TZOB Başkanı Bayraktar:
EKONOMİ 14.05.2025 09:38:51 0

TZOB Başkanı Bayraktar: "Bu yıl doğal afetler nedeniyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk kutluyoruz"

TZOB Başkanı Bayraktar: "Bu yıl doğal afetler nedeniyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk kutluyoruz"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl yaşanan doğal afetler nedeniyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk kutladıklarını belirterek, "Don, dolu, kuraklık gibi tabii afetler üretimi sekteye uğratıyor, bazı bölgelerde halen kuraklık devam ediyor ve bu durum gıda güvenliğini sağlama konusunda bizi zorlayarak üreticilerimizin tarımdan uzaklaşmasına neden oluyor. Çiftçilerimizi tarımda tutabilmek için yelkenleri tarıma çevirmeliyiz" dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana her yıl tüm dünyada kutlanan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Türk çiftçisinin tüm zorlu koşullara rağmen üretmeye devam ettiğine dikkat çeken Bayraktar, "Günümüzde dünya genelinde iklim krizinin etkileri daha da belirginleşiyor; kuraklık, ani hava olayları ve tarımsal üretimdeki dalgalanmalar, hem üreticiyi hem de tüketiciyi derinden etkiliyor. Küresel fiyat dalgalanmaları, enerji maliyetlerindeki artış ve bölgesel jeopolitik gelişmeler, gıda tedarik zincirlerini zorlaması tarımın ne kadar stratejik bir konumda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu zorlu koşullara rağmen Türk çiftçisi 2025 yılında da tarlasını terk etmeyerek gıda arzını sağlamak adına insanüstü bir çaba gösteriyor. Bu çabanın kıymetini bilmek, sadece üreticiye değil, ülkemizin de geleceğine sahip çıkmaktır. Tarım Sektörü Gayrisafi Yurt içi Hasılanın yüzde 5,6’sını, istihdamın ise yüzde 14,8’ini sağlıyor. Ülkemiz birçok tarımsal ürünün üretiminde ve ihracatında ön sıralarda bulunuyor. Fındık, kuru üzüm, ayva, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında dünyada lider konumdayız. Bunların hepsi, her türlü zorluğa rağmen üretmekten vazgeçmeyen çiftçimizin emekleri sayesindedir. Son yıllarda üreticilerimizin en çok zorlayan durumlardan biri de doğal afetler oldu. Don, dolu, kuraklık gibi tabii afetler üretimi sekteye uğratıyor, bazı bölgelerde halen kuraklık devam ediyor ve bu durum gıda güvenliğini sağlama konusunda bizi zorlayarak üreticilerimizin tarımdan uzaklaşmasına neden oluyor. Çiftçilerimizi tarımda tutabilmek için yelkenleri tarıma çevirmeliyiz" dedi.

"2025 yılı tarım sektörü için afet yılı haline geldi"
2025 yılının tarım sektörü için afet yılı haline geldiğini söyleyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde zirai don afeti yaşandı, ardından nisan ayında 65 ilde etkili olan bir don afeti daha meydana geldi ve tarım ürünlerine ciddi zararlar verdi. Yaşanan zirai don hadiselerinde başta fındık, kayısı, üzüm gibi ihraç ürünlerimiz olmak üzere ekili ve dikili tüm ürünlerimiz zarar gördü. Akdeniz havzasında olması nedeniyle iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ülkemizde 2011 yılında 324 olan doğal afet sayısı yaklaşık 4 kat artarak 2024 yılında bin 257’ye ulaştı. Çiftçilerimizin doğal afetlerle mücadelesi zirai donla da sınırlı kalmadı. Zirai don hadiselerinin ardından 3-4 Mayıs’ta Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Niğde ve Gaziantep illerimizde dolu afeti meydana geldi ve bu da tarımsal üretime ciddi zararlar verdi. Ziraat odaları olarak her doğal afette olduğu gibi bu zorlu süreçte de sahada çalışmalara katıldık ve çiftçilerimizin yanında olduk. 20’den fazla ilde yaptığım incelemeler neticesinde üreticilerimizin durumunu bizzat görmüş oldum. Üreticilerimizin kayıpları belirlenirken mağdur edilmemesi, hızlı hareket edilmesi ve ihtiyaç duyduğu desteğe geciktirilmeden bir an önce kavuşması en büyük temennimizdir."

"Çiftçilerimiz borçlanarak üretiyor"
Çiftçilerin bunca zorluğun yanı sıra bir de pahalı girdilerle borçlanarak üretim yaptığına dikkat çeken Bayraktar, "Gübre, mazot, yem, zirai ilaç, elektrik, sulama, tohum ve işçilik maliyeti sürekli artıyor. Yüksek maliyetle üretim yapan çiftçilerimizin borçları da günden güne katlanıyor. 2025 yılının Mart ayında çiftçilerimizin bankalara olan borçları bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında artarak 996 milyar 177 milyon liraya yükseldi. Çukurova’da buğday ve arpa hasadı başladı. Bu sezon küresel ısınmanın etkisiyle kış aylarında beklenen kar yağışlarının yetersiz olması, yağışların zamanında gerçekleşmemesi ve yaşanan doğal afetler buğdayda kaliteyi ve özellikle kıraç alanlarda verimi düşürdü. Sulama imkânı olan arazilerde ise başta sulama ve enerji olmak üzere çiftçinin yüksek olan maliyetini daha da artırdı. Buğday üreticilerimiz, üretimde yaptığı masrafların, verdiği emeğin ve döktüğü alın terinin karşılığını almak istiyor. Müdahale alım fiyatındaki artışın enflasyon oranının altında kalmaması ve ödemelerin gecikmemesi gerekiyor. 2025 yılı müdahale alım fiyatının maliyet ve refah payı gözetilerek hasat öncesi piyasa da oluşan fiyatların üzerinde açıklanmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"Tarım sektöründe nüfus yaşlanıyor"
Bayraktar şöyle devam etti:
"Tarımda nüfus yaşlanıyor, kırsalda yaş ortalaması 59’u buldu. Gençlerimizi kırsalda tutmanın yollarını bulmalıyız, aksi takdirde gıda güvenliğini sağlayamayız. Gençlerimizi kırsalda tutmanın önündeki en büyük engel, üreticilerimizin gelecek kaygısıdır. Tarımda kayıtlı genç çiftçi oranı yüzde 5’in altına düştü, diğer taraftan SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısı 2021 yılında 1 milyon iken, 2024 yılı sonunda 419 bine geriledi. 1,1 milyon çiftçi ise muafiyet belgesi alarak sistemin dışına çıktı. Tarımın sürdürülebilirliği ve kırsalda yaşamın devamı için çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine dâhil edilmesi zorunludur. Bu nedenle Tarım Bağ-Kur primleri düşürülmeli, genç ve kadın çiftçilerimize yönelik özel sosyal güvenlik destekleri sağlanmalıdır."

"Hayvancılıkta var olan potansiyelimizi tam anlamıyla kullanamıyoruz"
Bayraktar, ülkenin üzerinde bulunduğu coğrafya sayesinde hayvansal üretimde büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, "Üreticilerimiz, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden kanatlı yetiştiriciliğine, arıcılıktan ipekböceği yetiştiriciliğine kadar ülkemizin hayvansal gıda arzını sağlamak için birçok alanda üretmeye devam ediyor. Ancak yem başta olmak üzere birçok maliyet her geçen gün artarken bunun yanında düşük kalan üretici fiyatları hayvancılıkta var olan potansiyelimizin tam anlamıyla kullanılmasına engel oluyor. Hayvancılığın ayakta kalabilmesi, hayvansal gıda arzında sıkıntı yaşanmaması, ancak üretilen ürünlerin yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkün. Özellikle sektörde rekabet etme şansı bulunmayan küçük aile işletmelerinin yeterli geliri elde etmesi sağlanmalı, üretimi bırakarak kırsaldan göç etmesinin de önüne geçilmeli" diye konuştu.

"Biz üretmezsek Türkiye aç kalır"
Bayraktar şunları kaydetti:
"Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak her zaman söylediğimiz gibi, biz üretmezsek Türkiye aç kalır. Bu bilinçle üreticilerimizin yanında olmaya, onların sesi olmaya ve toprağa emek veren herkesin hak ettiği değeri görmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm çiftçilerimize doğal afetlerden uzak, bereketli bir hasat dönemi diliyor; 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü yürekten kutluyorum."

Kütahya OSB’de ’Zaman Yönetimi’ eğitimi

Küçük biniciler at sırtında büyük adımlar atıyor

Hisarcıklı Hamza 5 yaşında Kuran-ı Kerim’i hatmett...

Düzce’de artık ameliyatsız tedavisi olacak

Okul çevreleri ve servis araçlarına sıkı denetim

Kütahya Belediyesi ile Gaziler Derneği arasında an...

Kdz. Ereğli, TÜBİTAK 4007 ile bilimin kalbine yolc...

Tarihi yapılar öğrencilere ilham oldu

Kestiği ağacın altında kalan adam hayatını kaybett...

Engellileri daha iyi anlamak için okulda "Empati P...

Tavşanlı’da ’Fıtratın Korunması ve Aile’ konferans...

Kütahya’da kargoyla uyuşturucu sevkiyatına 1 tutuk...

Doğru ilaç, doğru tedavi: Eczacılar sağlık sistemi...

Patnos’ta Emniyet Müdürlüğü’nde yangın tatbikatı

Elazığ’da ’İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kamp...

İstanbul’da İSKİ yolu kapattı vatandaş çileden çık...

Van Büyükşehir Belediyesinden engellilere özel kon...

