Yenidoğan uzmanları Antalya’da buluştu:
SAĞLIK 20.04.2025 10:33:24 0

Yenidoğan uzmanları Antalya’da buluştu: "Aşı reddi çocukları korumasız bırakıyor"

Yenidoğan uzmanları Antalya’da buluştu: "Aşı reddi çocukları korumasız bırakıyor"

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, Antalya’da düzenlenen 32. Ulusal Neonatoloji Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Covid-19 pandemisi sonrası yaygınlaşan aşı reddinin çocuk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Esin Koç, "Aşılama oranı, toplumda belirli bir sayının altına indiği an salgınlar başlar. Sıfırdan, sil baştan başlamak zorunda kalırız. Ve bu olabilecek en büyük felakettir" sözleriyle aşı reddine karşı uyarıda bulundu.
Türk Neonatoloji Derneği tarafından 16-20 Nisan tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 32. Ulusal Neonatoloji Kongresi, Türkiye genelinden yenidoğan alanında çalışan hekimler, hemşireler, akademisyenler ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Kongrede 262 bilim insanı konuşmacı ve oturum başkanı olarak görev alırken, binin üzerinde katılımcı kongreyi yerinde takip etti. Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İtalya, İsveç ve Kanada’dan uluslararası konuşmacılar da etkinliğe katılım sağladı.
Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında Türk Neonatoloji Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, Genel Sekreter Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özge Altun açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Türkiye’deki yenidoğan hekimliğiyle ilgili güncel gelişmelerin yanı sıra prematüre doğumlar, tentene temas uygulaması ve aşı reddi gibi başlıklar gündeme taşındı.

"Yenidoğan ölümleri bir ülkenin gelişmişlik göstergesidir"
Yeni doğan döneminin, insan yaşamının en kırılgan ve en riskli evresi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Esin Koç, "Yenidoğan ölümleri bir ülkenin gelişmişlik ölçüsü olarak kabul edilir. Zamanından önce, yani prematüre doğan o kadar çok bebek var ki, bunlar bazen değil bir ay, aylarca yoğun bakım ünitelerinde kalabiliyor. Taburcu olduktan sonra da bu bebeklerin ve ailelerinin uzun süre takip edilmeleri ve desteklenmeleri gerekiyor" dedi.
Prof. Dr. Koç, yenidoğan uzmanlığının uzun ve zorlu bir eğitim süreci gerektirdiğini söyleyerek, "Tıp fakültesinden mezun olan bir hekim 6 yıl okur. Ardından çocuk doktoru olmak için 4 yıl daha eğitim alır. Yenidoğan uzmanı olmak isteyen bir hekim ise bunun üzerine 3 yıl daha ihtisas yapar. Türkiye’de yenidoğan uzmanı sayısı hala yetersiz. Üstelik bu alanda tek bir uzmanlık derneği var: Türk Neonatoloji Derneği. Yıllardır eğitimden uygulamaya, saha çalışmalarından kongrelere kadar her alanda faaliyet gösteriyoruz" diye konuştu.

"Gerçek acil bu: Yenidoğan, bebekler beklemez"
Yenidoğan alanındaki aciliyetin önemine dikkat çeken Koç, kongrede yaşanan bir olayı şu sözlerle anlattı: "Bir uzman arkadaşımızın sorumluluğunda bir bebek doğdu. Kongre’yi bırakıp uçağa atlayarak hastanesine döndü. Çünkü yenidoğan gerçek bir acildir. Bebekler beklemez."
Kongrede üç paralel salonda düzenlenen eğitimlerin yalnızca teorik değil, pratik uygulamalı kurslarla da desteklendiğini belirten Koç, "Tüm Türkiye’den gelen hekimler ve hemşireler bu kongrede hem bilimsel hem de uygulamalı eğitim alıyorlar. Katılım her yıl daha da artıyor. Aynı zamanda uluslararası uzmanlar da bizimle birlikte bilgi paylaşıyor" dedi.

"Prematüre doğumun birçok nedeni var, ama risk her zaman var"
Prematüre doğumun yalnızca tıbbi değil, sosyal, çevresel ve kültürel nedenlere de bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Koç, "Antenatal yani doğum öncesi bakım çok önemli. Enfeksiyonların yaygın olduğu bölgelerde, gebelik takibi zayıfsa, akraba evlilikleri varsa ya da doğumsal anomaliler yaygınsa erken doğum riski artar. Ancak bazen hiçbir neden olmadan da erken doğum olabilir. Bu yüzden hiçbir annenin zamanında doğum yapma garantisi yoktur" ifadelerini kullandı.
Ailelerin doğumu gerçekleştirecekleri hastaneyi önceden değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Koç, "Asıl soru şu olmalı: Eğer erken doğum olursa, ben bu bebeğimi takip edebilecek, tedavi edebilecek bir hastanede miyim?" dedi.

"Yenidoğan, bebek doğmadan önce başlar"
Gelişmiş ülkelerde prematüre doğum oranının yüzde 7, az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 15’e kadar çıktığını ifade eden Koç, "Bebek sahibi olmayı düşünen anne-baba adaylarının bu süreci bilinçli yönetmesi, gerekli taramaların yapılması, gebenin iyi izlenmesi bebeği doğrudan etkiliyor. Yenidoğan dediğimiz şey aslında bebek doğduktan sonra başlamaz. Daha anne baba bebek sahibi olmaya karar verdiğinde başlar" diye konuştu.

Ten Tene Temas Projesi: Pilot illerde uygulamada
Prematüre bebeklerin doğar doğmaz anneden ayrılmasının hem bebek hem de anne açısından ciddi sonuçlar doğurduğunu belirten Prof. Dr. Koç, tentene temas uygulamasının fiziksel ve psikolojik faydalarına değindi. Koç, "Bebek doğar doğmaz buz gibi yoğun bakım ünitesine konuyor. Anne sezaryense bebeğini göremiyor bile. Bu sırada bebek annesinden ayrıldığını anlıyor. Çalışmalar gösteriyor ki, annesiyle tentene temas eden prematüre bebeklerin yaşama şansı artıyor. Komplikasyonlar azalıyor, zihinsel gelişimleri olumlu etkileniyor" ifadelerini kullandı.
Koç, uygulamanın kolay olmadığını, bebeklerin çok küçük olduğunu, her yerlerinden kablolar sarktığını söyledi. Bu nedenle doktor ve hemşirelerin ciddi eğitimden geçmeleri gerektiğini vurguladı.
Türk Neonatoloji Derneği’nin sahada yürüttüğü "Ten Tene Temas Projesi" hakkında bilgi veren Koç, "Ankara, İstanbul gibi şehirlerde üniversite hastaneleri bu sistemi oturtmuş durumda. Biz sekiz pilot il belirledik: Sivas, Urfa, Adana, Kocaeli, Bursa gibi şehirlerde eğitimler verdik. Çünkü Türkiye’nin her köşesinde doğan bebeklerin de eşit sağlık hakkı var" dedi.

Aşı reddi: "Yılların emeği çöpe gider, çocuklar kendini savunamaz"
Prof. Dr. Esin Koç, yenidoğanlara yönelik aşı reddinin giderek büyüyen bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü söyledi. Bu sürecin yalnızca Türkiye’ye özgü olmadığını vurgulayan Koç, "Aslına bakarsanız bu benim kişisel fikrim gibi görünse de, dünyada Covid döneminden sonra aşıya olan güven sarsıldı. O süreçte aşılar çok hızlı geliştirildi. Medyada yalan yanlış haberler çıktı. İnsanlar milyonlarca kişi ölürken bile, birkaç aşı komplikasyonunun abartılarak verilmesiyle korktu, geri çekildi. Bu yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada böyleydi" dedi.
Aşıların etkisine dikkat çeken Koç, "Dünyadaki en iyi, en etkili ve en doğru şeylerin başında anne sütü ve aşı gelir. Anne sütüyle ilgili dünyada hiç tartışma yok. Her bebek için altın değerindedir. Aşı da aynı derecede kıymetlidir. Bugün bebek ölümleri bu kadar azsa, kızamık, tetanoz, boğmaca gibi hastalıklar görünmüyorsa bu aşılama sayesinde olmuştur" diye konuştu.
Toplumda gelişen yanlış algılara dikkat çeken Koç, şöyle devam etti: "Bazen aileler geliyor, ‘Hocam ben çocuğuma hiç aşı yaptırmadım, bakın hiçbir şey olmadı’ diyor. Neden olmadığını ben söylüyorum: Çünkü diğer çocuklar aşılandı. O çocuğu toplum bağışıklığı korudu. Aşılama oranı, toplumda belirli bir sayının altına indiği an salgınlar başlar. Sıfırdan, sil baştan başlamak zorunda kalırız. Ve bu olabilecek en büyük felakettir. Bu şekilde giderse yılların emeği çöpe gider. Ben asistanken, tetanozdan bebek kaybederdik. Şimdi hiç görmüyoruz. Kızamıktan ölüm yok. Ama aşılar terk edilirse bunlar yeniden gündem olur. İnsanlar bunun farkına ancak çok geç vardığında varacak. Çünkü bu çocuklar kendilerini savunamaz. Anne baba ‘yaptırmam’ diyor ve konu kapanıyor. Oysa devlet bu hizmeti ücretsiz veriyor. Tek yapılması gereken çocuğu sağlık ocağına götürmek."

