TZOB Başkanı Bayraktar:
EKONOMİ 14.05.2025 09:38:51 0

TZOB Başkanı Bayraktar: "Bu yıl doğal afetler nedeniyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk kutluyoruz"

TZOB Başkanı Bayraktar: "Bu yıl doğal afetler nedeniyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk kutluyoruz"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl yaşanan doğal afetler nedeniyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk kutladıklarını belirterek, "Don, dolu, kuraklık gibi tabii afetler üretimi sekteye uğratıyor, bazı bölgelerde halen kuraklık devam ediyor ve bu durum gıda güvenliğini sağlama konusunda bizi zorlayarak üreticilerimizin tarımdan uzaklaşmasına neden oluyor. Çiftçilerimizi tarımda tutabilmek için yelkenleri tarıma çevirmeliyiz" dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana her yıl tüm dünyada kutlanan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Türk çiftçisinin tüm zorlu koşullara rağmen üretmeye devam ettiğine dikkat çeken Bayraktar, "Günümüzde dünya genelinde iklim krizinin etkileri daha da belirginleşiyor; kuraklık, ani hava olayları ve tarımsal üretimdeki dalgalanmalar, hem üreticiyi hem de tüketiciyi derinden etkiliyor. Küresel fiyat dalgalanmaları, enerji maliyetlerindeki artış ve bölgesel jeopolitik gelişmeler, gıda tedarik zincirlerini zorlaması tarımın ne kadar stratejik bir konumda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu zorlu koşullara rağmen Türk çiftçisi 2025 yılında da tarlasını terk etmeyerek gıda arzını sağlamak adına insanüstü bir çaba gösteriyor. Bu çabanın kıymetini bilmek, sadece üreticiye değil, ülkemizin de geleceğine sahip çıkmaktır. Tarım Sektörü Gayrisafi Yurt içi Hasılanın yüzde 5,6’sını, istihdamın ise yüzde 14,8’ini sağlıyor. Ülkemiz birçok tarımsal ürünün üretiminde ve ihracatında ön sıralarda bulunuyor. Fındık, kuru üzüm, ayva, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında dünyada lider konumdayız. Bunların hepsi, her türlü zorluğa rağmen üretmekten vazgeçmeyen çiftçimizin emekleri sayesindedir. Son yıllarda üreticilerimizin en çok zorlayan durumlardan biri de doğal afetler oldu. Don, dolu, kuraklık gibi tabii afetler üretimi sekteye uğratıyor, bazı bölgelerde halen kuraklık devam ediyor ve bu durum gıda güvenliğini sağlama konusunda bizi zorlayarak üreticilerimizin tarımdan uzaklaşmasına neden oluyor. Çiftçilerimizi tarımda tutabilmek için yelkenleri tarıma çevirmeliyiz" dedi.

"2025 yılı tarım sektörü için afet yılı haline geldi"
2025 yılının tarım sektörü için afet yılı haline geldiğini söyleyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde zirai don afeti yaşandı, ardından nisan ayında 65 ilde etkili olan bir don afeti daha meydana geldi ve tarım ürünlerine ciddi zararlar verdi. Yaşanan zirai don hadiselerinde başta fındık, kayısı, üzüm gibi ihraç ürünlerimiz olmak üzere ekili ve dikili tüm ürünlerimiz zarar gördü. Akdeniz havzasında olması nedeniyle iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ülkemizde 2011 yılında 324 olan doğal afet sayısı yaklaşık 4 kat artarak 2024 yılında bin 257’ye ulaştı. Çiftçilerimizin doğal afetlerle mücadelesi zirai donla da sınırlı kalmadı. Zirai don hadiselerinin ardından 3-4 Mayıs’ta Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Niğde ve Gaziantep illerimizde dolu afeti meydana geldi ve bu da tarımsal üretime ciddi zararlar verdi. Ziraat odaları olarak her doğal afette olduğu gibi bu zorlu süreçte de sahada çalışmalara katıldık ve çiftçilerimizin yanında olduk. 20’den fazla ilde yaptığım incelemeler neticesinde üreticilerimizin durumunu bizzat görmüş oldum. Üreticilerimizin kayıpları belirlenirken mağdur edilmemesi, hızlı hareket edilmesi ve ihtiyaç duyduğu desteğe geciktirilmeden bir an önce kavuşması en büyük temennimizdir."

