Uzmanından
13.07.2025 12:17:00 0

Uzmanından "Kene riski şehirlerden çok kırsalda yüksek" uyarısı

Prof. Dr. Ömer Orkun, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünün ana vektörü Hyalomma marginatum veya sekonder vektörler metropoliten bölgelerde, büyükşehirlerin park ve bahçelerinde bulunmaz "

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Keneler ve Kene Kaynaklı Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Ömer Orkun, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünün ana vektörü Hyalomma marginatum veya sekonder vektörler metropoliten bölgelerde, büyükşehirlerin park ve bahçelerinde bulunmaz " dedi.

Prof. Dr. Orkun, yaptığı açıklamada, insanları enfekte eden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünün Türkiye'de 2000'li yılların başında görüldüğünü söyledi.

Virüsün ana vektörünün özellikle kırsal bölgelerde bulunan "Hyalomma marginatum" olduğunu, söz konusu türün mart ayının sonunda aktifleşmeye başladığını belirten Prof. Dr. Orkun, şöyle konuştu:

"Nisan ve mayıs ayları soğuk ve yağışlı geçti. O yüzden aktivasyonunu önemli derecede azalttı. Ancak özellikle mayıs sonu ve haziranda insanlarla karşılaşması daha çok gerçekleşti. Bu dönemde insan hareketlerinin ve özellikle tarım işçilerinin aktif çalıştığı, bağ bahçe işlerinin arttığı bir dönem. Genelde vakaları gördüğümüz gruplar tarım işçileri ve hayvancılıkla uğraşanlar.

Vakaların özellikle Kurban Bayramı sonrası arttığını, bunun beklenen bir durum olduğunu dile getiren Prof. Dr. Orkun, bazı yerlerde popülasyon değişimlerinin yaşandığını ancak bunu "keneler bu sene arttı" diye yorumlamamak gerektiğini vurguladı.

"Hyalomma marginatum Türkiye'de birçok yerde aktif"

İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu'da 10 yılın üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Orkun, şöyle devam etti:

"Bazı yerlerde kene popülasyonunun artışını, bazı yerlerde azalışını görüyoruz ancak 'Türkiye genelinde tamamen arttı' diye bir şey yok. Zaten şu an KKKA virüsünün vektörü Hyalomma marginatum Türkiye'de birçok yerde aktif. Olmadığı il hemen hemen yok. Vaka illerin büyük çoğunluğuna rapor edildi ancak yoğunlukları değişik. Burada birçok faktör rol oynuyor. Bazı yerlerde tarım makineleşmişken bazı yerlerde hala insan gücüyle devam ediyor. Vakaları ağırlıklı gördüğümüz yerler insan gücüyle tarım yapılan yerler. Sivas ve Tokat'ta çok daha fazla görüyoruz. Ankara endemik bir bölge. Ankara'nın özellikle kuzey ilçelerindeki kırsal kesimlerde her yıl vaka görüyoruz."

KKKA virüsü ile etkili mücadele için hastaneye gitmeden önce önlem alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Orkun, kenenin sayısını artıran, virüsü destekleyen evcil ve yabani bazı hayvan türleri olduğunu, bunları iyi tanımlamak ve o bölgedeki popülasyonun genetiğini ortaya koymak gerektiğini dile getirdi.

"Hyalomma marginatumun aktivasyon odağını gördüğümüz yerler kırsal kesimler"

Prof. Dr. Orkun, virüsten korunma yöntemi olarak "Hasta hastaneye geldikten sonra düşünürüz " noktasında ilerleme olmadığına işaret etti.

Türkiye'de kene haritasının çok iyi çıkarılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Orkun, şunları kaydetti:

"Artırıcı hayvanları iyi belirlememiz gerekiyor. Hyalomma marginatumun popülasyonunu destekleyen hayvanlarda erişkin formları için sığır ve yaban domuzu esas. Sığır o bölgede ciddi derecede artışa sebebiyet veriyor. Kenenin gelişmemiş formları yani yavruları için tavşan, kirpi, keklik, karga, koyun ve keçiyi sayabiliriz. Bu hayvanların popülasyonu hem virüsü hem vektörü destekliyor.

Bizim önce her hayvanın rolünü tanımamız, bu elemanların biyolojik rollerini ortaya çıkarmamız ve bunlar üzerinde çözüme gitmemiz gerekiyor. Sığırlar üzerinde kene mücadelesi için birtakım ilaçlar kullanılıyor. Yaban hayvanlarının ilaçlanması çalışması var. Biz de bazı yabani hayvanların popülasyonunu net olarak ortaya çıkardığımız yerlerde kene popülasyonunu azaltıcı mücadeleler yapabiliriz. Kene aşısı da bunlardan en önemlisi."

Kekliğin, Hyalomma marginatum için çok uygun bir konak olduğunu aktaran Prof. Dr. Orkun, kekliklerin sanıldığının aksine kene yemede etkili olmadığını dile getirdi.

