Genç Sağlığı Raporu’nun sonuçları açıklandı
SAĞLIK 22.05.2025 15:30:21 0

Genç Sağlığı Raporu’nun sonuçları açıklandı

Genç Sağlığı Raporu’nun sonuçları açıklandı

AstraZeneca Türkiye ve TOÇEV iş birliğiyle hazırlanan ‘Genç Sağlığı Raporu’ kamuoyu ile paylaşıldı. Rapora göre, gençlerin yüzde 24’ü diyabet, hipertansiyon ve obezite risklerinden en az biriyle karşı karşıya.

AstraZeneca Türkiye ve TOÇEV iş birliğiyle hazırlanan ‘Genç Sağlığı Raporu’, düzenlenen paydaş toplantısında kamuoyuna sunuldu. Gençlerin fiziksel ve zihinsel sağlık durumlarına dair verilerle politika önerilerinin paylaşıldığı raporda yer alan bilgilere göre gençlerin yüzde 24’ü diyabet, hipertansiyon veya obezite risklerinden en az biriyle karşı karşıya, yüzde 92’si düzenli spor yapmıyor ve yüzde 65’i yeterli meyve-sebze tüketmiyor. Raporda gençlerin sağlığı için fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi, sağlıklı beslenme bilincinin artırılması, ruhsal sağlığın güçlendirilmesi, zararlı alışkanlıklarla mücadele, sağlıklı dijital yaşam başlıkları altında politika önerilerine de yer veriliyor.
Rapor; AstraZeneca Türkiye ve TOÇEV iş birliğiyle, Prof. Dr. Selcen Öztürk ve Prof. Dr. Dilek Başar’ın istatistiki ve iktisadi analizleri ile hazırlandı.
Şirketin küresel çapta yürüttüğü Genç Sağlığı Programı kapsamında hazırlanan bu çalışma, gençlerin fiziksel ve zihinsel sağlık durumlarına ilişkin verilerle birlikte politika önerilerini de içeriyor. Bu öneriler genç sağlığının geliştirilmesine yönelik ortak eylem planı, fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi, sağlıklı beslenme bilincinin artırılması, psikolojik sağlığın güçlendirilmesi, zararlı alışkanlıklarla mücadele, sağlıklı dijital yaşam başlıkları altında detaylı bir şekilde aktarılıyor. Özellikle gençlik ve sağlık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, raporda ortaya konan istatistikler ışığında gençlerin sağlığını iyileştirmeye yönelik politika önerileri, sosyoekonomik faktörlerin etkisi, ekonomik yüke ilişkin değerlendirmeler ve sağlıklı yaşamı destekleyecek çok paydaşlı çözümler de masaya yatırıldı.
Açılış konuşmalarını AstraZeneca Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ile TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun’un yaptığı buluşmada, Prof. Dr. Selcen Öztürk ve Prof. Dr. Dilek Başar ise araştırmanın bulgularını detaylı bir şekilde aktardı.
"Gençlerin potansiyelini gerçekleştirmesi için sağlık temel şart"
Açılış konuşmasında genç sağlığının yalnızca bireysel değil, toplumsal kalkınma açısından da belirleyici bir alan olduğunu vurgulayan AstraZeneca Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz, "Şirket olarak sağlığı yalnızca hastalıkların önlenmesi veya tedavisi olarak değil, gençler de dahil olmak üzere tüm bireylerin potansiyellerini tam anlamıyla ortaya çıkarabilmeleri için temel bir ihtiyaç olarak görüyoruz. Bu nedenle küresel ölçekte yürüttüğümüz Genç Sağlığı Programımız gençlerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmaları, yenilikçi fikirler hayata geçirmeleri ve kendi sağlık hakları konusunda savunuculuk yapmalarını destekliyor. Türkiye’de de bu programı uzun yıllardır sürdürüyoruz. Bugüne kadar 100 binin üzerinde çocuk ve gencin bu projelerde sağlık farkındalığının gelişmesine katkı sağladık. Kamuoyu ile paylaştığımız Genç Sağlığı Raporu ile ülkemizdeki gençlerin sağlığı ile ilgili ihtiyaçları kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarmayı amaçladık. Çalışmanın bulgularının gençlik ve sağlık alanında çalışan pek çok kurum ve paydaşlarımız için yol gösterici olacağına inanıyoruz." dedi.
"Genç yaşta kazanılan alışkanlıklar tüm yaşamı etkiliyor"
AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise açılış konuşmasında raporun sağlık hizmetleri açısından önemine değinerek şunları söyledi: "Genç Sağlığı Programı, şirketimizin küresel çapta öncülük ettiği ve Türkiye’de de büyük bir kararlılıkla sürdürdüğü bir girişim. Bu program, gençlerin sağlıklı alışkanlıklar edinmesini teşvik ederek, gelecekte sağlık sistemimiz üzerindeki yükü azaltmayı hedefliyor. Gençlik döneminde edinilen alışkanlıklar, bireylerin ileri yaşlardaki sağlık durumları açısından önemli bir etkiye sahip. Bu alışkanlıklar, yalnızca bireysel sağlığı değil, sağlık sisteminin genel yükünü de etkiliyor. Tütün kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite ve sağlıksız beslenme gibi faktörler, kronik hastalıkların temel nedenleri arasında yer alıyor."
"Gençlerin sağlığı yalnızca bireysel bir mesele değil, toplumsal bir meseledir"
TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun ise yaptığı konuşmada, "Bugün lansmanını gerçekleştirdiğimiz Genç Sağlığı Araştırması bu uzun soluklu iş birliğimizin en kapsamlı çıktılarından biri. Araştırma, gençlerin sağlık alışkanlıklarını, karşılaştıkları zorlukları ve beklentilerini bilimsel bir çerçevede ele alıyor. Bulgular bize gösteriyor ki, gençlerin önemli bir kısmı düzenli fiziksel aktiviteden uzak, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yeterince geliştirememiş ve bu da hem fiziksel hem psikolojik sağlıkları üzerinde ciddi riskler oluşturuyor. Biz TOÇEV olarak şuna inanıyoruz: Gençlerin sağlığı yalnızca bireysel bir mesele değil, aynı zamanda toplumsal bir meseledir. Sağlıklı bir gençlik, eğitimde daha başarılı, üretimde daha güçlü ve sosyal yaşamda daha aktif bireyler demektir. Dolayısıyla genç sağlığına yapılan her yatırım, toplumun geleceğine atılan sağlam bir temeldir" dedi.
"Fiziksel inaktivite sağlık sistemi ve bütçesi için önemli bir yük oluşturuyor"
Prof. Dr. Selcen Öztürk ve Prof. Dr. Dilek Başar da raporda gençlerin sağlık durumuna ilişkin dikkat çeken verileri paylaştı.
Öztürk, "Gençlerin fiziksel ve zihinsel sağlığı, bireysel yaşam kalitesinin yanı sıra gelecekteki iş gücü verimliliği, ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma için temel oluşturuyor. Bu nedenle gençlerin sağlığını desteklemek, bireylerin ve toplumların uzun vadeli refahı için stratejik bir yatırım olarak değerlendirilmeli. 2019 ve 2022 Türkiye Sağlık Araştırması mikro veri setlerinden yararlanarak ortaya çıkardığımız sonuçlara göre, 15-24 yaş aralığındaki bireylerin yüzde 24’ünün diyabet, hipertansiyon veya obezite risklerinden en az biriyle karşı karşıya olduğu görüldü. Gençlerin yüzde 92’si düzenli spor yapmıyor, yüzde 65’i ise yeterli meyve-sebze tüketmiyor. Bu tablo, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının geliştirilmesi için odaklı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor" dedi.
Toplumlarda fiziksel inaktivite kaynaklı ekonomik yüke ilişkin araştırma sonuçlarına değinen Başar ise "Araştırmamızı TÜİK’in 2019-2022 sağlık araştırması anket verilerini kullanarak yaptık. Bu nedenle elde ettiğimiz bulguların tüm Türkiye’yi temsil ettiğini söyleyebiliriz. Araştırmalara göre her 4 gençten birinin tütün tüketicisi ve elektronik sigara kullandığını görüyoruz. Obezite, diyabet ve hipertansiyon risklerinin ne boyutta olduğunu görüyoruz. Günlük egzersiz verileri gibi birçok alanda detaylı bilgi elde ediyoruz. Rapor bulgularına göre politika yapıcılara bir takım önerilerde de bulunuyoruz. Fiziksel aktivite eksikliğinin ekonomik yükü yalnızca tedavi giderlerinden değil aynı zamanda üretkenlik ve iş gücü kayıpları gibi faktörlerden de etkileniyor. Türkiye’de fiziksel inaktivitenin ekonomik etkilerinin kapsamlı olarak incelenmesine ihtiyaç var. Avrupa Birliği ve ABD özelinde hesaplanan sonuçları Türkiye için temel aldığımızda bu yükün Türkiye’de 50 milyar TL’ye ulaşması beklenebilir." yorumunda bulundu.
Genç Sağlığı Raporu’nda öne çıkan diğer çarpıcı bulgular şu şekilde: 2019-2022 yıllarında tamamen durağan bir yaşam tarzı benimseyen gençlerin oranı yüzde 9,96’dan yüzde 16,34’e yükseldi. Genç kadınlar arasında hareketsiz yaşam tarzının daha yaygın olması, sağlık eşitliği açısından da ciddi bir mesele oluşturuyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe spor yapma oranı da artma eğiliminde. Çok yoksul grupta düzenli spor yapma oranı oldukça düşükken bu oran gelir düzeyi arttıkça belirgin şekilde yükseliyor. Gençlerin sadece yüzde 35’i düzenli olarak meyve ve sebze tükettiğini belirtiyor. Gençlerin yaklaşık yüzde 25’i düzenli tütün kullanıyor.
TOÇEV’in desteği ile yapılan ve raporda da yer alan çevrimiçi anketin sonuçlarından bazıları: Fiziksel aktiviteye katılımda karşılaşılan engeller arasında en yaygın sebep ekonomik nedenler. Katılımcıların yüzde 38,07’si ekonomik nedenleri bir engel olarak belirtti. Katılımcıların yüzde 40,17’si sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin akademik veya çalışma hayatlarına olumlu bir etkisi olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 71’i günlük kalori ihtiyacı konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi. Katılımcıların yüzde 35,21’i sosyal medyada sağlıklı yaşam içeriklerini düzenli takip ettiğini, yüzde 42,25’i ise "kısmen" takip ettiğini ifade etti.

