İTOSAM’dan gençlere ilişkin araştırma
EKONOMİ 4.06.2025 10:08:41 0

İTOSAM’dan gençlere ilişkin araştırma

İTOSAM’dan gençlere ilişkin araştırma

İTOSAM’ın hazırladığı raporda İstanbul’da NEİY oranının yüzde 18,6 olduğuna dikkat çekilerek, NEİY olan gençlerin sosyoekonomik durumlarını iyileştirecek kapsamlı politikaların geliştirilmesi gerektiği kaydedildi.

İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM), ‘İstanbul’da Ne Eğitimde Ne İstihdamda Ne Yetiştirmede Olan Gençler (NEİY)’ başlıklı araştırma raporunu yayınlandı.
Araştırma için hem ilgili yaş grubundan gençler hem de konunun uzmanları ile yüz yüze mülakatlar gerçekleştirildi. Hazırlanan ihtiyaç analizi ve politika önerileri raporunda, "İstanbul’da NEİY olan gençlerin karşılaştığı zorlukların çözülmesi için geliştirilecek politikalar, gençlerin geleceklerini şekillendirecek ve hem Türkiye’nin hem de İstanbul’un sosyal ekonomik refahına olumlu katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu.
TÜİK verileri ışığında analizlere yer verilen raporda, OECD ülkelerinde 15-29 yaş arasında NEİY oranlarının ortalaması yüzde 13 iken, bu ülkeler içinde en yüksek NEİY oranına sahip ülkenin yüzde 28 ile Türkiye olduğu belirtti. İstanbul’da NEİY oranının ise yüzde 18,6 seviyesinde olduğu kaydedildi.
Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan’ın proje yürütücüsü olduğu araştırmaya göre; İstanbul nüfusunun 2,3 milyonu 15-24 yaş arasında ve genç nüfus İstanbul nüfusunun yüzde 14,8’ini oluşturuyor. Türkiye genelinde her 3 genç kadından 1’i ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor.

"NEİY Türkiye’de genç işsizliğin önemli bir alt kategorisini oluşturuyor"
Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Raporda da yer aldığı üzere, mülakat bulguları NEİY olan gençlerin karşılaştıkları zorlukları aşabilmeleri için sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, eğitim ve istihdam politikalarının yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu bulguları dikkatle ele almalıyız" ifadelerini kullandı.
Avdagiç, "NEİY Türkiye’de genç işsizliğin önemli bir alt kategorisini oluşturuyor. Ne eğitimde ne istihdamda ne yetiştirmede olma nedenleri arasındaki başat faktörlerden birinin aile olduğunu görüyoruz. Araştırmamıza katılan bir gencin, ailenin üstlendiği görevi ‘en güçlü işsizlik sigortası’ olarak tanımlamasını, üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Şekib Avdagiç, "Sosyal yardımların, belirli bir süre eğitim programlarına katılım ya da mesleki beceri kazanmaya yönelik faaliyetlerle ilişkilendirilmesi, gençlerin iş gücüne katılım motivasyonunu artıracaktır. Ayrıca staj programlarının yaygınlaştırılmasının yanı sıra iş deneyimi kazandırmaya yönelik yeni teşvik mekanizmaları geliştirilmelidir. İşverenlerin gençleri istihdam etme konusunda daha istekli olmalarını sağlamak için vergi indirimleri, maaş destekleri veya sigorta prim muafiyetleri gibi teşvik mekanizmalarında kapsam ve derinlik artırılabilir" önerilerinde bulundu.

Araştırmada verilen bilgiye göre, NEİY kavramı kendi içinde pasif ve aktif olarak iki gruba ayrılıyor. Aktif NEİY grubundaki gençler; gelir getirici bir işi bulunmayan, ancak iş bulduklarında çalışmaya hazır bireyleri temsil ediyor. Pasif NEİY grubunda yer alan gençler ise eğitim sürecinde yer almadıkları gibi iş aramadıkları için iş gücüne dahil edilmediklerinden işsiz olarak da sayılmıyorlar.
"Aşırı korumacı ebeveynlik çocukların duygusal iyi oluşlarını olumsuz etkileyebiliyor"
İTOSAM’ın "İstanbul’da Ne Eğitimde Ne İstihdamda Ne Yetiştirmede Olan Gençler" başlıklı araştırma raporunda yer verilen tespitlerden bazıları şunlar oldu:
En yüksek NEİY oranı yüzde 69 ile hiçbir resmi okulu tamamlamamış olanlar arasında görülüyor.
Katılımcılar, eğitim sisteminin yeterince destekleyici olmamasından ve mesleki yönlendirme eksikliğinden şikayet ederken, iş gücü piyasasına girişte deneyim eksikliği, düşük ücretler ve güvencesiz çalışma koşulları gibi faktörlerin onları NEİY statüsünde kalmaya ittiğini belirtiyorlar.
Zorunlu eğitim dönemindeki akademik başarı düzeyi, bireyin gelecekteki mesleki ve eğitimsel fırsatlara erişimini belirleyici bir faktör olarak öne çıkıyor.
Araştırmalar aşırı korumacı ebeveynliğin çocukların sosyal becerilerini ve duygusal iyi oluşlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini gösteriyor. "Cam fanusta yetişmek" ifadesi, gençlerin güvenli ve korunaklı bir ortamda büyütülmeleri sonucu dış dünyadaki zorluklara karşı savunmasız kalmalarını temsil ediyor.
Uzman mülakatlarında düşük ücretler, olumsuz çalışma koşulları ve geleneksel kadın-erkek rolleri, kadınların iş gücü piyasasına katılımını sınırlayan temel faktörler olarak ön plana çıkıyor.
Araştırmalar, sosyal beceri eksikliğinin, NEİY gençlerini "sosyal dışlanma" ve "akran zorbalığı"na karşı daha açık ve savunmasız hale getirebildiğini ortaya koyuyor.
"Hazır tecrübeli işçileri en az maliyetle istihdam etme anlayışı gençlerin NEİY olma riskini besleyebiliyor"
Gençlerin aldığı eğitimleri bir yatırım gibi düşünmek yerine, hazır tecrübeli işçileri en az maliyetle istihdam etme anlayışı gençlerin NEİY olma riskini besleyebiliyor.
Uzun yıllar çalışarak ev ya da araç alabilme düşüncesinden uzaklaşan gençler, hayata daha realist ve sonuç odaklı bakabiliyorlar. Bu durum haliyle tüketim toplumunda gençleri hazza ve statüye dayalı eşyalara sahip olmaya sevk ediyor.
Sosyal hayattan izole olmak, bireyin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayamaması sonucunda ortaya çıkarken günümüzde gençler giderek daha çok içe kapanıyorlar.
İstanbul’un göçmen nüfusu Türkiye’nin diğer illerine kıyasla oldukça yüksek ve bu durum, NEİY olan göçmen gençlerin toplumsal ve ekonomik hayata katılımında çeşitli engellerle karşılaşmasına neden oluyor.
Özellikle mesleki ve teknik eğitim programlarının yetersizliği, gençlerin mezuniyet sonrası iş bulma becerilerinin gelişmesini engelliyor ve NEİY kategorisinde yer alma riskini artırıyor.
NEİY olan 19 genç yaşadıklarını anlattı
Araştırmada NEİY olan 19 gencin görüşlerine de yer verildi. Bunlardan bazıları şöyle:
Ben en çok aileye, ailede yetiştirilme tarzına bağlıyorum. Biraz daha erken iş hayatına veya iş hayatına benzer sorumluluklar almaya yönlendirilseydim daha kolay adapte olurdum. (Kadın, lisans, 27)
Kendi param olsa rahat, özgürce harcayabilirdim. Hesap vermezdim. Bu konuda çok muzdaribim mesela. En azından bir gelirim olsaydı çok iyi olurdu. Çalışmayı çok düşündüm. Ama çocuğa bakacak hiç kimse yok. Çocuk okula gidiyor. Eve geldi, ev boş. Gözüm kesmedi. Yani imkansız benim çalışmam. (Kadın, lise terk)
Üniversite öğrencisi olduğum için zaten 2-3 ay sonra çıkacak, bırakacak deniliyor. O yüzden hiç almıyorlar. Üniversiteden sonra da yeni mezun olduğum için bize daha önce çalışmış, en az 2 yıl deneyimli eleman lazım deyip, okul öncesinden de ret aldım. (Kadın, lisans)
Boşlukta hissediyorum. İşe yaramaz hissediyorum. Yani amacım ne, bu dünyaya neden geldim gibi düşüncelere kapılıyor insan. (Kadın, ön lisans, 27)
(Meslek edindirme kursları) Hiç katılmadım, katılmayı düşündüm ama biraz da para tuzağı gibi. Bu sertifikalar biraz da ‘Şu kadar para ver, sertifikaları doldur’ gibi geliyor bana. Devletin kursları güzel aslında, ücretsiz veriyorlar. (Erkek, lisans, 22)
"Düşük bir ücretle çalışmaktansa çalışmamayı tercih ederim gibi bir olguya dönmüş durumda"
Raporda yer alan uzman görüşlerinden bazıları da şöyle oldu:
Aile himayesinde olan gençlerin daha çok NEİY statüsüne düştüğünü gözlemliyorum. Cam fanusu kaldırdığımız anda bağışıklıkları yok oluyor. Zorluğu gördüğü zaman vazgeçiyor, iletişim kuramıyor.
Bugün bizim eğitim ve çalışma arasındaki link koptuğu an insanlar eğitim hayatında kalmak istemiyorlar. İşte ben üniversite eğitimi alacağım, ne olacak, ne kadar maaş alacağım diye bakıyor erkek çocukları
Bize anne baba geliyor, diyor ki benim oğluma iş lazım. Oğlun nerede diye soruyoruz. Evde, odasından çıkmıyor diyor. Siz iş varsa bana söyleyin, ben kendisine söylerim diyor. İş aramaya bile gelmeyen bir kişiyi biz nasıl işe yönlendireceğiz?
Süreç içerisinde Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak nitelikli NEİY meselesinin çok ciddi anlamda hem ekonomik hem sosyal maliyeti olacağını düşünüyorum.
Ülkedeki NEİY’lerin önemli bir kısmı, özellikle okuma seviyesi arttıkça düşük bir ücretle çalışmaktansa çalışmamayı tercih ederim gibi bir olguya dönmüş durumda.
Şimdi bu kişilere devlet ciddi bir eğitim yatırımı yapıyor; ortaokul, lise ve üniversitede. Devlet açısından zaten bu eğitim yatırımının tamamı boşa gitmiş oluyor. Bu, devlet açısından bir kayıp.

Annesini sopayla öldüren evlat tutuklandı

Semt pazarında silahlı kavga: 1’i ağır 7 yaralı

Kozan’daki orman yangını kısmen kontrol altında

Ortaca Sarıgerme’deki orman yangını kontrol altına...

"Antibiyotik direnci, salmonella enfeksiyonlarını ...

130 yıllık taş mektep, ihtişamıyla göz kamaştırıyo...

Hırsızların yol kenarında duran çöp konteynerini a...

Tıka basa çay dolu kamyonun kasasında tehlikeli yo...

İşe giderken sokak köpekleri saldırdı, genç kadın ...

Arnavutköy’de dışarıda yemek yedi, hesabı ödemeden...

Bursa’da korkutan orman yangını.

Yozgat’ta meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kay...

Karpuzun yıkanmadan kesilmesi "salmonella" riskini...

Erzurum’da 412 işletme denetlendi

Fatih Tekke’ye gece kayağı fotoğrafı sürprizi

Türklerde yangınla mücadele geleneği ve itfaiye te...

İskenderun’da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Kazı sırasında doğal gaz borusu delindi, mahalleyi...

Otomobil alev alev yandı

Erzincan’da gece saatlerinde korkutan araç yangını...

Kamyonun üzerine devrilmesiyle hurdaya dönen Tofaş...

Muğla’nın Ortaca İlçesi Sarıgerme Mahallesi’nde or...

Hatay’da 21 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan...

Erzincan’da motosiklet ile hafif ticari araç çarpı...

İskenderun’da işyeri hırsızlığı: 3 şüpheli tutukla...

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Velioğlu: "Organ ba...

Mersin’deki orman yangını: Havadan müdahale başlad...

Alkollü çevirmeye girdi, ehliyeti gidince depremle...

Antakya’da konteyner yangını

Muş’ta trafik kazası: 2 kişi yaralandı

Ankara’da konveyör bant fabrikasında yangın çıktı

Ankara’da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 ölü...

Takla atan araç metrelerce sürüklendi: Ehliyetsiz ...

Polatlı’da otluk alanda çıkan yangın söndürüldü

Hatay’da yüksek ateş şüphesiyle hastaneye kaldırıl...

Kafasına atlet ve kask geçirerek hırsızlık girişim...

Traktör devrildi, sürücüsü hayatını kaybetti

Manisa’da jandarmadan uyuşturucuya darbe

Gazipaşa’da yangın sebebiyle bir mahalle tedbir am...

Batman’da örtü yangınını vatandaşlar söndürdü

Kamyonundaki arızayı kontrol için inen sürücü başk...

İşten dönen kadın evde iki kişinin cesediyle karşı...

Elazığ’da otomobil ile elektrikli motosiklet çarpı...

Çorum polisinden "Huzur" uygulaması

Marmaris’te teknedeki kavgada ölen Arda Deniz Onat...

Boş arazideki siyah sıvı dolu bidonlar ekipleri ha...

Elazığ’da otomobil şarampole yuvarlandı: 2 yaralı

Çorum’da aranan 6 kişi yakalandı

Uşak’taki meşelik alandaki yangına karadan müdahal...

Alevlere teslim olan müştemilat kamerada

Berlin’deki Mısır Büyükelçiliği önünde "Gazze" pro...

TEM’deki kazada ağır yaralanan hostes hayatını kay...

2 bin 500 yıllık antik kentin ciğerleri yandı

Bursa’da 3 aracın karıştığı zincirleme kaza kamera...

Diyarbakır’da 5 aylık hamile kadını öldüren zanlı ...

Dönme dolapta mahsur kalan 3 kişi, 42 metrelik itf...

Mangal ateşi tüp patlamasına neden oldu

Çanakkale’de takla atan araçta sıkışan sürücü kurt...

Havran’da belediye meclis üyesi silahlı saldırıda ...

Balıkesir Savaştepe’de çıkan orman yangınına müdah...

Eskişehir’de çıkan yangın ormana sıçramadan söndür...

Çanakkale’de 38 kaçak göçmen yakalandı

Datça’da açıklarında arızalanan ve sürüklenen yelk...

Telefon dolandırıcısı, yaşlı kadının paralarını al...

Pikap sulama kanalına uçtu: 1 ölü

Kadın arkadaşını öldürüp intihar etti

Polise yakalanmamak için girdiği bacada sıkıştı

42.9° / 29.2°

Annesini sopayla öldüren evlat tutuklandı

Semt pazarında silahlı kavga: 1’i ağır 7 yaralı

Kozan’daki orman yangını kısmen kontrol altında

Ortaca Sarıgerme’deki orman yangını kontrol altına alındı

Hırsızların yol kenarında duran çöp konteynerini araca yükleyip çaldığı anlar kamerada

Tıka basa çay dolu kamyonun kasasında tehlikeli yolculuk

İşe giderken sokak köpekleri saldırdı, genç kadın canını zor kurtardı

Arnavutköy’de dışarıda yemek yedi, hesabı ödemeden kaçtı

Bursa’da korkutan orman yangını.

Yozgat’ta meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kaybetti

İskenderun’da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Kazı sırasında doğal gaz borusu delindi, mahalleyi gaz kokusu sardı

Otomobil alev alev yandı

Erzincan’da gece saatlerinde korkutan araç yangını

Kamyonun üzerine devrilmesiyle hurdaya dönen Tofaş’ta kimsenin olmaması faciayı önledi

Muğla’nın Ortaca İlçesi Sarıgerme Mahallesi’nde orman yangını

Hatay’da 21 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Erzincan’da motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 yaralı

İskenderun’da işyeri hırsızlığı: 3 şüpheli tutuklandı

Mersin’deki orman yangını: Havadan müdahale başladı