Prof. Dr. Orkun, bazı vatandaşların şehir merkezlerinde ve parklarda KKKA endişesi yaşadığını anımsatarak, şu bilgileri verdi:

"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünün ana vektörü Hyalomma marginatum veya sekonder vektörler metropoliten bölgelerde bulunmaz. Büyükşehirlerin park ve bahçelerinde bulunmaz. Biyolojisi için önemli olan hayvanlar var. Yaban tavşanı, yerden beslenen kuşlar, kirpiler, sığır, bunların bir arada olması lazım. Bu kenenin aktivasyon odağını gördüğümüz yerler kırsal kesimler. O yüzden bu kene türü için metropoliten şehirlerin içerisindeki park ve bahçelerden korkulacak bir şey yok. Bu kene için yok rahat olabiliriz. Türkiye'de KKKA değil ama park ve bahçelere adapte olabilecek bazı türler var. Bunlar lyme hastalığı gibi kene kaynaklı hastalıklara yol açabiliyor. Mesela İstanbul'daki Belgrad Ormanı'nda görebilirsiniz ve bu da lyme riski oluşturabilir."

Orkun, sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde, "çay ağacı yağı, lavanta yağı ve bazı spreylerin keneden koruduğuna" yönelik dezenformasyonların yer aldığını belirterek, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tedavisinde ve korunmasında şu an elimizde etkin bir yöntem yok. Ne etkili bir aşı ne de etkili bir kimyasal yok. Şu an elimizdeki en etkili yöntem, kene mücadelesi ve kenelerden korunmaktır " dedi.

"En önemli altın kural keneden bir an önce kurtulmak"

Dezenformasyonların düzeltilmesiyle insan vakalarının önüne geçmenin mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Orkun, şunları kaydetti:

"Kene tutununca insanlar panik oluyor. Buna gerek yok. Kene çıkarmak profesyonellik gerektirmez. Esas nokta bir an önce keneden kurtulmak. Tarlada, bağda, bahçede çalışıyorsunuz üzerinizde kene gördünüz. Yapacağınız ilk şey ki bu en önemli altın kurallardan biri, keneyi tutup çıkaracaksınız. Elinizde cımbız benzeri bir aparat varsa çok daha kolay. Yoksa da önemli değil Hyalomma marginatum büyük bir kenedir eldivenle çıkarabilirsiniz, eldiven bulamazsanız peçete, yaprak yardımıyla tutup çekebilirsiniz. Üzerinizdeki keneyi ne kadar hızlı sürede çıkarırsanız kene enfekte de olsa korunabilirsiniz. Bunun yanında tabi kapalı giysiler giyinmek de kenenin vücuda ulaşmasında engel teşkil eder."

Prof. Dr. Orkun, keneyle ilgili bir diğer dezenformasyonunun çıkarırken içinde ağız kısmının kaldığı ve hastalık bulaştırdığı konusu olduğunu söyledi.

Kenenin ağız kısmının iğne/diken tarzında bir yapıda olduğunu anlatan Prof. Dr. Orkun, "Vücuda soktuğu yer sadece o kısımdır. Diyelim, keneyi çıkarırken ağzını kopardınız, içerde kaldı. Bunun hastalık bulaşmayla bir alakası yok. Ağız kısmının içeride kalması kıymık batması gibi bir reaksiyon oluşturur " ifadesini kullandı.

"Kenenin bazı bölgelere uçakla atılması" konusunun da şehir efsanelerinden biri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Orkun, şöyle konuştu:

"10 yılın üzerinde arazilerde araştırma yapıyoruz. Böyle bir şey yok, olması mümkün değil. Bu hastalık bizim Anadolu'daki doğal bir hastalık. Türkiye'de ölüm oranı yüzde 5. Çocuklar bu hastalığa gayet dirençli. Ölüm vakaları genellikle immün sistemi düşük olan insanlarda yaşanıyor." (AA)

Silah sıkıp story attı, sonu karakolda bitti

Yahşi’de su isale hattı patladı, yol trafiğe kapan...

Batman’da çocuğun eline sıkışan cisim itfaiye tara...

3 kişiye mezar olan binanın son hali görüntülendi

Atatürk Baraj Göleti’ne düşen kadın vatandaşlar ta...

Sıcak havalar trafo yangınına neden oldu

Alaşehir’de orman yangınlarına karşı 4 aşamalı aci...

Hakkari’de suç oranlarında düşüş yaşandı

Balya makinesinden çıkan yangın 40 dönüm tarım ara...

Bursa’da 34 yıl cezası bulunan şahıs ruhsatsız sil...

Yanan otelin SPA müdürü yangın anlarını anlattı: "...

20 yıl hapis cezası bulunan şahıs Bursa’da yakalan...

Ankara’da bebek, çöken tavan sıvasından saniyelerl...

Tırın otomobile çarptığı kazada 1 kişi öldü, 5 kiş...

Orman yangınında iş makinesi hurdaya döndü

Elektrik akımına kapılan genç 21 günlük yaşam müca...

