Tarih: 23.05.2025 14:56
Eskişehir Geleceğin Sesi Sempozyumu’nda yapay zeka teknolojisi değerlendirildi
Eskişehir’de yapay zeka ve insanlığın geleceği kapsamında düzenlenen Eskişehir Geleceğin Sesi Sempozyumu (ESGES), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez’in katılımlarıyla Osmangazi Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik, yapay zekaya ilgi duyan ve bu alanda ilerleme hedefi olan lise öğrencilerini bir araya getirdi. 200’den fazla başvuru ve 156 adet bildirinin bulunduğu sempozyumda gençlerin, yapay zeka teknolojisinin geleceğiyle ilgili görüş ve düşünceleri değerlendirilerek yapay zeka temelli ve destekli projelerinin sunumları gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, özellikle Milli Teknoloji hamlesiyle birlikte yapay zekayı kullanma ve geliştirme konularında Türkiye’nin önünün açık olduğunu dile getirdi. Yapay zekanın sağlıktan teknolojiye, savunma sanayisinden sosyal bilimlere kadar pek çok alanda aktif bir şekilde kullanıldığını belirten Dönmez; önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ise artık pek çok sektörün yapay zeka temelli bir ilerlemeyi benimseyeceğini ve bu noktada yapay zekaya entegre olmanın büyük bir önem taşıyacağını ifade etti.
"Dün sadece alıp kullanıyorduk; ama bugün artık kendi teknolojilerimizi yapıp, kullanıp diğer ülkelere ihraç ediyoruz"
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, yapay zekanın henüz insan zekasına denk bir noktaya gelemediğini; ancak 5 yıl içinde bu seviyeye ulaşacağına ve pek çok alanda insana ihtiyaç duymadan kendi başına çalışmalar yapabileceğine değindi. Gelişen teknolojilerle birlikte Türkiye’de üretimin oldukça arttığını söyleyen Dönmez, "Milli Teknoloji hamlesi sayesinde ve siz sevgili gençler sayesinde hayal bile edemediğimiz pek çok konuyu bugün gerçekleştirdik. Havacılık, savunma sanayi, sağlık, eğitim ve enerji gibi pek çok yerde dün sadece alıp kullanıyorduk; ama bugün artık kendi teknolojilerimizi yapıp, kullanıp diğer ülkelere ihraç ediyoruz" diye belirtti.
"Bir çocuğu nasıl eğitiyorsak yapay zekayı da öyle eğitmemiz gerekiyor"
Yapay zekanın eğitilme ve geliştirilme sürecine önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Dönmez, özellikle bilgi güvenliğinin ve kişisel verilerinde korunması noktasında ise şunları söyledi:
"İnsanın düşünme ve öğrenme yeteneklerini taklit edebilen bir teknolojiyi kullanmamız lazım. Tabii ki bu teknolojiyi kullanırken dikkatli ve farkında olmamız önemli. Bir çocuğu nasıl eğitiyorsak yapay zekayı da öyle eğitmemiz gerekiyor. Eğer yapay zekayı yanlış bilgi ve verilerle donatırsanız sonuçları da tabii ki yanlış çıkacaktır. Bu teknolojinin en güçlü yanı ’güvenilir bilgi’ olmalıdır. Yapay zeka teknolojisi doğru kullanıldığında insanoğlunun gelişmesine ve ilerlemesine fayda sağlayacak bir araç olacaktır. Ancak bu teknolojiler kapsamında kişinin bilgisi ve rızası dışındaki verilerin kullanılmasının da önüne geçmemiz lazım. Bu noktada Meclis’te Yapay Zeka Araştırma Komisyonu olarak yapay zeka kullanımında insanlarımızın mahremiyetini, kişisel hak ve hürriyetlerini ihlal etmeyecek bazı düzenlemeleri yapmayı planlıyoruz."
Yapay zeka, kanser hastalarının radyoloji filmlerini okuyabilecek seviyede
Yapay zekanın en çok kullanılacağı alanları sıralayan Dönmez; özellikle sağlık sektöründe bu teknolojinin büyük bir yere sahip olacağını ifade etti. Kanser hastalıklarının teşhis ve görüntülemeleri konusunda yapay zeka teknolojisiyle oldukça yüksek başarılar elde edildiğini belirten Dönmez, yapay zeka destekli radyolojik film okuma programlarında hata oranının yalnızca yüzde 8-10 seviyesinde olduğunu aktardı.
Gençlerin "Yapay zeka işimizi elimizden alacak mı?" sorusuna yanıt veren Dönmez, düşüncelerini şu sözlerle aktardı:
"Yapay zeka hayatlarımızı kolaylaştırsa da hiçbir zaman bir mühendisin, bir çiftçinin, bir öğretmenin ya da bir hekimin yerini alamayacak. Bizim öngörümüz şu, diğer teknolojilerde olduğu gibi bunu da insana yardımcı olabilecek şekilde kullanma arzusundayız. Çünkü bu teknolojide bir duygu yok; sevinmiyor, üzülmüyor, bir ruhu yok. O yüzden bir insanın yerini alabilmesi de mümkün değil."
"Okullarımızda yapay zeka okur-yazarlığı derslerinin açılmasında büyük fayda olacaktır"
Son olarak yapay zeka teknolojisine ilgi duyan ve kariyerlerini bu yönde oluşturacak gençlere tavsiyelerde bulunan Dönmez, "Yapay zekayı etkili kullanabilme noktasında kodlama öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Bu alandaki bilim insanlarını ve girişimcileri takip ederek onlardan ilham alabilirsiniz. Bu sempozyuma katılan öğrencilerin hepsinin çok başarılı olduğuna ve olacağına eminim. Çok yoğun bir rekabetin yaşandığı bu dünyada, yeni ve özgün fikirler ortaya atmadığınız müddetçe yaşama şansınız mümkün değil. Öte yandan yapay zeka teknolojisini iyi kullanabilmek için mutlaka iyi hakim olmanız gerekiyor. O yüzden okullarımızda yapay zeka okur-yazarlığı derslerinin açılmasında büyük fayda olacaktır" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşması sonrası, sempozyumda projeleri yer alan öğrenciler tarafından sunumlar gerçekleştirilerek yapay zeka teknolojisi üzerine değerlendirmeler yapıldı. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, katılımları için TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez’e hediye takdim etti. Eskişehir Geleceğin Sesi Sempozyumu’na Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Kamil Çolak ve öğrenciler katıldı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —