TAV Güvenlik, havalimanlarında uygulanan güvenlik prosedürleri hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı
GÜNDEM 30.05.2025 14:52:59 0

TAV Güvenlik, havalimanlarında uygulanan güvenlik prosedürleri hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı

TAV Güvenlik, havalimanlarında uygulanan güvenlik prosedürleri hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı

TAV Güvenlik, havalimanlarında uygulanan güvenlik prosedürleri hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı. Havalimanı güvenliğinin birçok farklı yöntemin bir araya gelmesiyle oluşan çok katmanlı bir savunma sistemine dayandığını ve her katmanın bir diğerinin eksiklerini tamamladığını belirten TAV Güvenlik Genel Müdürü Turgay Şahan, "Havalimanında gördüğünüz her güvenlik kuralının arkasında yolcuların ve personelin can güvenliğini sağlamak gibi temel bir amaç yatar. Basit ya da gereksiz gibi görünen bazı uygulamaların arkasında, aslında ciddi tehdit unsurları yer alıyor. Özellikle yoğun seyahat dönemlerinde birçok soru alıyoruz. Bunların başında sıvı sınırlaması ve hiçbir neden olmaksızın yolcunun aramaya tabii tutulması geliyor" dedi.

Havalimanlarındaki sıvı kısıtlamalarının amacı
Havalimanlarındaki güvenlik uygulamaları, özellikle sıvı, aerosol ve jel (LAG) ürünleri konusundaki kısıtlamalar, yolcular arasında sıkça merak edilen bir konu. Bir yandan güvenlik kontrol noktalarında su, kolonya veya spreylerin belli miktarların üzerinde kabine alınmasına izin verilmezken, diğer yandan güvenlik tahditli alanlarda (GTA), yani kontrol noktalarından geçtikten sonra bu ürünlerin serbestçe satılması bir çelişki gibi görünebilir. Ancak bu durum, havacılık güvenliği mevzuatının temel prensipleri ve uygulama detayları ışığında oldukça anlaşılır hale gelmektedir.
Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programı, yolcuların kabinde taşıyacakları sıvı, aerosol ve jel maddelerine yönelik kısıtlamaları belirler. Bu kısıtlamalar, genel olarak 100 ml hacimli kaplarda taşınma zorunluluğu ve bu kapların 1 litrelik şeffaf, kapanabilir bir poşet içinde bulunması gibi kuralları içerir. Bu düzenlemelerin temel amacı, sıvı patlayıcıların veya diğer tehlikeli sıvıların uçağa sokulmasını engellemektir. Önemli olan nokta, bu yasakların genellikle güvenlik kontrol noktalarından geçiş sırasında yolcuların "beraberindeki" ürünler için geçerli olmasıdır. Peki, güvenlik kontrolünden başarıyla geçtikten sonra neden havalimanının Duty Free mağazaları veya diğer ticari işletmelerinde bu tür ürünler satılabiliyor.
Duty Free mağazalardan satın alınan sıvı ürünler için belirlenmiş özel istisnalar bulunmaktadır. Bu ürünlerin, gümrüksüz mağazalarda satılması; kontrollü tedarik zinciri, güvenlik mühürlü poşetler, belge-fatura zorunluluğu ve transfer güvenliği gibi bir dizi sıkı güvenlik protokolüne dayanır. Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programının belirlediği yasaklar, yolcuların dışarıdan getirdiği ve güvenlik kontrolünden geçmemiş, potansiyel risk taşıyan maddeleri hedef alır. Güvenlik tahditli alanlarda satılan ürünler ise, baştan sona kontrollü bir süreçten geçirilmekte ve özel güvenlik önlemleriyle (STEB gibi) paketlenmektedir. Dolayısıyla, Güvenlik Tahditli Alanlardaki bu satışlar, mevzuata tamamen uygun ve uluslararası standartlarla uyumlu bir uygulamadır.

Alarm verecek hiçbir neden yokken aramaya tabii tutulmak
Güvenlik uygulamalarının bir parçası olarak, güvenlik personelinin de öngöremeyeceği bir sistemle hiçbir alarm vermeyen yolcu bile rastgele olarak ek taramalara tabi tutulabilir. Bu, sistemin sürekli olarak öngörülemeyen tehditlere karşı hazır olmasını sağlar. Havalimanında her günün güvenlik derecesi farklı olabilir. Özellikle yoğun dönemlerde güvenlik derecesi arttırılabilir ve her 8 yolcudan biri random olarak uyarı verebilir.

