleri henüz yaygınlaşmadığı için bunu telafi edecek ortam da oluşmadı haliyle.
Tesla‘nın önünde birkaç zorlu yarıyıl daha var. 2026 yılının sonunda otonomi sayesinde düzlüğe çıkmaları bekleniyor.
Tesla ayrıca ürün teslimatında da daralma yaşıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre %13,5 oranında bir daralma söz konusu. Bu da net gelirini ikinci çeyrekte 1,4 milyar $ dan 1,17 milyar $ a indirmiş oldu. Şirket otomotiv işinden %16, enerji işinden ise %7 oranında gelir kaybetti. Buna karşılık diğer otomotiv markalarından 439 milyon $ karbon kredisi geliri elde etti. Bu gelirin de azalmış olduğunu belirtelim. Sonuçta; Elon Musk’un politika macerasının markasına hiç yaramadığı çok net. Son aylarda Model Y ve Cybertruck tipi otomobillerde yapılan düşük fiyatlı versiyonlar bakalım satışlara nasıl etki edecek? İkinci çeyrekte Tesla‘nın 384.122 adet ürün sattığını belirtelim. Geçen yıl aynı dönemde satışlar 443.956 adet olmuştu.
Özetle Tesla‘nın eskimiş modelleriyle olan performansında kan kaybı devam ediyor. En büyük umudu ise yakında Nevada ve Florida’ya yaymayı düşündüğü robotaksi servisleri. Kısa süre içinde ABD nüfusunun yarısına hitap edecek bir genişleme hedefi var. Tamamen otonom CyberCab ve RoboVan modellerinin gelecek yıl seri üretimi ile bu hedeflerin başarılabilir olup olmadığını göreceğiz. Ama Haziran ayında Teksas eyaletinde sürüş başına sabit alınan 4,20 $ ücretin bu ay 6,90 $ a çıkarılmış olması ve Austin kentinin şehir merkezinde kısıtlamaların getirilmesi negatif etki yapacak düzeyde. İzlemeye devam edeceğiz.