Dolandırılmak üzere olan şahsı gazetecinin uyanıkl...

Otluk alanda sıçrayan yangın iki katlı evi kül ett...

Esenyurt’ta iki ailenin gürültü kavgasında ortalık...

Karaman’da 5’inci kattan düşen 2 yaşındaki Miraç, ...

Dağlık alanda korkutan yangın

Polis aracı kaza yaptı: 2 polis ve 1 üsteğmen yara...

Şırnak’ta asayiş, kaçakçılık ve narkotik operasyon...

Muratpaşa’da 15 Temmuz anısına fotoğraf sergisi

Şüphelinin kız kardeşi gazetecilere ’al bunu da çe...

Sahibinden habersiz alınan saman balyaları kamyone...

Tunceli’de 2 biçerdöver yandı

Malatya’da huzur operasyonları sürüyor

Tekirdağ Kapaklı’da sokak çetelerine darbe: 4 tutu...

Hırsızların çalıp parçaladığı motosikletleri janda...

Konya’da uyuşturucu operasyonunda 68 tutuklama

Jandarma ekiplerinden orman yangınlarının önlenmes...

12 yaşındaki hayali gerçek oldu: "Alo Doktorum" il...

Bakan Ersoy: "Türk milletinin iradesini yok sayanl...

Didim’de araç içerisinde 31 düzensiz göçmen yakala...

Trafikte ‘niye yavaş gidiyorsun’ kavgası

Devrilen minibüsten burunları bile kanamadan çıktı...

Otel yangınına ilişkin çarpıcı iddia: "Kimseye hab...

Otomobilin süt tankerine çarptığı kaza güvenlik ka...

Tokat Belediyesi geleneksel değerleri geleceğe taş...

8 asırlık Gökmedrese’de manevi ezgiler yankılandı

Trump’tan Gazze’de ateşkes yorumu: "Umarım önümüzd...

Siverek’te 1 kişinin öldüğü aile kavgasının görünt...

Köşk’te kaçak tütün operasyonu

Lüks motoryat gece kayalıklara çarptı: 7 kişi kurt...

Komşular arasında arazi anlaşmazlığında kan aktı: ...

Yaşlı adam evinde ölü bulundu

Diyadin’de gebelik eğitimi verildi

Diyadin devlet hastanesi’ne değerlendirme ziyareti...

Antalya’da izcilik kampı başlıyor

Giresun’da otizmli çocuklar için bilim projesi hay...

Van’da çeşitli suçlardan 55 kişi tutuklandı

Van’da gümrük kaçakçılığı operasyonu

Bisikletli çocuğa çarpmamak için direksiyonu kırdı...

Van’da 2 organizatör tutuklandı

Bitlis merkezli suç örgütü operasyonunda 22 kişi g...

Sinop’ta virajı alamayan otomobil ağaca çarptı: 2 ...

Jandarmadan motosiklet denetimi

Ayvalık açıklarında gezi teknesindeki yaralı şahıs...

Karaman’da ev yangını korkuttu

Söke’de traktör sulama kanalına düştü

Serinlemek istedi, canından oldu

Kepez’in sünnet kayıtlarında son gün: 16 Temmuz

İnegöl’de festival coşkusu

Kayalıklardan düşüp yaralanan genci kurtarmak için...

Anne ve kızının yaralandığı kazada otomobilin şara...

Yangın ormana sıçramadan söndürüldü

42.1° / 29.3°

Silah sıkıp story attı, sonu karakolda bitti

Yahşi’de su isale hattı patladı, yol trafiğe kapandı

Batman’da çocuğun eline sıkışan cisim itfaiye tarafından çıkarıldı

3 kişiye mezar olan binanın son hali görüntülendi

Atatürk Baraj Göleti’ne düşen kadın vatandaşlar tarafından kurtarıldı

Sıcak havalar trafo yangınına neden oldu

Alaşehir’de orman yangınlarına karşı 4 aşamalı acil eylem planı

Hakkari’de suç oranlarında düşüş yaşandı

Balya makinesinden çıkan yangın 40 dönüm tarım arazisini kule çevirdi

Bursa’da 34 yıl cezası bulunan şahıs ruhsatsız silahla yakalandı

Yanan otelin SPA müdürü yangın anlarını anlattı: "Emir Aras’ın kendi odası için, ‘Biraz da şuraya su tutun’ dediğini duydum"

20 yıl hapis cezası bulunan şahıs Bursa’da yakalandı

Ankara’da bebek, çöken tavan sıvasından saniyelerle kurtuldu

Tırın otomobile çarptığı kazada 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı

Orman yangınında iş makinesi hurdaya döndü

Elektrik akımına kapılan genç 21 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Dolandırılmak üzere olan şahsı gazetecinin uyanıklığı kurtardı

Otluk alanda sıçrayan yangın iki katlı evi kül etti

Esenyurt’ta iki ailenin gürültü kavgasında ortalık karıştı

Karaman’da 5’inci kattan düşen 2 yaşındaki Miraç, son yolculuğuna uğurlandı