Şüpheli durumlarda laptopun X-ray’de ayrı geçirilmesinin amacı
Elektronik cihazlar; pil, kablo, çip ve çeşitli bileşenler içeren yoğun ve karmaşık yapılar barındırır. Bu yapılar, X-ray tarayıcılarında net görüntü alınmasını zorlaştırabilir. Özellikle bir dizüstü bilgisayarın içerisine gizlenmiş tehlikeli veya yasadışı maddeler, bu karmaşık yapının içinde "elektronik karmaşa" adı verilen görüntü kirliliği nedeniyle fark edilemeyebilir. Bu nedenle, elektronik eşyaların X-ray cihazında güvenli ve doğru şekilde analiz edilebilmesi için valizlerden ve muhafazalarından çıkarılarak ayrı olarak taramadan geçirilmesi zorunludur.
Ayrıca, şüpheli durumlarda güvenlik görevlileri, cihazın gerçekten çalışır durumda bir laptop olduğunu teyit etmek amacıyla yolcudan laptopu açarak çalıştırmasını isteyebilir. Bu yöntem, cihazın içerisine gizlenmiş olabilecek farklı düzeneklerin tespit edilmesini sağlar ve güvenlik risklerini en aza indirir.
Kesici kısmı 6 santimetre uzunluğunda kesici aletlerin yasak olması
Uluslararası havacılık otoriteleri ve güvenlik uzmanları, yıllar süren araştırmalar ve risk analizleri sonucunda 6 santimetre sınırını belirlemiştir. Bu bir rastgele sayı değildir; aksine, muhtemel bir tehdidin büyüklüğünü ve oluşturabileceği riski minimize etmek için tasarlanmış bilimsel ve pratik bir sınırdır. 6 santimetreden daha uzun bir bıçak veya kesici alet, kabin gibi kapalı ve kısıtlı bir alanda, bir güvenlik ihlali durumunda daha ciddi yaralanmalara yol açma potansiyeli taşır.

Güvenlik personelinin sıra tartışmalarına müdahale etmemesi
Havalimanında uçağa yetişme telaşı içinde, güvenlik sırasının uzadığını görmek ve birilerinin acelesi olduğunu bahane ederek öne geçtiğine şahit olmak sinir bozucu olabilir. "Güvenlik personeli neden müdahale etmiyor?" diye şikayet etmekte haklı olabilirsiniz. Özellikle uçağını elde olmayan sebeplerle kaçırma riski taşıyan yolcular için bu durum daha da stresli bir hal alabilir. Ancak havalimanı güvenlik personelinin öncelikleri, bu tür "sıra kavgalarından" çok daha hassas ve hayati konulara odaklanmıştır.
Güvenlik görevlileri, X-ray cihazının ekranına, kapı dedektöründen geçen yolcuların hareketlerine ve elle yapılan aramalara maksimum düzeyde odaklanmak zorundadır. Sıradaki anlaşmazlıklara veya yolcular arasındaki öncelik tartışmalarına müdahale etmek, onların esas görevlerinden dikkatini dağıtır ve bu da potansiyel bir güvenlik açığı oluşturabilir. Güvenlik, saniyelik bir dalgınlığı bile affetmeyecek kadar hassas bir iştir.

"Prosedürlerin amacı hepimizin güvenliğini garanti altına almak"
Havalimanındaki her güvenlik prosedürünün herkesin güvende olması için tasarlandığını belirten TAV Güvenlik Genel Müdürü Turgay Şahan, "Havalimanı güvenliği, tek bir büyük taramadan ibaret değildir. Aksine, birbiri üzerine eklenen çok katmanlı bir savunma sistemidir. Terminal girişindeki ilk X-ray taraması temel bir ön kontrol iken, hava tarafı güvenlik noktasındaki detaylı kontrol ve çalıştırma talebi, riskin tamamen ortadan kaldırılmasını hedefler. Bu ek kontroller, potansiyel tehditleri yakalama ihtimalini artırır ve kötü niyetli kişilerin güvenlik sistemini aşma girişimlerini çok daha zor hale getirir. Tüm bu prosedürlerin amacı hepimizin güvenliğini garanti altına almak ve uçuşlarımızın kesintisiz devamlılığını sağlamaktır" açıklamasında bulundu.

Baba, evladını defalarca bıçaklayarak öldürdü

İzmir’de zabıtadan seyyar satıcıya dayak tepki çek...

Erzurum’da cinayet zanlısına filmleri aratmayan op...

Artvin’de uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı...

Yakıt tankerine zulalanmış 21.5 kilo uyuşturucu el...

Hatay’da motosikletler çarpıştı: 2 ölü, 1 ağır yar...

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol: ...

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz: "Bu yıl 21 KKKA vakası ge...

’’Erzurum Kongresi, İstiklal mücadelesini başarıya...

ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral’dan, 23 Temm...

Tanfer: "Bağımsızlık meşalemiz Erzurum’da yakıldı"...

86 bin yıllık yaşam alanı bulunan İnkaya Mağarası’...

"Bağımsızlık ateşi, yüce milletin kalbinde yanmay...

"Cumhuriyeti Kuran Şehirler " Erzurum’da buluştu

Bilecik’te bıçaklı kavga cinayetle bitti: 1 ölü, 2...

Aydın’da 22 düzensiz göçmen kurtarıldı

Ardahan’da kurallara uymayanlara ceza

Kavgayı ayırmak isterken aldığı bıçak darbesiyle h...

