Medipol Uyku Polikliniği ile uyku sağlığında yeni adım
SAĞLIK 15.04.2025 14:44:14 0

Medipol Uyku Polikliniği ile uyku sağlığında yeni adım

Medipol Uyku Polikliniği ile uyku sağlığında yeni adım

Medipol Sağlık Grubu, uyku sağlığına özel olarak tasarlanan ve multidispliner bir yaklaşım sunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Uyku Polikliniği’nin açılışını gerçekleştirdi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde hizmete giren Uyku Polikliniği, uyku sağlığını etkileyen hastalıkların tanı ve tedavisinde kapsamlı bir yaklaşım sunuyor. Uyku apnesinden horlamaya, çene yapısı bozukluklarından ruh sağlığına kadar birçok alanda uzman görüşlerinin birleştiği poliklinikte, bireye özel tedavi planları uygulanıyor. Açılış kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan uzmanlar, sağlıklı bir yaşamın temelinin kaliteli uykudan geçtiğini vurguladı.

"Tek bir branşla uyku hastalıklarıyla mücadele edemeyiz"
Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku hastalıklarının nörolojik sıkıntılardan kalp damar hastalıklarına kadar birçok alanı etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Akkoyunlu, "Uykuyla ilgili bir bozukluk olduğu zaman sadece bir branşın bakması yetersiz kalıyor. Uyku hastalıklarını ortaya çıkartan ya da uyku hastalıklarının sonucunda ortaya çıkan tüm hastalıkların çözülmesi için tüm branşlar bir araya geldik. Uyku polikliniğinde, kulak burun boğaz, endokrin, kalp damar hastalıkları, psikiyatri, nörloji, göğüs hastalıkları bölümleri var. Bütün branşlar bir araya gelerek uykuyla ilgili tüm durumları hem teşhis etmek hem de tedavi etmek amacıyla kurulmuş olan bir organizasyon" dedi.
En sık görülen uyku hastalığının uyku apnesi olduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, "Bu hastalık horlamayla başlar. Genelde erişkin yaşlarda, 35-40 yaşından sonra erkeklerde görülen bir durumdur. Kalp damar hastalıklarının, tansiyonun, damarsal bozuklukların, ritim bozukluğunun, şeker hastalığının en sık nedenidir. Belki de erkeklerin yaşam süresinin kısa olmasının nedeni de olabilir. Bunların engellenmesi ve daha sağlıklı bir yaşam için, gün içinde uyuklama ve uykuda horlama varsa kesinlikle değerlendirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Uyku apnesi kalp hastalıklarını tetikliyor"
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Güler, uyku bozukluklarının kalp hastalıklarıyla birebir ilişkili olduğuna dikkat çekti. Uyku apnesi olan hastalarda ciddi ritim bozuklukları görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Güler, "Kalp hızı yavaşlıyor, bazı hastalara kalp pili takmak zorunda kalınıyor. Yaptığımız incelemelerde genellikle temel nedenin uyku apnesi olduğunu görüyoruz. Hipertansiyon, kalp yetersizliği, damar hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıklar da uyku kalitesinden etkileniyor. Bu nedenle kardiyoloji polikliniğimize başvuran hastaların uyku problemlerini de detaylı şekilde ele alıyoruz" diye konuştu.

"Her hastalığın temelinde uyku bozukluğu var"
Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, uyuyamama ve uykuda hareket bozukluğu gibi rahatsızlıkların yaşlı bireylerde sıkça görüldüğünü ifade etti. Uyku kalitesinin genel sağlık üzerinde büyük etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Aras, "Hangi hastalığı değerlendirirsek değerlendirelim, altında yatan temel sorunlardan biri uyku bozukluğu oluyor. Bu nedenle tüm uyku sorunlarını ayrıntılı olarak ele alıyoruz" diye konuştu.
"Çene yapısı uyku kalitesini belirliyor"
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel, alt ve üst çenenin konumunun uyku kalitesini doğrudan etkilediğini söyledi. Çenede öne ya da geriye doğru olan bozuklukların horlamaya ve uyku apnesine yol açabildiğini aktaran Dr. Özel, "Bu konuda gerekli düzeltmeleri yaparak sağlıklı uykuyu mümkün kılıyoruz. Her hastamıza uygun ve özel tedavi yöntemleri uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.

"Horlamada ağız yapısı göz ardı edilmemeli"
Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Gülsüm Sayın Özel ise uyku apnesi ve horlama vakalarında ağız yapısının büyük önem taşıdığını dile getirdi. Birçok hastanın bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Doç. Dr. Özel, "Hastalarımızın alt çenesinin pozisyonunu değiştiren özel aparatlar sayesinde nefes alımını rahatlatabiliyoruz. Bu da horlamanın azalmasına ve uykunun derinleşmesine katkı sağlıyor" dedi.

