Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı:
SAĞLIK 10.06.2025 12:17:08 0

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: "Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli"

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: "Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli"

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, "Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli" dedi.
Halk arasında basur olarak bilinen insan vücudunda bulunan hemoroid dokusunun sarkması, genişlemesi sonrası kaşıntı, ağrı, kanama gibi şikayetlere neden olarak hemoroidal hastalık oluşturduğunu belirten uzmanlar uyarıyor. Bu rahatsızlığın kişilerin yaşam kalitesini etkilediğine dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Gezen ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Uzm. Dr. Zeynep Betül Yıldız, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Gezen, ABD’de yapılan tuvalette cep telefonu gibi teknolojik cihazlarla ilgilenilerek uzun süre geçirilmesinin hastalık üzerindeki etkisine yönelik sonuçlar ortaya koyan araştırmadan bahsederken uzmanlar, hastalığa karşı kişilerin aşırı alkol ya da baharatlı yiyecekler tüketmekten, hareketsiz yaşamdan uzak durması, su tüketimine dikkat etmesi gerektiğini aktararak uyarılarını sıraladı.
"Yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz"
Kişilerin yaşam tarzı ve beslenme şeklinin hastalıkta etkili olabildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, "Hemoroid aslında tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık halk arasında basur denilen hastalık olduğunda o zaman problem çıkıyor. Hemoroidal hastalık makat bölgesinde şişlik olarak fark ettiğimiz oluşumlardır. Bunlar damar ve yastıkçıkların belirginleşmesidir. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Makatta ıslaklık, şişlik, ağrı, temizlenmede zorlanma, kanama gibi bulgularla bizi uyarabiliyor. Ne olursa olsun kabızlıkla mücadele etmeliyiz. Kabız kaldıktan sonra hemoroidler fazlalaşabiliyor. Aşırı alkol, acı yeme, ağırlıkları kaldırma, uzun süre ayakta durma maalesef tetikliyor. Kabızlığın baş nedenlerinden bir tanesi; fast food. Büyüklerimizin dediği gibi tencere yemekleri, lifli gıdalar, sebzeler bunun önlenmesinde başrol oynuyor. Muhakkak sebze, meyve ve bol su tüketimi gerekli. Eğer toparlayamıyorsa sıcak oturma banyoları yapılır, ilaç tedavisi ile önüne geçilmesi sağlanır. Başarılamıyorsa olabildiğince yapmak istemememizle birlikte ameliyat da gözümüzün önündedir. Bunlar, gaz ve büyük abdest kaçırmaya engel olur, olabildiğince tutmak isteriz ama aşırı kanamalar, iltihaplanmalar, büyük abdest yaptıktan sonra rahatsızlıklar, makat ıslaklıkları oluyorsa o zaman ameliyatı da planlayabiliriz" dedi.
"Kanama hemoroidden geliyor diye bir kural yok"
Makattan gelen kanamanın başka sebepleri de olabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Gezen, "Kanama hemoroidden geliyor diye bir kural yok, uzun süreli kanamalarda muhakkak kolonoskopi de yapılmalı. Zaman içinde teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizle bunu artırdığı zaten biliniyor. Tuvalette çok uzunca zaman geçirdiğimizde uzun ıkınmalarda basınç artıyor veya oturur pozisyonda kalınca damar dönüşümü azaldığı için staz (kan akışının yavaşlaması durumu) oluşuyor. Teknoloji ilerliyor, hepimiz telefonlarda uzun zaman geçiriyoruz. Haber okumaktır, telefona bakmaktır bunlarla zaman geçirilmemesi, ortalama 5-6 dakika üzerinde tuvalette büyük abdest yaparken zaman geçirilmemesi, aşırı ıkınılmaması, süreyi uzatmamak gerekir ki hemoroidal hastalıkları önlememiz için yapılan çalışmalar da zaten bunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
"Tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli"
ABD’de de yapılan tuvalette teknolojik cihazların kullanımıyla ilgili bir araştırmadan bahseden Prof. Dr. Gezen sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD’de yapılmış, 125 hasta üzerinden yapılmış, sorgulandığı zaman da ‘Tuvalette telefonunuzla oynuyor musunuz, ne kadar zaman geçiriyorsunuz, haberlere bakıyor musunuz’ diye soruluyor. Cevap alınanların, uzun süre geçirenlerin yüzde 40’ında hemoroidal hastalık tespit edilmiş. Şöyle de bir sonuca varılmış; uzun süre geçirenlerde riskin daha fazla olduğu. Daha geniş çalışmalara gerek olmakla birlikte daha önceden de bildiğimiz gibi tuvalette uzun süre geçirme hemoroidal hastalıkların nedenlerin bir tanesi. Teknoloji ilerledikçe maalesef bunlarla karşılaşıyoruz. Akıllı telefonlardan önce ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ diyorduk, bir zaman o alışkanlıklar vardı. Şimdi daha kolayı telefonlarla bu alışkanlıklarla yer değiştirdi. Ağrı, şişlik, kanama muhakkak hekim başvurusu gereklidir, muayenelerimize göre eğer kanama uzun sürüyorsa kolan kanseri riskimiz her zaman aklımızda, muhakkak kolonoskopi yapılacak. Pıhtı yapabilir, çok ağır şikayetlerle gelebilir. Hekimlerle tedavi yönlendirilmeli çünkü sosyal medyada önerilerin bir kısmında sonrasında sıkıntılar olabilir, bu riski hiçbir zaman göze almamalılar. Tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli"
"Tuvalette oyalanmayın, kendinizi zorlamayın"
Kişilerin şikayetlerine kulak vermesi gerektiğini aktaran Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Zeynep Betül Yıldız, belirtilerin başka hastalıkları da tarifleyebileceğine dikkat çekti. Hastalığın erken evresinde ilaç tedavisi, yaşam ve beslenme tarzı değişikliklerinin yapılabileceğini aktaran Uzm. Dr. Yıldız, acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması, lifli gıdalarla beslenme, bol su tüketiminin önemine dikkat çekti. Hastalığın kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebildiğini söyleyen Yıldız, tedavi seçeneklerine yönelik de bilgi verdi.
Sözlerini sürdüren Uzm. Dr. Yıldız, "Makattaki damarların aşırı zorlanmaya veya uzun süre tuvalette kalmaya bağlı genişlemesinin sonucu oluşan bir hastalık. Ülkemizde diğer ülkelere göre daha fazla. Artık telefon ve mobil cihazlarla tuvalet kullanma sürecinin artmasına bağlı olarak oradaki damarlarda da genişleme oluyor, bunlar çok etkiliyor. Biz de hastalar özellikle söylüyoruz, su içmeleri, hareketli olmaları, yürüyüş yapmaları ve bağırsak hareketlerini düzenlenmesi için beslenme önerilerinde bulunuyoruz. Acılı, baharatlı ürünler tüketen hastalarda bunlar daha sık görülüyor. Hastalara özellikle söylediğimiz; tuvalette işiniz bittiği zaman kalkın, oyalanmayın hatta tuvalette kendinizi zorlamayın, tuvaletinizi yapamıyorsanız kalkın. Operasyon sürecinde açık, kapalı cerrahi ve lazer dediğimiz yöntemleri var. Günlük su ihtiyacımızı karşılamamız gerekiyor, hastalara soruyoruz ne kadar su içiyorsun diye ‘İçiyorum’ diyor, kaç bardak dediğimizde ‘2,3 bardak’ bu kimse için yeterli bir miktar değil, en az 2- 2,5 litre su içmeleri gerekiyor. Kabız kaldığında aşırı zorlamaya bağlı basur oluyor veya basuru aşırı şiştiği için de hasta tuvaleti erteleye erteleye bu sefer daha da sıkıntılı yapamama süreçlerine giriyor" dedi.