"Çiftçilerimiz borçlanarak üretiyor"
Çiftçilerin bunca zorluğun yanı sıra bir de pahalı girdilerle borçlanarak üretim yaptığına dikkat çeken Bayraktar, "Gübre, mazot, yem, zirai ilaç, elektrik, sulama, tohum ve işçilik maliyeti sürekli artıyor. Yüksek maliyetle üretim yapan çiftçilerimizin borçları da günden güne katlanıyor. 2025 yılının Mart ayında çiftçilerimizin bankalara olan borçları bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında artarak 996 milyar 177 milyon liraya yükseldi. Çukurova’da buğday ve arpa hasadı başladı. Bu sezon küresel ısınmanın etkisiyle kış aylarında beklenen kar yağışlarının yetersiz olması, yağışların zamanında gerçekleşmemesi ve yaşanan doğal afetler buğdayda kaliteyi ve özellikle kıraç alanlarda verimi düşürdü. Sulama imkânı olan arazilerde ise başta sulama ve enerji olmak üzere çiftçinin yüksek olan maliyetini daha da artırdı. Buğday üreticilerimiz, üretimde yaptığı masrafların, verdiği emeğin ve döktüğü alın terinin karşılığını almak istiyor. Müdahale alım fiyatındaki artışın enflasyon oranının altında kalmaması ve ödemelerin gecikmemesi gerekiyor. 2025 yılı müdahale alım fiyatının maliyet ve refah payı gözetilerek hasat öncesi piyasa da oluşan fiyatların üzerinde açıklanmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"Tarım sektöründe nüfus yaşlanıyor"
Bayraktar şöyle devam etti:
"Tarımda nüfus yaşlanıyor, kırsalda yaş ortalaması 59’u buldu. Gençlerimizi kırsalda tutmanın yollarını bulmalıyız, aksi takdirde gıda güvenliğini sağlayamayız. Gençlerimizi kırsalda tutmanın önündeki en büyük engel, üreticilerimizin gelecek kaygısıdır. Tarımda kayıtlı genç çiftçi oranı yüzde 5’in altına düştü, diğer taraftan SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısı 2021 yılında 1 milyon iken, 2024 yılı sonunda 419 bine geriledi. 1,1 milyon çiftçi ise muafiyet belgesi alarak sistemin dışına çıktı. Tarımın sürdürülebilirliği ve kırsalda yaşamın devamı için çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine dâhil edilmesi zorunludur. Bu nedenle Tarım Bağ-Kur primleri düşürülmeli, genç ve kadın çiftçilerimize yönelik özel sosyal güvenlik destekleri sağlanmalıdır."

"Hayvancılıkta var olan potansiyelimizi tam anlamıyla kullanamıyoruz"
Bayraktar, ülkenin üzerinde bulunduğu coğrafya sayesinde hayvansal üretimde büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, "Üreticilerimiz, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden kanatlı yetiştiriciliğine, arıcılıktan ipekböceği yetiştiriciliğine kadar ülkemizin hayvansal gıda arzını sağlamak için birçok alanda üretmeye devam ediyor. Ancak yem başta olmak üzere birçok maliyet her geçen gün artarken bunun yanında düşük kalan üretici fiyatları hayvancılıkta var olan potansiyelimizin tam anlamıyla kullanılmasına engel oluyor. Hayvancılığın ayakta kalabilmesi, hayvansal gıda arzında sıkıntı yaşanmaması, ancak üretilen ürünlerin yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkün. Özellikle sektörde rekabet etme şansı bulunmayan küçük aile işletmelerinin yeterli geliri elde etmesi sağlanmalı, üretimi bırakarak kırsaldan göç etmesinin de önüne geçilmeli" diye konuştu.

"Biz üretmezsek Türkiye aç kalır"
Bayraktar şunları kaydetti:
"Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak her zaman söylediğimiz gibi, biz üretmezsek Türkiye aç kalır. Bu bilinçle üreticilerimizin yanında olmaya, onların sesi olmaya ve toprağa emek veren herkesin hak ettiği değeri görmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm çiftçilerimize doğal afetlerden uzak, bereketli bir hasat dönemi diliyor; 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü yürekten kutluyorum."

Finalin oyuncusu Victor Osimhen seçildi

Galatasaraylı oyuncular Türkiye Kupası’nı kaldırdı...

Putin, İstanbul’daki Ukrayna görüşmesine katılmaya...

Okan Buruk’un, 2. Türkiye Kupası sevinci

Çorum’daki un fabrikası patlamasında yaralanan işç...

Galatasaray, Türkiye Kupası’nda 19. kez zafere ula...

Ziraat Türkiye Kupası’nda şampiyon Galatasaray

Galatasaray, Türkiye Kupası’nı 19. kez kazandı

Victor Osimhen, Galatasaray tarihine geçti

Fernando Muslera, Bülent Korkmaz’ın rekoruna ortak...

Barış Alper Yılmaz, bu sezonki 13. golünü attı

Bursa’da iki genç kızın kavgası kamerada

Galatasaray’ın kupa coşkusu

Sabiha Gökçen’den yeni stratejik bağlantı: Atırav’...

Konya’da ev yangını: Yaşlı çift hayatını kaybetti

Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 0 - Galatasara...

Kartalkaya’daki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu...

Hafif ticari araç otomobille çarpıştı: 2 yaralı

Artezyen kuyusuna düşen hurdacı hayatını kaybetti

Köyceğiz’de sazlık alanda yangın çıktı

Bingöl’de oto hırsızları yakalandı

Trablus’ta ateşkes sağlandı

Gönen Denizkent-Biga yolunda araç yangını

Bayraktar TB3’ten DENİZKURDU’nda tam isabet

İstanbul’da suya yüzde 10 oranında zam yapıldı

Liseler arasındaki ok savaşları yarışması renkli g...

Kastamonu’da "Hidrometeorolojik Afetlere Karşı Ken...

Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 0 - Galatasara...

Esenyurt’ta sokakta oynarken servis aracının çarpt...

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: "Türkiye önüm...

Meksika’da TikTok fenomeni kadın canlı yayın sıras...

Mersin’de trafikte bıçaklı kavga: O anlar kamerada...

Van’da 84 kilo 460 gram esrar ele geçirildi

Galatasaray ve Trabzonspor kafileleri Gaziantep St...

Amasra’ya Rusya’dan gelen turist sayısı 86 bin kiş...

Hafif ticari araç direğe çarptı: 2 yaralı

Kastamonu’da Mayıs ayının ortasında kar sürprizi

Servis minibüsünün çarptığı 7 yaşındaki çocuk yara...

Uyuşturucu operasyonunda 1 kişi tutuklandı

Takla atan otomobildeki 5 kişi yaralandı

Başkan Candaroğlu: "Sazlıdere Barajı’nın çevresine...

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Yılmaz Hakkari’de

Dursun Özbek ve Ertuğrul Doğan dostluk yemeğinde b...

Ordu’da 1 aydır kayıp görme engelli yaşlı adam der...

Aşkale Çimento; "Yeşil çimento sertifikasını almay...

Soma’nın Gözyaşları Şelalesi açıldı

DENİZKURDU-II/2025 tatbikatı tamamlandı: TB3 SİHA’...

Uyuşturucu ticareti yapan baba ve 3 oğlu tutukland...

Türk Dünyası ve Hoca Ahmet Yesevi konuşuldu

Geleceğin girişimcileri "Girişimci Kütüphanesi"nde...

Arnavutköy’de ahırların yanına istiflenmiş saman b...

Osmaniye’de dolu yağışı etkili oldu

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Yentür’den Ağrı İl...

İnönü Belediyesi yol çalışmalarına devam ediyor

Kaymakam Kapankaya’dan engelli çifte anlamlı ziyar...

Çerkezköy TSO ve Bükreş TSO arasında kardeş oda pr...

Ahşap ambalaj ve palet sektöründen 4. Tarım Orman ...

Malatya’da motosikletle kamyon çarpıştı: 1 yaralı

Sincan’da Dünya Engelliler Haftası’na özel etkinli...

Direksiyon başında fenalaşan sürücü 3 araca çarptı...

Samsun’da tefecilik suçundan 1 kişi tutuklandı, 2...

Hemzemin geçitteki arızaya müdahale yöntemi şaşırt...

Atıl tarım arazilerinde sebze yetişecek

Aydın’da uyuşturucu operasyonu: 9 şüpheli yakaland...

Ataşehir’de ’Kırmızı Bayrak Projesi’ hayata geçiri...

Balıkesir’de ilk defa latarjet omuz ameliyatı gerç...

Balıkesir’de huzur denetimi

Bodrum’da deniz dibi temizliği başladı

23.4° / 13.2°

Çorum’daki un fabrikası patlamasında yaralanan işçi hayatını kaybetti

Bursa’da iki genç kızın kavgası kamerada

Sabiha Gökçen’den yeni stratejik bağlantı: Atırav’a direkt uçuşlar başladı

Konya’da ev yangını: Yaşlı çift hayatını kaybetti

Hafif ticari araç otomobille çarpıştı: 2 yaralı

Artezyen kuyusuna düşen hurdacı hayatını kaybetti

Köyceğiz’de sazlık alanda yangın çıktı

Bingöl’de oto hırsızları yakalandı

Trablus’ta ateşkes sağlandı

Gönen Denizkent-Biga yolunda araç yangını

Bayraktar TB3’ten DENİZKURDU’nda tam isabet

İstanbul’da suya yüzde 10 oranında zam yapıldı

Liseler arasındaki ok savaşları yarışması renkli görüntülere sahne oldu

Kastamonu’da "Hidrometeorolojik Afetlere Karşı Kentsel Dirençlilik" çalıştayı

"Korku evi"ndeki bakım sırasında çıkan yangında gerçek korkuyu yaşadılar: 3 yaralı

Mardin’de "Suyu Boşa Harcama, Geleceği Kucakla Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu

Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan Uzman Çavuş Mesut Karadağ’ın naaşı Muş’a getirildi

Hatay’da orman yangını

Anaokulunda öğretmenin Heimlich manevrası öğrencinin hayatını kurtardı

Tırla çarpışan motosikletin 16 yaşındaki sürücüsü hayatını kaybetti