"Hastalar nefes probleminin farkında değil"
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Lütfü Şeneldir, hastaların çoğunlukla sağlıklı bir şekilde uyuyup uyumadığının farkında olmadığını belirtti. Gece boyunca nefes alıp verişin kesintiye uğradığını ifade eden Dr. Şeneldir, "Hastalarımız genellikle bu durumu inkâr ediyor. Ancak durum sandıkları gibi ilerlemiyor. Uyku apnesi şüphesiyle gelen hastalarımızda önce bu durumu değerlendiriyoruz, ardından burun iç yapısını detaylı şekilde inceliyoruz. Doğru nefes alıp veremeyen bir bireyin kaliteli uyku uyuması mümkün değil" şeklinde konuştu.

"Uyku, hafıza ve öğrenmeyi etkiliyor"
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, sağlıklı uykunun nörolojik işlevler üzerinde büyük etkisi olduğunu vurguladı. Uyku bozukluklarının depresyon, hafıza sorunları ve öğrenme güçlüğü gibi birçok alanı etkilediğini aktaran Doç. Dr. Düz, "Ekip olarak çalışmak bize hastalarımıza daha etkin ve doğru tedavi sunma fırsatı veriyor. Uyku apnesi, özellikle gençlerde görülmeye başlandı. İnme gibi ciddi nörolojik hastalıklarla da doğrudan ilişkili olduğunu tespit ediyoruz" dedi.

"Uyku bozukluğu, psikolojik sağlığı doğrudan etkiliyor"
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, hastaların yaşam tarzı, ilaç kullanımı ve beslenme alışkanlıklarının uyku düzenini doğrudan etkilediğini belirtti. Özellikle depresyon dönemlerinde uyku düzeninin bozulduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tuman, "Hastalarımız gece geç uyuduklarını ve sabah erken uyandıklarını dile getiriyor. Uykuya geçişte zorluk, derin uykuya dalamama ve gece kâbusları gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu durum hastaların bilişsel fonksiyonlarını da olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.
Uyku Laboratuvarı Sorumlusu Neslihan Sevgi Baştuğ, uyku testine ilişkin bilgi vererek, "Uyku testi gece yapılan bir test, tanı koymak amaçlı yapılıyor. Aynı anda birçok elektrot takılarak hastanın bir gecelik uykusunu hastane ortamında uyumasıyla olur. Bu elektrotlar EEG, EMG, solunum efor kayıtları, eş zamanlı oksijen kaydı, pozisyon sensörü, EKG, bacak hareketlerinden oluşuyor. Bu takılan elektrotlar bir gözetmen eşliğinde sabaha kadar 30 saniyelik sayfalarla kayıt altına alınır. Bu testteki amacımız uyku apnesi var mı, varsa şiddeti, derecesi, çeşidi nedir bunu tespit etmek. Test bitip tanı konulduktan sonra hastaya tedavi amaçlı solunum cihazı öneriyoruz. Pozitif hava yolu basıncıyla hastanın uyku apnesini tedavi etmek amacıyla kullanılan bir cihaz. Sonrasında hasta yaşamı boyunca maske ve cihazla uyuyor" dedi.

FIJET üyeleri Tarsus’ta sanat ve tarihi keşfetti

Sakaryaspor’dan, Almina Tude Uygun için taziye mes...

Bakan Şimşek: "Enflasyon beklentisi hane halkında ...

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere de...

Elazığ’da üreticilere 2,5 ton gübre dağıtıldı

Güneyli çiftçilerin umudu başka bahara kaldı

‘81 İlde 81 Orman’ projesi Bitlis’te

İzmir’de Ramazanı en güzel fotoğraflayan Manisalı ...

Yol ortasında inmeye çalıştı, kazaya sebep oldu: 1...

Fabrikaların zehrini kustuğu dere can çekişiyor

Elazığspor’dan Bülent Uygun’a başsağlığı

Her yağmurda yolların göle dönmesine vatandaş isya...

"Yeşil Okullar Projesi"yle Sevinç Göymen Ortaokulu...

Turgutlu Belediyesi Atatürk Mahallesi’nde kapsamlı...

OMÜ’de E-Kampüs uygulaması

Milli karateciler, Ağrı’da yüksek rakımda çalışıyo...

"Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi"nin açılışın...

Bakan Memişoğlu: "Bir senede insanlarımıza 1 milya...

Deprem öncesinde telefonuna gelen uyarı ile dışarı...

Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği’nden önem...

CHP Kula İlçe Başkanı Kadir Girgin istifa etti

Okulda öğretmeni hastanelik eden 2 kişi tutuklandı...

