Kanserle savaşta yeni dönem: Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı
GÜNDEM 7.05.2025 14:32:04 0

Kanserle savaşta yeni dönem: Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Kanserle savaşta yeni dönem: Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.
Türk İmmünoloji Derneği ve Acıbadem Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde (Molecular Immunology and Immunogenetics Congress, MIMIC); bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları İstanbul’da bir araya geldi.
Amerika’dan Japonya’ya uzanan 8 farklı ülkeden 320 bilim insanının katılımıyla düzenlenen kongrede, Karolinska Enstitüsü, MD Anderson Kanser Merkezi, BioNtech gibi önde gelen kurumların yanı sıra saygın üniversiteler ve araştırma enstitülerinden çok sayıda Türk ve yabancı akademisyen güncel çalışmaları ile etkinlikte son derece heyecan verici sunumlar gerçekleştirdi. Kongre, ulusal ve uluslararası alanda immünoloji biliminin en güncel gelişmelerini masaya yatırırken; temel bilimden klinik uygulamalara, kanser aşıları ve yeni nesil tedavilerden bağışıklık sistemi aracılı çeşitli hastalıklara kadar geniş bir yelpazede oturumlara ev sahipliği yaptı. MIMIC’te enfeksiyonlar, kanser ve çeşitli otoimmün hastalıkların immünolojik mekanizmaları münazara edilirken aynı zamanda son yıllarda bağışıklık sistemine dayalı yenilikçi tedavilerin giderek ön plana çıktığı vurgulandı. Biyolojik ilaçlardan hücresel tedavilere uzanan pek çok yeniliğin münazara edildiği etkinlikte, ilaç ve tıbbi teknoloji firmaları ise dört ayrı uydu sempozyumda sektördeki son gelişmeleri katılımcılarla buluşturdu. 29 Nisan Dünya İmmünoloji Günü’nün kutlandığı kongrede ayrıca ülkemizde halen önemli bir sağlık sorunu olan "Primer İmmün Yetersizlikler" ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Balon Uçurma Etkinliği düzenlendi. Gökyüzüne ulaşan her bir balonun etkin tedaviye ulaşabilen bir hastayı temsil ettiği bu etkinlikte erken tanının önemine de dikkat çekildi.

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri
Yürütülen çalışmalar, bağışıklık sisteminin doğal öldürücü hücreler olarak bilinen NK (Natural Killer) hücrelerinin, kanser immünoterapisinde devrim oluşturabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmalar, bu hücrelerin sadece hastalıklı hücreleri hedef alarak sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserle etkili bir biçimde savaşabildiğini gösteriyor. Kongre Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü yaptığı açıklamada, "CAR-T ve NK hücreleriyle lösemi, lenfoma ve melanom gibi kanser türlerine yönelik umut vadeden sonuçlarımızı paylaştık. Bağışıklık sistemini kanserle savaşta daha etkin hale getirmek için çalışıyoruz. NK hücreleri, sağlıksız gördükleri hücreleri öldürme kapasitesine sahip, sağlıklı hücrelere ise dokunmuyorlar. Bu açıdan tedavide kullanılmasının da daha güvenli olacağı düşünülüyor. Daha hızlı, daha etkin ve daha az yan etkili tedaviler üzerinde çalışıyoruz" dedi. NK hücrelerinin çeşitli kaynaklardan elde edilebildiğini de belirten Dr. Sütlü, "Bu hücreleri kandan ayrıştırarak ya da kordon kanından kök hücreleri alıp NK hücresine dönüştürerek kullanabiliyoruz" şeklinde konuştu. Geliştirilen yeni yaklaşımın "yaşayan ilaç" konseptiyle örtüştüğünü vurgulayan Dr. Sütlü, "Bağışıklık sistemi zayıfladığında kanserle savaş kaybediliyor. Biz ise vücutta sürekli kalacak, hiç ölmeyecek, kanserle savaşmaya devam edecek hücreler geliştiriyoruz" dedi. Araştırmalar halen deneme aşamasında olsa da gelecek umut veriyor. "Şu anda CAR-T hücreleriyle tedavi olmuş ve onlarca yıldır kanseri nüksetmemiş hastalar var. Aynı başarıyı NK hücreleriyle de yakalayacağımıza inanıyoruz" diyen Dr. Sütlü, bu tedavi yönteminin 4-5 yıl içinde klinik testlerinin tamamlanabileceğini belirtti.

Kanser aşıları ve yeni nesil immünoterapiler
Johannes Gutenberg Üniversitesi ve BioNTech bilim insanlarından Dr. Mustafa Diken, mRNA teknolojisiyle kanser aşıları geliştirdiklerinden, kanser immünoterapilerinde de önemli başarılar elde ettiklerinden söz etti. Özellikle COVID-19 aşısıyla tanınan mRNA teknolojisinin artık kanser ve otoimmün hastalıkların tedavisinde de umut vadettiğine dikkat çeken Dr. Mustafa Diken, "Yaptığımız çalışmalarda mRNA aşılarının özellikle akciğer, karaciğer ve lenflerdeki tümörleri küçülttüğünü gördük. Hatta metastaz yapmış kanserlerde metastazların da küçüldüğü, aşının etkili olduğu görüldü. Pankreas kanseri üzerinde de aşı çalışmalarımız sürüyor. Ameliyat olmuş vakalarda bir de aşı uygulandığında iyileşme oranlarının daha da arttığını tespit ettik. Kanserde artık kişiye özel tedaviler ön planda. Aşı ve immünoterapiler de hedefe yönelik, akıllı tedaviler oldukları için çok daha etkili tedavi yöntemleri" diyerek yakın bir gelecekte kanser aşılarının da tedavide yerini alacağını vurguladı.

"Aşı karşıtlığının hiçbir bilimselliği yok"
MIMIC toplantısında, toplum sağlığı açısından aşılamanın önemine değinilerek, özellikle ülkemizde ve birçok başka ülkede yanlış bilgilendirme nedeniyle ortaya çıkan aşı karşıtlığının, kolayca önlenebilecek hastalıkların yeniden salgın hale gelmesine yol açtığı ve aşı programlarının aksaması sonucu kızamık ile menenjit gibi önlenebilir bulaşıcı hastalıklar nedeniyle pek çok ülkede yeniden ölümlerin görülmeye başladığı vurgulandı. Enfeksiyonlar ve aşı alanındaki güncel bilimsel gelişmeleri paylaşan Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu (EFIS) Başkanı Prof. Dr. Bojan Polic, aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını vurgulayarak, "Aşıların otizm veya kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtıklarını kanıtlayan dünya çapında hiçbir bilimsel çalışma yok. Aşı karşıtlığı sadece toplum sağlığını değil, bireylerin yaşamını da riske atıyor. Aşıyla bir hastalığı önlemek, tedavi etmekten çok daha kolay ve ekonomik" diye konuştu.

Aşıların toplum sağlığına etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Polic, "Aşılar sayesinde çiçek hastalığı yok oldu. Kızamık, çocuk felci, verem gibi ölümcül hastalıklar artık neredeyse hiç görülmüyor. Aşılar, bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önleyerek salgın riskini azaltıyor. Her zaman yüzde 100 koruma sağlamasa da hastalığın ağır geçmesini ve hayati riski önlüyor" dedi. Prof. Dr. Polic, COVID-19 pandemisi sürecinde mRNA teknolojisinin hızla geliştiğini ve bu sayede artık yalnızca bulaşıcı hastalıklar değil, kanser ve otoimmün hastalıklar için de aşı geliştirme çalışmalarının hız kazandığını belirtti. Prof. Dr. Bojan Polic, "Aşılarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Yan etkileri çok az ve kontrol edilebilir aşılar var artık. mRNA aşıları sayesinde pek çok hastalığa karşı aşı geliştirilebilir. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde yalnızca bakterileri, virüsleri değil, kanseri önlemeye ve tedavi etmeye yönelik aşılar da hayatımıza girecek" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Bojan Polic, bağışıklık sistemini hedef alan yeni tedavilerin birçok hastalıkta umut vadettiğini de belirtti: "Yeni antikorlar, CAR-T ve NK hücre tedavileri ve hücresel vezikül çalışmaları sayesinde artık kanser, ankilozan spondilit gibi iltihabi ve otoimmün hastalıklar daha etkili biçimde kontrol altına alınabiliyor. Yeni genetik ve moleküler testlerle pek çok hastalığın mekanizmasını daha iyi anlıyor ve akıllı tedaviler sayesinde de kişiye özel çözümler geliştirebiliyoruz. 6. MIMIC’te de bu gibi pek çok yenilik paylaşıldı. Bilimsel açıdan çok yüksek kalitede bir kongreydi. Çok önemli konuşmacılar, çok sayıda genç bilim insanı vardı. Türkiye’de İmmünoloji camiasının doğru yolda ilerlediğini ve giderek geliştiğini gösteriyor bu. Gördüklerimden, özellikle de gençlerden çok etkilendim"