Kartepeli güreşçi Türkiye şampiyonu oldu

Kars’ta Mayıs karı şaşırttı

Sakarya’da tek katlı ev alev topuna döndü

Yakalaması olan şahıs cezaevine teslim edildi

Karabük Üniversitesi’nden Türkiye’nin doğurganlık ...

Elazığ’da yağışlar dereleri coşturdu

TEM’de durdurulan araçta kaçak tütün ve çay ele ge...

Açık alana atık döken belediyeye 1,8 milyon lira c...

‘Çocuklarda tablet kullanımına sınır konulmalı’

"Mistik Dokular" sergisi kapılarını açtı

İspanyol öğrenciler huzurevinde staj yapıyor

Muğla MÜSİAD Başkan ve Yardımcıları ‘Kariyer Günle...

Manisa’nın içme suyu altyapısında güç birliği

Başkan Çolakbayrakdar: "Kocasinan tarımda Türkiye’...

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Memurlar için ver...

Salihli’de şehit oğluna doğum günü sürprizi

DÜFest 2025, hafızalara kazındı

SUBÜ’lü öğreniciler, dış ticaretin pratik yönlerin...

Jandarmadan siber operasyon

Damak çatlatan lezzeti ile ün salan Afyon keşkeğin...

Hakkari’de üreticiye fide desteği

Elazığ’da vekalet yoluyla kurban tanıtım toplantıs...

Sinop’ta aç kalan ayı, arı kovanlarına saldırdı

Ordu’da öğrencilerden ’geçmişten geleceğe’ bilim ş...

Bursa’da tarihi eser operasyonu...Polisler bile gö...

"Ticari ilişkilerimiz ve yüksek itibarımız sayesin...

Denizli Terziler Odasında eski başkandan yönetime ...

Başkan Akın: "Hastalarımızın ilaca en kolay, doğru...

Batman’da seyir halindeki tır alev aldı

BEUN akademisyenlerinin "Hikâyelerin Dijital Dönüş...

Kamu hastanelerinde tek merkez ERÜ: Göz kanserleri...

DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı başladı

Sultangazi’de inatlaşan sürücülerin yol verme tart...

Başkan Palancıoğlu: "Aydınlıkevler Mahallemizde ke...

Kardeşler arasındaki silahlı kavgada 3 kişi yarala...

İki servis aracı çarpıştı, biri iş yerine daldı

Trump, Riyad’da eş-Şara ile görüştü

Yaz tatiline alternatif arayanların ilk adresi ter...

‘Vatandaş Soruyor Başkan Cevaplıyor’ bu kez 7/24 K...

Erzurum’da ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,4 oldu

Duayen Avukat Haşıloğlu hayatını kaybetti

ERÜ’den ‘Bir gün değil, her gün sizinleyiz’ etkinl...

Erçek Gölü’nün narin misafirleri flamingolar gelme...

Didim’de öğrencilere jandarma ve sahil güvenlik ta...

Otoparktaki 2 lüks araç yanarak küle döndü

Konya merkezli 3 ilde sahte ehliyet operasyonu: 12...

Bodrum’da lüks yatla kaçmaya çalışırken yakalandı

Yolda rastladığı yavru baykuşla kurduğu diyalog iç...

CHP’li Etimesgut Belediyesi, Belediyespor’un 14 ad...

Konya’da tarım alanlarında domuz nöbeti

Van’da Gazze için hayır çarşısı düzenlendi

23.4° / 13.2°

Küçük biniciler at sırtında büyük adımlar atıyor

Hisarcıklı Hamza 5 yaşında Kuran-ı Kerim’i hatmetti

Okul çevreleri ve servis araçlarına sıkı denetim

Kütahya Belediyesi ile Gaziler Derneği arasında anlamlı protokol

Kdz. Ereğli, TÜBİTAK 4007 ile bilimin kalbine yolculuğa devam ediyor

Kestiği ağacın altında kalan adam hayatını kaybetti

Kütahya’da kargoyla uyuşturucu sevkiyatına 1 tutuklama

İstanbul’da İSKİ yolu kapattı vatandaş çileden çıktı

Van Büyükşehir Belediyesinden engellilere özel konser

Kars’ta Mayıs karı şaşırttı

Sakarya’da tek katlı ev alev topuna döndü

Yakalaması olan şahıs cezaevine teslim edildi

Karabük Üniversitesi’nden Türkiye’nin doğurganlık hızına yönelik politika modeli

Elazığ’da yağışlar dereleri coşturdu

TEM’de durdurulan araçta kaçak tütün ve çay ele geçirildi

Açık alana atık döken belediyeye 1,8 milyon lira ceza

Esenyurt Belediyesi’nden geleceğin futbolcularına destek

Fransız film yıldızı Binoche, Cannes Film Festivali açılışında Filistinli gazeteci Hassona’yı andı

Dünya Çiftçiler Günü’nde genç ve yaşlı çiftçiler ödül aldı

Martıların balık kavgası