Mersin’de restoranda hesap tartışması kanlı bitti:...

Adana’da alkol ve ışık donanımı uygulaması: 98 kiş...

Karabük’te çıkan anız yangınında 25 dönüm alan zar...

Yolun karşısına geçmek isteyen kadına ters yönden ...

Arsuz’da orta refüje devrilen otomobilin sürücüsü ...

Düğün salonunda korkutan yangın: 2’si çocuk 4 kişi...

Tunceli’de kayalıkta düşen kadın ekiplerce kurtarı...

Düğünde ateşlenen tüfekten çıkan saçmalar 2 kişiyi...

Konya’da 3’üncü kattan düşen çocuk ağır yaralandı

Otel yangınında ölen kızının son sözlerini anlattı...

Acılı babadan kahreden sözler: "Siz hiç ölen birin...

Aksaray’da hafif ticari araç otomobille çarpıştı: ...

Amasya’da orman yangını

Eli bıçaklı genç polisin biber gazlı müdahalesiyle...

Konya’da silahlı saldırı: 2 ölü

Çorum’da zehirli akrep eve girmeye çalışırken yaka...

Malatya’da partililerle vatandaşlar arasında kavga...

Kahvehanede otururken kalp krizi geçiren adam haya...

Atatürk Havalimanı’nda yangın

Kediye yardım etmek isterken su kanalına düştü

Demir korkuluk çocuğun koluna saplandı

Malatya’da iki ayrı yangın

Cami müezzini bıçaklandı: O anlar kamerada

Nehirde kaybolan uzman çavuşun cansız bedenine ula...

Savrulan Tofaş araç takla attı: 2’si çocuk 5 yaral...

Lazkiye’deki orman yangınlarında 15 bin hektardan ...

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 4 yaralı

Minibüs kamyona arkadan çarptı: 1 yaralı

Bodrum’da içinde 6 kişi bulunan ve su alan tekne k...

Jandarmadan traktör kullanıcılarına bilgilendirme ...

Bariyerlere çarpıp 30 metre sürüklenen motosikleti...

Çanakkale Boğazı’nda makine arızası yaparak sürükl...

Bolu’daki otel yangını davasında acılı anne: "Çocu...

İtfaiye ekipleri kanala düşen köpeği kurtardı

Tunceli’de 34 dönüm arpa yangında kül oldu

Muş’ta örtü yangını kontrol altına alındı

Samsun’da binanın 9. katında çıkan yangında 2 kişi...

Ankara’da boya fabrikasındaki yangın kontrol altın...

Şanlıurfa’da otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü, ...

Bodrum’da 4 işletmeye hanutçuluk cezası

Balkona çıktı bir daha eve giremedi

Burdur’da asayiş uygulamalarında 2 haftada 39 aran...

Bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını ...

Traktörün kepçesinin elektrik tellerine temas etme...

AVM’de "Ne bakıyorsun?" kavgası: Kaskla darp edile...

Dağda mahsur kalan koyunlar ekipler tarafından kur...

8 gündür aranan şahsın cesedi Kızılırmak Nehri’nde...

Çorum’da 150 balya ve 20 dönüm tarla yanarak küle ...

Batman’da ekmek tandırında uyuşturucu ele geçirild...

Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsler...

Elazığ’da uyuşturucuyla mücadele

Başkan Kablan’dan Şeybor ziyaretinde aşure mesajı

Jandarmadan uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonları...

Kapalı iş yerinde yangın çıktı

Elazığ’da gümrük kaçağı ürünler ele geçirildi

Uşak’ta çok sayıda uyuşturucu ele geçirildi

Yangında oğlunu kaybeden Danıştay 9. Daire Başkanı...

Kendisini ısıran yılanı poşete koyup acile geldi

Acılı baba, 6 günlük süreci değerlendirdi: "Organi...

Plastik varil fabrikasında korkutan yangın

Esnaf Odası başkanının oteli mühürlendi

Leman Dergisi’nin yazı işleri müdürü tutuklandı

Kontrolden çıkan araç bariyere çarptı: 2’si çocuk ...

Dörtyol’da uçurumdan düşen şahıs yaralandı

Doğalgaz borusu delindi, vatandaşlar büyük korku y...

Balıkesir’de geleneksel aşure hayrı ilgi gördü

Milas’ta otobanda otobüsün çarptığı yaya hayatını ...

"Oğlum olmadan kurtarıp gönderdiğiniz arabaya hepi...

43.8° / 29°

Mersin’de restoranda hesap tartışması kanlı bitti: 6 yaralı

Adana’da alkol ve ışık donanımı uygulaması: 98 kişiye 596 bin 659 TL ceza

Karabük’te çıkan anız yangınında 25 dönüm alan zarar gördü

Yolun karşısına geçmek isteyen kadına ters yönden gelen plakasız araç çarptı

Arsuz’da orta refüje devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı

Düğün salonunda korkutan yangın: 2’si çocuk 4 kişi dumandan etkilendi

Tunceli’de kayalıkta düşen kadın ekiplerce kurtarıldı

Düğünde ateşlenen tüfekten çıkan saçmalar 2 kişiyi yaraladı

Konya’da 3’üncü kattan düşen çocuk ağır yaralandı

Otel yangınında ölen kızının son sözlerini anlattı: "Anne ölmek istemiyorum"

Acılı babadan kahreden sözler: "Siz hiç ölen birini aradınız mı? Ben aradım"

Aksaray’da hafif ticari araç otomobille çarpıştı: 1 yaralı

Amasya’da orman yangını

Eli bıçaklı genç polisin biber gazlı müdahalesiyle etkisiz hale getirildi

Konya’da silahlı saldırı: 2 ölü

Çorum’da zehirli akrep eve girmeye çalışırken yakalandı

Malatya’da partililerle vatandaşlar arasında kavga: 1 yaralı

Kahvehanede otururken kalp krizi geçiren adam hayatını kaybetti

Atatürk Havalimanı’nda yangın

Kediye yardım etmek isterken su kanalına düştü