"Bağışıklık sistemi, beyin sağlığıyla derinden ilişkili"
Çevresel faktörlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri, otoimmün hastalıklar ve bu alandaki yeni tedavi yöntemlerine ilişkin bilimsel gelişmeleri değerlendiren Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Aral, bağışıklık sistemi ile sinir sistemi arasındaki bağlantılara dikkat çekti. Laboratuvar ortamında elde edilen keşiflerin hastalara yönelik tedavilere dönüştürülmesini amaçlayan translasyonel araştırmaların önemini vurgulayan Prof. Dr. Aral, "Özellikle son yıllarda, Alzheimer ya da Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklarla bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi inceleyen ve bu bilgiyi yeni tedavi yaklaşımlarına dönüştürmeyi hedefleyen çalışmalar hız kazandı" dedi.

Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen bazı monoklonal antikor tedavilerinin çeşitli ülkelerde onay aldığını hatırlatan Prof. Dr. Arzu Aral, "Bu tedaviler, beyindeki amiloid plak birikimini azaltmada belirgin etkiye sahip olsa da, klinik faydaları ve güvenlik profilleri açısından henüz tartışmalar sürdüğünden Avrupa’da kullanım alanları şimdilik sınırlı" dedi. Benzer şekilde CAR-NK gibi hücresel tedavilerin nörolojik hastalıklarda da kullanımına ilişkin preklinik ve erken aşama klinik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Aral, hastalıkların moleküler ve immünolojik mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasının önemine dikkat çekerek, "Elde ettiğimiz bilgiler yalnızca hastalığın seyrini anlamamıza değil, aynı zamanda yeni geliştirilen tedavi yaklaşımlarının güvenliğini erken dönemde değerlendirmemize de imkan tanıyor. Bu da yakın dönemde bu hastalıkları ortadan kaldırmaya yönelik bağışıklık sistemi temelli tedavilerin daha güvenli ve ulaşılabilir olmasına dair umut verici" ifadelerini kullandı.

Sakarya’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü...

Rekabet Kurulu’ndan Teksüt ve Gönenli firmalarına ...

Milas’ta tır kazası: 1 yaralı

İstanbul iş dünyasından "terörsüz Türkiye" açıklam...

Seyir halindeki minibüs alev aldı

Zirai donun zarara yol açtığı Malatya’da kiraz yap...

Ormanlık alandaki ağaçlar yandı

Elazığ’da ikinci ve üçüncü hac kafilesi dualarla u...

Elazığ’da samanlıkta korkutan yangın

Bağcılar Belediyesi Ampute Futbol Takımı Süper Lig...

Mahkeme, Kızılbük projesini hukuka ve çevre mevzua...

Kuşadası’nda minik öğrencilere jandarma tanıtıldı

Büyükşehir Belediyesi’nin Drama Atölyesi’ndeki min...

Elazığ’da üreticilere yönelik eğitimler sürüyor

SGK Samsun İl Müdürü Kaya: "Sosyal güvenlik hepimi...

Başkan Doğan: "Engelsiz bir yaşam sunma hedefiyle ...

Evlenecek Gençlere ’Düğün Salonu ve Gelin Arabası ...

İbrahim Hakkı Kubilay İmam Hatip Ortaokulu başarıl...

Galatasaray ve Fenerbahçe şampiyon

Diyadin’de "Bir kural, bir ömür" etkinliği düzenle...

Ağrı’da kalp hastası yeni doğan bebek ambulans uça...

Ak Parti Bursa İl Başkanı Gürkan:

Talas Antika Pazarı nostaljiye yolculuk yaşattı

İş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’ndan gelece...

Yunusemre Belediyespor halk oyunlarında Ege Bölge ...

Batman merkezli 12 ilde çocuk istismarcılarına dar...