Tarihi Taş Ambarlar, kapalı çarşı ve müzeye dönüşü...

BEUN’da ritim bozuklukları için yeni tedavi yöntem...

Çaycuma’da direksiyon hakimiyetini kaybeden otomob...

Dayı ve yeğeninin miras kavgasında kan aktı: 1 ölü...

Gaziosmanpaşa’da 6 katlı binada çıkan yangın paniğ...

Konya’da yol kenarında 3 gencin tekme tokat kavgas...

Polisten kaçan ehliyetsiz alkollü sürücüye 106 bin...

Dedesinden kalma otomobille polisten kaçan sürücü ...

Kelkit çayında kaybolan kuzenden birinin cansız be...

Bursa’da feci kazada polis ve ailesi hayatını kayb...

Datça’da otluk alandaki yangın büyümeden söndürüld...

Kocaeli’de kimya firmasında yangın

Manisa’da alev alan kamyon şarampole uçtu, yangın ...

Kadıköy’de helikopter destekli huzur uygulaması

Yemek yerken çıkan tartışmada karısını öldürdü

Taksim’de helikopter destekli ’Huzur İstanbul’ uyg...

Karabük’te orman yangınına müdahale 6 saattir aral...

Afyonkarahisar’da bir köy tahliye edildi

Tarsus’ta trafik kazası: 1 ölü

Eskişehir’de orman yangınına havadan müdahaleye ar...

TEM Otoyolu’nda bir tırda 350 paket gümrük kaçağı ...

Karabük Valisi Yavuz’dan yangınla ilgili açıklama:...

Üsküdar’da 3 katlı binanın çatısı alev alev yandı

Sivas’ta çıkan kavgada iki kişi birbirini vurdu

Black Sabbath’ın solisti Ozzy Osbourne 76 yaşında ...

Akseki’de otomobil yoldan çıkıp takla attı: 2 yara...

Bursa’da evde çıkan yangında alevlerin arasında ka...

Eskişehir Valisi Aksoy: "Yangında 60 hektar alan z...

Tarihi İpek Yolu yanıyor

Balkanlar’daki sıcak hava dalgası orman yangınları...

Sahte basın kartıyla dolandırıcılığa 3 gözaltı

Çanakkale’de 2 gün sevgilisinin streç filme sarılı...

Sakarya’da dumanlar dağıldı, yangının hasarı ortay...

Bilecik’teki orman yangınında alevler Kazancı köyü...

Karabük’teki orman yangınına 205 personel ve 63 ar...

İzmir’de ormanlık alanda yangın

Köylüler alevlere set oldu

Alevlerin arasında kalan ve kepçesi kül olan opera...

İsrail basını Suriye Devlet Başkanı eş-Şara’nın gö...

Karabük’te orman yangını

Yozgat’ta otomobil ve hafif ticari araç çarpıştı: ...

Hatay’da kaza sonrası 1 kişinin öldüğü kavgayla il...

KARSAN’da e-Atak yangını

Bilecik’te yangın nedeniyle çevreyolu yeniden traf...

Sakarya Hendek’teki orman yangını kontrol altına a...

Edirne’de otomobil radar uygulaması yapan polis ar...

Eskişehir’de yangına müdahale eden itfaiye eri dum...

Tokat’ta samanlıkta çıkan yangında çiftçinin emekl...

Virajı alamayan sebze yüklü kamyon refüje devrildi...

41.3° / 27.5°

Baba, evladını defalarca bıçaklayarak öldürdü

İzmir’de zabıtadan seyyar satıcıya dayak tepki çekti

Erzurum’da cinayet zanlısına filmleri aratmayan operasyon

Artvin’de uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Yakıt tankerine zulalanmış 21.5 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Hatay’da motosikletler çarpıştı: 2 ölü, 1 ağır yaralı

Almanya'dan Türkiye’ye Eurofighter satışı için yeşil ışık!

Bilecik’te bıçaklı kavga cinayetle bitti: 1 ölü, 2 yaralı

Aydın’da 22 düzensiz göçmen kurtarıldı

Ardahan’da kurallara uymayanlara ceza

Kavgayı ayırmak isterken aldığı bıçak darbesiyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı

Çaycuma’da direksiyon hakimiyetini kaybeden otomobil takla attı: 1 yaralı

Dayı ve yeğeninin miras kavgasında kan aktı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Gaziosmanpaşa’da 6 katlı binada çıkan yangın paniğe neden oldu

Konya’da yol kenarında 3 gencin tekme tokat kavgası kamerada

Polisten kaçan ehliyetsiz alkollü sürücüye 106 bin lira ceza

Dedesinden kalma otomobille polisten kaçan sürücü ehliyetsiz çıktı

Kelkit çayında kaybolan kuzenden birinin cansız bedenine ulaşıldı

Kahramanmaraş’ta kazara akrabasını vurdu: 1 ölü

Araç içinde tabanca ateş aldı, bir kişi ağır yaralandı... O anlar kamerada