KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Aygün’den ‘kene’ açıklaması:
SAĞLIK 7.07.2025 12:16:44 0

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Aygün’den ‘kene’ açıklaması: "Başvuruların büyük bir kısmı temel noktalardaki bilgisizlikten kaynaklanıyor"

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Aygün’den ‘kene’ açıklaması: "Başvuruların büyük bir kısmı temel noktalardaki bilgisizlikten kaynaklanıyor"

Son dönemde endişeye neden olan keneye yönelik konuşan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Aygün, "Artış trendi dünyada da bahsedilen bir trend. Başvuruların büyük bir kısmı da temel noktalardaki bilgisizlik veya temel sorunlardan kaynaklanıyor, neler yapacağımızı iyi bilmeli, uygulamalıyız. Kene olduğunda onu çıplak elle çıkarmaya çalışmak veya keneyi strese sokmak, sigarayla dokunmak gibi şeyler büyük bir risk. Sivas, Erzurum, Çorum o bölgelerde kırım kongo olguları belirgin bir şekilde var. İstanbul’da kırım kongodan değil ama kene tutmasıyla ilgili başvurularda bir artış gözlemliyoruz. Şu an İstanbul’da kırım kongoya ait kaygı duyulacak bir durum hiçbir şekilde söz konusu değil ama uzun vadede dikkatli olmamız gerekiyor" dedi.
Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında park, bahçe, mesire alanı gibi yeşil alanlarda bulunabilen keneler insanlara temas ettiklerinde ciltlerine veya giysilerine tutunup kan emerek çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Son zamanlarda kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olarak ölümlerle gündeme gelen kenelere karşı uzmanlar da uyarıyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Gökhan Aygün, vatandaşların kene tutunmasına karşı alabileceği önemleri aktararak önemli uyarılarda bulundu.

"Daha çok başvurulduğunu görüyoruz, bir artış trendi gözleniyor"
Sürece ilişkin konuşan Prof. Dr. Gökhan Aygün, "Keneyle ilgili hareketliliğin artışı genel olarak gözlediğimiz bir şey. Daha çok başvurulduğunu görüyoruz, bir artış trendi dünyada da bahsedilen bir trend. Anadolu’da zaten tüm bahardan başlayarak artan ve endemik olduğu bölgelerde Sivas, Erzurum, Çorum o bölgelerde kırım kongo olguları belirgin bir şekilde var. İstanbul’da kırım kongodan değil ama kene tutmasıyla ilgili başvurularda bir artış gözlemliyoruz, sayısal olarak şu an ortaya koymuş değiliz. Bu mevsimlerde özellikle hem kene hareketliliği artıyor hem insanların kenelerle temas edebileceği, piknik, doğa gezileri gibi uygulamalar daha çok artıyor. Açık renk, uzun kollu giyinmek, pantolonu çorapların içine sokmak gibi belki en önemlilerinden bir tanesi de gezi sonrası kene yönünden kendimizi bir araştırmak gibi yaklaşımları geliştirmek lazım. İlaçlamalar ya da diğer uygulamalarla keneyi tamamen ortadan kaldırmak veya ondan korunabilmek pek mümkün değil. Kene birçok hastalığı bulaştırabilir ama her kene bir hastalık bulaştırıyor diye bir şey söz konusu değil mesela İstanbul’da kene ısırığı sonrasında kırım kongo çok seyrek durumlar dışında beklenen bir şey değil. Endemik bölgede çok daha belirgin bir kırım kongo riski var, riketsiya, lyme hastalığı gibi ihtimaller söz konusu olabilir. Kenenin kaldığı süre, herhangi bir mikrop taşıyorsa bulaştırma riskini artıracak o yüzden mümkün olan en kısa zamanda keneyi parçalamadan, çıplak elle değmeden çıkartmak lazım. Kene ısırma hikayesi veya şüphesi olduğunda, herhangi bir klinik tablo geliştiğinde bu bilgiyle beraber en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurmak lazım. Evcil hayvanı olanlarda evcil hayvanda kene bulduklarında aynı insandaki gibi davranmak veya bir veteriner hekime ulaşmak asla o kenelere çıplak elle dokunmamak gerekiyor" dedi.