Karabük’te 72 motosikletliye 352 bin TL ceza kesil...

Manisa’dan 485 yıldır şifa dağıtan mesirin duası y...

Hakkari’de 8 bin 268 öğrenci bursluluk sınavına gi...

Aliyev, AGİT Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu’n...

Şair Naciye Yiğitoğlu’nun Umudun İncisi şiir kitab...

Manisa eski milletvekillerinden Turhangil son yolc...

Tarsus, ’Golden Apple’ ödülünün sahibi oldu

Alanya’da erişilebilir kent için örnek çalışma

Bitlis’te tır ile minibüs çarpıştı: 1 ölü, 2 yaral...

3 bin rakımlı Karabet Geçidi’nde kar yağışı

Bıçaklı kavgada öldürülen veteriner hekim, ölümünü...

Uşak merkezli yasa dışı bahis operasyonunda gözalt...

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Denizli esnafıyla buluşm...

2. Ordu Bölge Bando Komutanlığı tarafından bando k...

Depremzede vatandaşlar tedirginlik içerisinde İsta...

Başkan Şadi Özdemir: Sorunların farkında olursak ç...

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan Rum lidere: "Sen kims...

BARÜ, patent ve faydalı model başvurularında Türki...

Yüzen saray Bodrum’da: 1 haftalık kira 1.1 milyon ...

Aydın Büyükşehir Belediyesi Kent Lokantaları’nda ç...

İhlas Vakfı vekaleten kurban hisse bedellerini açı...

Develi Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi’ne ‘hiz...

ERÜ, patent tescilinde zirveye yerleşti

Kayseri Serbest Bölge yeni yatırımlarla ekonomiye ...

Talas’tan çevreye umut yeşerten proje: ‘Dönüşüm ev...

Sivas, savunma sanayisinde yükselişini sürdürüyor

Başkan Büyükkılıç’tan Sultan Sazlığı için ‘büyük t...

Tekirdağ İl Tarım Müdürü: "Arılar ölürse, hayat da...

Başkan Özdoğan: "Söz verdik, çocuklarımızı bayram ...

Kıbrıs gazisine son görev

Binlerce çocuk 23 Nisan coşkusuyla koştu

Erzincan’da feromon yayıcı kapsül dağıtıldı

Bayburt’un istihdamına yönelik çalışmalar ve iş gü...

MUSKİ’nin Yatağan’da yaptığı ilave su çalışması ta...

Deprem sonrası İstanbul’a 2 saat içinde 20 bin çor...

Karagözlüler Cami’deki bu uygulama takdir topluyor...

Doğada kitap okuma keyfi

Fethiye’de ticari araçlarda tütün denetimi

Kuzuların anneleriyle buluşması renkli görüntülere...

Büyükşehir Belediyesi, Akçakale’de ulaşım sorunlar...

Change çetesi çökertildi

ABD’de orman yangınında 15 bin 250 dönümlük alan k...

"Şirketler, siber güvenlik ve teknoloji konularını...

Başkan Büyükkılıç, şafak vakti üreticilere arılı k...

TKDK Zonguldak’tan LEADER tedbiri istişaresi

22° / 11.6°

Elazığ’da üreticilere 2,5 ton gübre dağıtıldı

‘81 İlde 81 Orman’ projesi Bitlis’te

Yol ortasında inmeye çalıştı, kazaya sebep oldu: 1 yaralı

Fabrikaların zehrini kustuğu dere can çekişiyor

Her yağmurda yolların göle dönmesine vatandaş isyan etti

Deprem öncesinde telefonuna gelen uyarı ile dışarı çıkıp o anları kayıt altına aldı

Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği’nden önemli proje tanıtım toplantısı

Okulda öğretmeni hastanelik eden 2 kişi tutuklandı

Karabük’te 72 motosikletliye 352 bin TL ceza kesildi

Manisa eski milletvekillerinden Turhangil son yolculuğuna uğurlandı

Kepez Belediye Meclis üyesi "Cumhurbaşkanı’na hakaret" suçundan tutuklandı

TİKA’nın desteğiyle Paris’te "OECD Kentsel Gelişim Günleri" düzenlendi

Bodrum’da asfalt çalışmaları devam ediyor

Samsun’da silah operasyonu: 6 kişi yakalandı

Fren sistemi arızalanan otobüsün parka daldığı anlar kamerada

Siirt’te şehitler için mevlit okutuldu

Alanya’da erişilebilir kent için örnek çalışma

Bitlis’te tır ile minibüs çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

3 bin rakımlı Karabet Geçidi’nde kar yağışı

Bıçaklı kavgada öldürülen veteriner hekim, ölümünün 3’üncü yıl dönümünde anıldı