Isparta’da son 1 haftada 44 aranan şahıs yakalandı...

Kayseri’ye kuvvetli yağış uyarısı

Seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Gazze’de can kaybı 52 bin 862’ye yükseldi

BEUN’de Hemşirelik Haftası’na özel tarihi defile

Genç piyanistler, muhteşem performanslar sergiledi...

Huzurevinde renkli Anneler Günü etkinliği

Çaycuma’da ’Aile Haftası’na özel oryantiring etkin...

Emiralem Çilek Festivali rekor kırdı, katılım mily...

Kaymakam Kaya’dan şehitlerin annelerine anlamlı zi...

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın’dan Çaycuma’ya ziyare...

KASEM’den yoğun katılımlı dijital pazarlama semine...

Tunceli’de kuvvetli sağanak uyarısı

Yıkım kararı bölge sakinlerini çileden çıkardı: "2...

Bartın’da acı olay: Engelli ağabey kardeşini vurdu...

Sakarya Büyükşehir’den Dünya Çölyak Günü’nde anlam...

Sosyal medya fenomeninin kardeşini böyle kaçırdıla...

Aydın’da uyuşturucudan 36 şüpheli yakalandı

Ağaçlı’daki festivalde jandarma ekipleri kuş uçurt...

Psikologlar günü kutlaması

Hapis cezasıyla aranan şahsı jandarma yakaladı

Söğütspor zoru başararak BAL’a yükseldi

Anneleri ve çocuklar çölyak için farkındalık mesaj...

Ünilig Süper Lig Müsabakaları başladı

Bozdoğan’da Trafik Haftası renkli kutlandı

Trafik denetimlerinde 29 bin 144 araç kontrol edil...

Doç. Dr. Fatih Kar’a "Genç Kanser Araştırmacı Ödül...

Başkan Kahveci’den Mehmet Yeşil’e ’Geçmiş olsun’ z...

Başkan Tekin ilçedeki kadınlarla bir araya geldi

Manavgat Belediyesi’nden Anneler Günü’ne özel renk...

Geleneksel Uçurtma Şenliğinde kültür rüzgarı esti

Tarihi Osmanlı köyünde Hıdırellez Şenliği ile yağm...

‘Nilüfer Cenneti’ olarak bilinen o göl sportif olt...

Kapıkule’de televizyon ünitesinde 49 kilo esrar el...

Telefonla konuşurken üzerine yıldırım düşen kadın ...

Engelsiz Manisa için birlikte yürüdüler

ESOGÜ’de Üniversite-Sanayi Buluşmaları serisinin i...

ABD ve Çin karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün sü...

Esnaf kendi imkanlarıyla dev Eskişehirspor bayrağı...

Suç makinesi bağ evinde yakalandı

Park halindeki otomobilde çıkan yangını korkuttu

28.7° / 15.6°

Sakarya’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Milas’ta tır kazası: 1 yaralı

Seyir halindeki minibüs alev aldı

Ormanlık alandaki ağaçlar yandı

Elazığ’da ikinci ve üçüncü hac kafilesi dualarla uğurlandı

Elazığ’da samanlıkta korkutan yangın

Bağcılar Belediyesi Ampute Futbol Takımı Süper Lig’e yükseldi

Kuşadası’nda minik öğrencilere jandarma tanıtıldı

Büyükşehir Belediyesi’nin Drama Atölyesi’ndeki minikler hünerlerini sergiledi

Başkan Doğan: "Engelsiz bir yaşam sunma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

Evlenecek Gençlere ’Düğün Salonu ve Gelin Arabası Bizden’ projesi

İbrahim Hakkı Kubilay İmam Hatip Ortaokulu başarılarıyla göz dolduruyor

Talas Antika Pazarı nostaljiye yolculuk yaşattı

Batman merkezli 12 ilde çocuk istismarcılarına darbe

Isparta’da son 1 haftada 44 aranan şahıs yakalandı

Kayseri’ye kuvvetli yağış uyarısı

Aksu’da araçta bin 500 adet kaçak güneş gözlüğü çıktı

Terör örgütü PKK kendini feshetti, silah bırakma kararı aldı

Isparta Belediyesi’nden dar gelirli ailelere ücretsiz doğal gaz desteği

Gölbaşı’nda anneler günü kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu