İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Macau Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ev sahipliğinde 16-18 Nisan 2025 tarihleri arasında Çin Makao Özel Yönetim Bölgesi’nde düzenlenen THE Asia Universities Summit’e katıldı. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden üst düzey temsilcileri bir araya getiren zirvede, Türkiye’yi temsil ederek önemli bir rol üstlenen Baran, aynı zamanda büyük ödülü de takdim etti.
THE Asia Universities Summit’te yükseköğretimde liderlik, araştırma iş birlikleri ve yapay zekâ gibi konularda stratejik diyaloglar geliştirildi. Zirve kapsamında düzenlenen paneller ve özel toplantılar, bu alanlarda yenilikçi yaklaşımları ele aldı.
Zirvenin en özel anlarından biri, "THE Awards Asia 2025 Gala ve Ödül Töreni" oldu. Geçtiğimiz yıl "Yılın Liderlik ve Yönetim Ekibi" ödülüne layık görülen İYTE’nin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, bu yıl aynı ödülü kazanan üniversiteye ödülünü takdim etti.
Prof. Dr. Baran, Tsinghua Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Yapay Zekâ Araştırma Liderliği" temalı Rektörler Yuvarlak Masa Toplantısı’nda Türkiye’yi ve İYTE’yi temsil etti. Asya’nın önde gelen üniversitelerinin rektörlerinin katıldığı toplantıda, üniversitelerin etik, disiplinler arası ve toplum yararını gözeten yapay zekâ araştırmalarındaki öncü rolleri tartışıldı. Baran, İYTE’nin bu alandaki vizyonunu ve uluslararası iş birliğine yönelik stratejik yaklaşımını katılımcılarla paylaştı.
Zirve kapsamında düzenlenen "Hiper Bağlantılı Bir Dünya İçin Yükseköğrenim" panelinde ise Rektör Baran, davetli konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmasında, Türkiye’nin küresel bilgi alışverişinde önemli bir merkez olma vizyonunu ve İYTE’de kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir bir akademik ekosistem oluşturma çalışmalarını aktardı. Bilim, teknoloji, inovasyon ve toplumsal etki alanlarında öne çıkan İYTE’nin bilim diplomasisine verdiği önemi vurgulayan Baran, sınırları ve farklılıkları aşan iş birliklerinin gerekliliğine dikkat çekti.
Zirve boyunca çeşitli panel ve oturumlara katılan Prof. Dr. Baran, sürdürülebilir kalkınma, bilgi paylaşımı ve küresel iş birliklerini destekleyen ortak girişimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ülkemizin gelişimine akademik katkıda bulunmaya devam edeceğiz
Zirve sonunda konuşan Rektör Baran, "Bölgedeki yükseköğretim kurumlarının ilham verici başarılarının kutlandığı bu prestijli organizasyonda, İYTE’nin küresel görünürlüğünün artmasından ve bilim diplomasisine katkılarımızı bir kez daha vurgulayabilmekten büyük memnuniyet duydum. Ülkemizi ve Enstitümüzü böyle önemli bir uluslararası platformda temsil etmekten onur duydum. İYTE olarak, sınırları aşan iş birliklerine öncülük etmeye ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunan akademik çalışmalarımızla küresel ölçekte daha güçlü bir etki oluşturmaya kararlıyız" dedi.