Mobil uygulama: Dünya çapında örnek gösterildi
Dernek tarafından geliştirilen mobil uygulama hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Koç, uygulamanın prematüre bebeklerde doğru tedavi ve doz hesaplaması için kullanıldığını ve hata yapılmasını engellediğini belirtti. Koç, "Bebeğin kilosu, yaşı girildiğinde sistem yanlış dozda uyarı veriyor. Amerika’dan ödül aldı. İngilizce’ye çevrildi ve 15 milyonun üzerinde indirildi. Dünyadaki birçok yenidoğan uzmanı ve hemşire bu uygulamayı kullanıyor" şeklinde konuştu.

"Prematüre bebek yaşıyor ama nasıl?"
Koç, prematüre bebeklerin sadece yaşatılmasının yeterli olmadığını, yaşam kalitelerinin de korunması gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Bu bebekler iyi tedavi edilmezse ileride gözleri görmeyebilir, kulakları işitmeyebilir, akciğerleri sık hastalanabilir, zeka gelişimleri geri kalabilir. Bu sadece bebeğin değil, ailenin ve toplumun da yüküdür. Daha doğum salonunda yapılan doğru müdahaleler, o çocuğun önündeki 80 yılı belirleyebilir."

Motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 ölü, ...

İstanbul’da bazı vatandaşlar deprem endişesiyle ge...

Siirt’te seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Ümraniye’de bir kadın silahla başından vurulmuş ha...

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Milleti küçük gör...

Tekirdağ’da doğalgaz arama kuyusunda gaz kaçağı

Patates çuvallarının altından kaçak göçmenler çıkt...

Iğdır’da 22 şişe sahte alkol ve 13 şişe kaçak alko...

Narin Güran cinayeti davası 2 Mayıs’a ertelendi

Kırmızı ışıkta bekleyen araçların arasına daldı, k...

Eşinden saatler sonra hayatını kaybetti

Fenerbahçe kafilesi Gaziantep’te

Suriye’de Filistin’e destek gösterisi

Kocaeli’de bir evden altın çalan 2 şüpheli yakalan...

Beypazarı’nda sahte plakalı otomobil yakalandı

16 yaşındaki ehliyetsiz sürücü polisi peşine taktı...

Rusya’dan "Moskalik" açıklaması: "Ukrayna istihbar...

Tekirdağ’da kaçak tütün operasyonu

Keny Arroyo, Süper Lig’de ilk golünü attı

Yol çalışmasından tarih fışkırdı, bölgede çalışmal...

Depreme okey masasında depreme yakalandılar, panik...

Gemlik’te feci kaza: 1 ağır yaralı

Trump: "Ukrayna, Değerli Madenler Anlaşması’nın ni...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Zelanda Başbakanı Luxo...

Çanakkale’de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat: "Türkiye ve ABD olarak karşı...

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 5 - Atakaş Hatayspor...

Tırın dorsesinin çarptığı otomobil şarampole savru...

Balıkçı teknesinde yaralanan vatandaşı Sahil Güven...

Samsun’da kavgayı ayırmak isteyen uzman çavuş hava...

Solskjaer’den 2 değişiklik!

Fenerbahçe, Gaziantep FK maçı hazırlıklarını tamam...

Putin ile Trump’ın Özel Temsilcisi Witkoff arasınd...

Deprem anı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün kamerası...

Bodrum Belediyesi tarafından ata tohumlardan üreti...

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 0 - Atakaş Hatayspor...

Fethiye’de 4 ayrı suçtan aranan şahıs yakalandı

Motosiklet yayaya, ticari taksi elektrikli skutere...

Hasanpaşa kentsel dönüşüm projesi ile ilgili vatan...

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, ABD ile dolaylı müza...

Trump’tan İran’a gözdağı: "Anlaşma yapamazsak, old...

Görenler şaştı kaldı: Otomobilde mahsur kalan 4 ki...

Büyükşehir, taraftarı kırmadı, Osmangazi Köprüsü’n...

Tüp yüklü tır otomobili sürükleyip devrildi: O anl...

Yozgat’ta veteriner hekimlerin meslek sorunları el...

Kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü ağır yaral...

Vali Musa Işın ve milletvekillerinden deprem üssü ...

Belediye meclis üyeleri çocuklar oldu

Jandarma Didim’de vatandaşları bilgilendirdi

Ticari taksi sürücüsünü darp eden İngiliz boksör t...

Ayvalık Denizcilik Lisesi Mast İzmir Boatshow Fuar...

Hapis cezası ile aranan şahıs Kuşadası’nda yakalan...

Esenyurt’ta parkta otururken silahlı saldırıya uğr...

Antalya’da belirli alanlar hariç ormanlara girişle...

Başalan Mahallesi’nde Cami Açılışı ve Keşkek Hayrı...

Tellere takılan tır interneti çökertti, trafiği fe...

Malatya’da tefeci operasyonu: 3 tutuklama

Kırıkkale’de binlerce makaron ele geçirildi

Milas’ta sağanak yağış etkili oldu

Uşak Belediye Başkanı Yalım’dan Başkan Kahveci’ye ...

Bakan Bak’tan Trabzonspor U19’a tebrik

Sakaryaspor, İrfan Buz ile ilk idmanına çıktı

Safranbolu’da 250 bin TL’lik uyuşturucu ham maddes...

Şehit Polis Memuru Zeki Bacak, Uşak’ta son yolculu...

Bakan Kacır, Kars Valiliği’ni ziyaret etti

Korucuk’ta Kapalı Pazaryeri hizmete açıldı

Bodrum Uluslararası Hıdırellez Şenliği hazırlıklar...

21.6° / 10.8°

Motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

İstanbul’da bazı vatandaşlar deprem endişesiyle geceyi dışarıda geçirmeye devam etti

Siirt’te seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Ümraniye’de bir kadın silahla başından vurulmuş halde bulundu

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Milleti küçük gören jakobenlerin yanında olmadık"

Tekirdağ’da doğalgaz arama kuyusunda gaz kaçağı

Patates çuvallarının altından kaçak göçmenler çıktı

Iğdır’da 22 şişe sahte alkol ve 13 şişe kaçak alkol ele geçirildi

Narin Güran cinayeti davası 2 Mayıs’a ertelendi

Kırmızı ışıkta bekleyen araçların arasına daldı, kaza sonrası kayıplara karıştı

Eşinden saatler sonra hayatını kaybetti

Suriye’de Filistin’e destek gösterisi

Kocaeli’de bir evden altın çalan 2 şüpheli yakalandı

Beypazarı’nda sahte plakalı otomobil yakalandı

16 yaşındaki ehliyetsiz sürücü polisi peşine taktı, 60 bin lira ceza yedi

Tekirdağ’da kaçak tütün operasyonu

Yol çalışmasından tarih fışkırdı, bölgede çalışmalar durduruldu

Depreme okey masasında depreme yakalandılar, panik anları kamerada

Gemlik’te feci kaza: 1 ağır yaralı