Annesini sopayla öldüren evlat tutuklandı

Semt pazarında silahlı kavga: 1’i ağır 7 yaralı

Kozan’daki orman yangını kısmen kontrol altında

Ortaca Sarıgerme’deki orman yangını kontrol altına...

"Antibiyotik direnci, salmonella enfeksiyonlarını ...

130 yıllık taş mektep, ihtişamıyla göz kamaştırıyo...

Hırsızların yol kenarında duran çöp konteynerini a...

Tıka basa çay dolu kamyonun kasasında tehlikeli yo...

İşe giderken sokak köpekleri saldırdı, genç kadın ...

Arnavutköy’de dışarıda yemek yedi, hesabı ödemeden...

Bursa’da korkutan orman yangını.

Yozgat’ta meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kay...

Karpuzun yıkanmadan kesilmesi "salmonella" riskini...

Erzurum’da 412 işletme denetlendi

Fatih Tekke’ye gece kayağı fotoğrafı sürprizi

Türklerde yangınla mücadele geleneği ve itfaiye te...

İskenderun’da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Kazı sırasında doğal gaz borusu delindi, mahalleyi...

Otomobil alev alev yandı

Erzincan’da gece saatlerinde korkutan araç yangını...

Kamyonun üzerine devrilmesiyle hurdaya dönen Tofaş...

Muğla’nın Ortaca İlçesi Sarıgerme Mahallesi’nde or...

Hatay’da 21 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan...

Erzincan’da motosiklet ile hafif ticari araç çarpı...

İskenderun’da işyeri hırsızlığı: 3 şüpheli tutukla...

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Velioğlu: "Organ ba...

Mersin’deki orman yangını: Havadan müdahale başlad...

Alkollü çevirmeye girdi, ehliyeti gidince depremle...

Antakya’da konteyner yangını

Muş’ta trafik kazası: 2 kişi yaralandı

Ankara’da konveyör bant fabrikasında yangın çıktı

Ankara’da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 ölü...

Takla atan araç metrelerce sürüklendi: Ehliyetsiz ...

Polatlı’da otluk alanda çıkan yangın söndürüldü

Hatay’da yüksek ateş şüphesiyle hastaneye kaldırıl...

Kafasına atlet ve kask geçirerek hırsızlık girişim...

Traktör devrildi, sürücüsü hayatını kaybetti

Manisa’da jandarmadan uyuşturucuya darbe

Gazipaşa’da yangın sebebiyle bir mahalle tedbir am...

Batman’da örtü yangınını vatandaşlar söndürdü

Kamyonundaki arızayı kontrol için inen sürücü başk...

İşten dönen kadın evde iki kişinin cesediyle karşı...

Elazığ’da otomobil ile elektrikli motosiklet çarpı...

Çorum polisinden "Huzur" uygulaması

Marmaris’te teknedeki kavgada ölen Arda Deniz Onat...

Boş arazideki siyah sıvı dolu bidonlar ekipleri ha...

Elazığ’da otomobil şarampole yuvarlandı: 2 yaralı

Çorum’da aranan 6 kişi yakalandı

Uşak’taki meşelik alandaki yangına karadan müdahal...

Alevlere teslim olan müştemilat kamerada

Berlin’deki Mısır Büyükelçiliği önünde "Gazze" pro...

TEM’deki kazada ağır yaralanan hostes hayatını kay...

2 bin 500 yıllık antik kentin ciğerleri yandı

Bursa’da 3 aracın karıştığı zincirleme kaza kamera...

Diyarbakır’da 5 aylık hamile kadını öldüren zanlı ...

Dönme dolapta mahsur kalan 3 kişi, 42 metrelik itf...

Mangal ateşi tüp patlamasına neden oldu

Çanakkale’de takla atan araçta sıkışan sürücü kurt...

Havran’da belediye meclis üyesi silahlı saldırıda ...

Balıkesir Savaştepe’de çıkan orman yangınına müdah...

Eskişehir’de çıkan yangın ormana sıçramadan söndür...

Çanakkale’de 38 kaçak göçmen yakalandı

Datça’da açıklarında arızalanan ve sürüklenen yelk...

Telefon dolandırıcısı, yaşlı kadının paralarını al...

Pikap sulama kanalına uçtu: 1 ölü

Kadın arkadaşını öldürüp intihar etti

Polise yakalanmamak için girdiği bacada sıkıştı

42.9° / 29.2°

Annesini sopayla öldüren evlat tutuklandı

Semt pazarında silahlı kavga: 1’i ağır 7 yaralı

Kozan’daki orman yangını kısmen kontrol altında

Ortaca Sarıgerme’deki orman yangını kontrol altına alındı

Hırsızların yol kenarında duran çöp konteynerini araca yükleyip çaldığı anlar kamerada

Tıka basa çay dolu kamyonun kasasında tehlikeli yolculuk

İşe giderken sokak köpekleri saldırdı, genç kadın canını zor kurtardı

Arnavutköy’de dışarıda yemek yedi, hesabı ödemeden kaçtı

Bursa’da korkutan orman yangını.

Yozgat’ta meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kaybetti

İskenderun’da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Kazı sırasında doğal gaz borusu delindi, mahalleyi gaz kokusu sardı

Otomobil alev alev yandı

Erzincan’da gece saatlerinde korkutan araç yangını

Kamyonun üzerine devrilmesiyle hurdaya dönen Tofaş’ta kimsenin olmaması faciayı önledi

Muğla’nın Ortaca İlçesi Sarıgerme Mahallesi’nde orman yangını

Hatay’da 21 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Erzincan’da motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 yaralı

İskenderun’da işyeri hırsızlığı: 3 şüpheli tutuklandı

Mersin’deki orman yangını: Havadan müdahale başladı