"Daha önce olmayan şehirlerden tespitler, tek tük olgular şeklinde var"
Son dönemdeki kene hareketliliğinin sebeplerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Aygün, "Küresel ısınma, iklim değişiklikleri gibi durumların katkısı olabileceği düşünülüyor çünkü bilgiler global bir sorundan bahsediyor. Daha önce kırım kongonun bulunmadığı coğrafyalarda, bazı Avrupa ülkelerinde de kene ve ona bağlı olgular bildirilmeye başlandı. ABD’de lyme hastalığına ait artışlardan bahsediliyor. Bunların hepsi kene aktivitesinin de artışta olduğunu düşündürüyor. Şu an hiç görmediğimiz şehirlerde de kırım kongo olguları görülebilir mi, mümkün. Daha önce olmayan şehirlerden tespitler Ege Bölgesi’nden vs. küçük küçük tek tük olgular şeklinde var. Daha önceden de İstanbul’da tanı konulan olgular olmuştu, İstanbul’a çok gelen oluyor, gelen sadece insanlar değil çeşitli malzemeler, mallar, bir sürü şey, onlar da kene taşıyıcısı olabiliyor. Şimdiye kadar İstanbul’da olgular gördük, İstanbul’da tanı koyduk ama hiçbiri; birkaç nadir olgu dışında İstanbul’da kaynaklanan olgular değildi. Hangi hastalarda çok daha ağır seyrediyor derseniz; gebelerde, immün sistemi bozuk olanlarda daha ağır seyrediyor. Bu sene ki durumu ben de çok merak ediyorum, nasıl bir süreç yaşayacağız hem sayısal hem ölüm oranları konusunda. Şu an bir şey söylemek zor ama şu anki duruma göre eldeki, bilebildiğimiz sayılara göre bir artış trendi ve ona bağlı olarak bir ölüm trendi artıyor olabilir. Şu an için etkili bir aşısı yok, çok net birebir etkili tedavisi yok" diye konuştu.

"İstanbul’da kaygı duyulacak bir durum söz konusu değil ama uzun vadede dikkatli olmamız gerekiyor"
Kene tutunması durumunda nasıl hareket edileceğinin bilinmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aygün, sözlerine şöyle devam etti: "Gelen başvuruların büyük bir kısmı da temel noktalardaki bilgisizlik veya temel sorunlardan kaynaklanıyor, bilgi sahibi olmalıyız, neler yapacağımızı iyi bilmeli, uygulamalıyız. Şu an İstanbul’da kırım kongoya ait kaygı duyulacak bir durum hiçbir şekilde söz konusu değil ama uzun vadede hem odaklar oluşması hem bu türlerin adaptasyonu konusunda çok duyarlı, dikkatli olmamız gerekiyor. Kırım kongo kanamalı ateşinden vefat sonrası cenaze hazırlanması aşamasındaki kişilerin çok dikkatli olması lazım, onunla ilgili neler yapılacağı belirleniyor. Yok efendim kireçle, tabutla gömme gibi şeyler hiçbir şekilde anlamlı veya önerilen şeyler değiller. Kene olduğunda onu çıplak elle çıkarmaya çalışmak veya keneyi strese sokmak, sigarayla dokunmak gibi şeyler büyük bir risk. Bir an önce çıkartmalıyız ama çıplak elle dokunursak hele hele patlatırsak, strese sokarsak bir mikrop bulaşmadı ise bulaşmasını artırabiliriz. Kene tutulmasını kendileri çıkaran çiftçilerde daha çok kırım kongo bulaşı gözlemlemiştik bunun önemli bir risk olduğunu biliyoruz"

Asker uğurlamasında havaya defalarca ateş açan şah...

Hatay’da orman yangını kısa sürede kontrol altına ...

Lastik fabrikasındaki iş kazasında 1 kişi hayatını...

Datça açıklarında 22 düzensiz göçmen kurtarıldı

Samsun’da düzensiz göçle mücadele

Malatya’da tanker devrildi: 1 kişi yaralandı

İnşaat şantiyesinde korkutan yangın

Samsun’da eğlence mekanı önünde silahlı saldırı: 2...

Trafik kazasında hayatını kaybeden polis memuru so...

Bingöl’de 2 adet tüfek ele geçirildi

Üzerinden 20 bin lira çıkan dilenci sınır dışı edi...

Gurbetçi vatandaş evinde ölü bulundu

Gaziantep’te halı fabrikasında yangın

Alanya’da kadına yönelik şiddetle mücadele anlatıl...

Batman’da akli dengesi yerinde olmayan kayıp kadın...

Doğa yürüyüşü yaparken kaybolan Rus turist kurtarı...

İddiaya girip, ölümüne atlayan genç 4 gündür Kızıl...

Bursa’da inşaatın 3. katından düşen işçi hayatını ...

Zonguldak’ta jandarma ve emniyetten ortak huzur op...

Bingöl’de bagajda ele geçirilen yaklaşık 18 kilogr...

Nazilli’de suçlulara göz açtırılmıyor

Palan Extrem’de jandarma farkındalığı

Yumrukların havada uçuştuğu kavgada motosikletli y...

Orhangazi’de otluk alandaki yangın büyümeden söndü...

Tır sürücüleri Sarp Sınır Kapısı’nda Gürcistan’a t...

Kartalkaya’daki yangına ilişkin tutuklu bulunan ot...

Tavşanlı’da orman yangını erken müdahaleyle söndür...

Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan 6 asker...

Ot yangınında 3 dönümlük alan zarar gördü

"Metan gazında en büyük tehlike fark edilememesi"

Malazgirt Devlet Hastanesinde prostat ameliyatları...

Dikkat dağınıklığı aşırı yeme davranışını tetikliy...

Ağabeyi tarafından 14 bıçak darbesi ile öldürülen ...

Pencereden atlayan kız çocuğu hayata tutundu

Polis piknikçileri yangınlar konusunda uyardı

Manisa’da bir kişinin öldüğü silahlı kavganın görü...

Aslanın kaçtığı hayvanat bahçesi yapılacak denetim...

Çekirdek kabukları yutması sonucu nefessiz kalan b...

Engelsiz hobi atölyelerinde yaz dönemi başladı

Foça’da gezi rotası önce çöplük sonra deniz

Lastiği patlayan kamyon devrilmekten son anda kurt...

Şırnak’ta asayiş, narkotik ve kaçakçılık operasyon...

Gazze’de can kaybı 57 bin 523’e yükseldi

Eşini bıçaklayarak öldüren adam gözaltında

Manisa ADSM’de, implant uygulaması devam ediyor

Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde metan gazından etk...

Çorum’da otomobil bariyerlere girdi: 1 yaralı

Elazığ’da son bir haftada meydana gelen 263 olayda...

İzmir’de uyuşturucu ve silah kaçakçılığı: 2 gözalt...

Muğla Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hizmet kalitesin...

Mardin’de 10 merkezde 42 bin kadına destek çalışma...

Para alamadıklarını iddia edilen işçiler binanın t...

Yaz aylarında kene ısırmalarına dikkat

Marmara Adası’nda arazi yangını söndürüldü

Kahramanmaraş’ta 3 ayrı kazada 8 kişi yaralandı

Gönen’de çıkan ot yangını kontrol altına alındı

Kahramanmaraş’ta çeşitli suçlardan yakalanan 40 şü...

Suların yükseldiğini fark etmeyince ırmakta mahsur...

Tuzla’da iş yerinde yangın: Alevler kontrol altına...

Yanmak üzere olan kaplumbağayı polis son anda kurt...

"Mercy ölmesin" demişti: Umuda yolculuk Antalya’da...

Antalya’da 46 bin litre sahte içki ele geçirildi: ...

Hırsızı dükkan sahibi karşıladı

40 yaşındaki adam evinde ölü bulundu

Kan donduran kadın cinayetiyle ilgili 3. duruşma: ...

Aksaray’da fabrikada kazan patladı: 1 ölü, 3 yaral...

36.5° / 22.3°

Asker uğurlamasında havaya defalarca ateş açan şahıslar gözaltına alındı

Hatay’da orman yangını kısa sürede kontrol altına alındı

Lastik fabrikasındaki iş kazasında 1 kişi hayatını kaybetti

Datça açıklarında 22 düzensiz göçmen kurtarıldı

Samsun’da düzensiz göçle mücadele

Malatya’da tanker devrildi: 1 kişi yaralandı

İnşaat şantiyesinde korkutan yangın

Samsun’da eğlence mekanı önünde silahlı saldırı: 2 yaralı

Trafik kazasında hayatını kaybeden polis memuru son yolculuğuna uğurlandı

Bingöl’de 2 adet tüfek ele geçirildi

Üzerinden 20 bin lira çıkan dilenci sınır dışı edildi

Gurbetçi vatandaş evinde ölü bulundu

Gaziantep’te halı fabrikasında yangın

Batman’da akli dengesi yerinde olmayan kayıp kadını arama çalışmaları sürüyor

Doğa yürüyüşü yaparken kaybolan Rus turist kurtarıldı

İddiaya girip, ölümüne atlayan genç 4 gündür Kızılırmak’ta aranıyor

Bursa’da inşaatın 3. katından düşen işçi hayatını kaybetti

Zonguldak’ta jandarma ve emniyetten ortak huzur operasyonu

Bingöl’de bagajda ele geçirilen yaklaşık 18 kilogram uyuşturucuya 4 tutuklama

Nazilli’de suçlulara göz açtırılmıyor