Ergenlerde anoreksiya tehlikesi:
SAĞLIK 22.05.2025 11:55:53 0

Ergenlerde anoreksiya tehlikesi: "Aileler, ‘Okuldan arandık, bayıldı’ diyor, sosyal hayatlarını devam ettiremiyorlar"

Ergenlerde anoreksiya tehlikesi: "Aileler, ‘Okuldan arandık, bayıldı’ diyor, sosyal hayatlarını devam ettiremiyorlar"

Türkiye’de ve dünyada zaman zaman ünlü isimlerle gündeme gelen kilo almaktan aşırı korkma hali olarak belirtilen anoreksiya nevrozanın ergenler arasında da tehdit olabildiğini söyleyen uzmanlar uyarıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Dağ, "Bizi en çok zorlayan anoreksiya nevroza, zayıf olmasına rağmen kilo almaktan korkuyorlar. Bazı hastalarımın aileleri, ‘Okuldan arandık, hastamız bayıldı’ diyor ya da acil servislere bayılmayla gelen anoreksiyalı olduğunu anladığımız hastalarımız da var. Sosyal medyanın etkisi küçümsenemez, güzellik anlayışı eşittir zayıflık gibi lanse edilebiliyor, çok yanlış. Son zamanlarda hem atipik anoreksiyanın hem diğer anoreksiya tipinin arttığını gözlemlemekteyim. Daha çok orta ergenlik dönemi 13-17 yaş arası hastaları görmekteyiz, daha riskli bir dönem, sosyal hayatlarını devam ettiremiyorlar " dedi.
Türkiye’de ve dünyada zaman zaman ünlü isimlerle de gündeme gelen anoreksiya vücuda enerji alımının sürekli kısıtlanması, kilo almaktan aşırı korkma hali olarak ifade edilirken uzmanlar uyarıyor. Sosyal medya, çevresel etkiler ve gençler arasında yanlış bir beden algısı oluşmasının ergenleri de etkileyebildiğini ifade eden Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Dağ, hastalığa ilişkin bilgi verdi.

"En çok zorlayan yeme bozukluğu; anoreksiya nevroza"
Yeme bozukluklarının tiplerine yönelik konuşan Prof. Dr. Hüseyin Dağ, "Anoreksiya, blumia olabilir, kaçıngan kısıtlayıcı yeme bozukluğu olabilir. Birçok tipi var ama en çok zorlayan yeme bozukluğu; anoreksiya nevroza. Daha çok kadınlarda görülür, 4-10 kat daha sık görülmekte ama son zamanlarda erkeklerde de atipik formlarını görmeye başladık. Ergenlerde genelde şu şekilde görmekteyiz; çok kısıtlayıcı, enerji alım eksikliği söz konusu. Bu hastalarımız zayıf olmasına rağmen kilo almaktan korkuyorlar. Yemekten kaçınma davranışı söz konusu, en önemli farklardan bir tanesi de hastalarımızda beden algısı bozulmuştur. Kendi bedenlerine dair çarpık düşünceleri söz konusu, zayıf olmalarına rağmen kendilerini kilolu olarak görmekteler. Tedavisi çok zor, multidisipliner olmalı. Diyetisyen, çocuk, ergen sağlığı uzmanı, çocuk psikiyatri, psikolog ile iş birliği yaparak tedavi gerekiyor. Anoreksiyayı erken tanımlayabilirsek işimiz daha kolay ama çoğu zaman geç kalabilmekteyiz. Neden; ergenler bunu hastalık olarak görmüyorlar, dolayısıyla herhangi bir şikayetleri olmuyor, ne zaman ki vücut kitle indeksleri çok düştüğü ve bu hastalık ağırlaştığı zaman ailenin dikkatini çekmekte. Sosyal hayatlarını devam ettiremiyorlar ya bu yüzden hastaneye getiriliyorlar ya da aile o bariz zayıflığı görüp kendileri çocuğu ikna ederek hastaneye getiriyor" dedi.

"Acile bayılmayla gelen, anoreksiya olduğunu anladığımız hastalarımız var"
Hastalığın oluşumundaki faktörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Dağ şöyle konuştu: "Çok faktör var, bu hastalıkta genetik faktör çok önemli, araştırmalarda ailede birisinde bu hastalık varsa bunun diğer bireylerde görülme oranının 10 kat arttığına dair bilgiler var. Ailede birisinin kaybı bunu tetikleyebilmekte, obez bireyler diyet yaptıkları zaman nerede duracaklarını bilemeyebilirler. Son zamanlarda obez bireylerde yapılan diyetten sonra anoreksiyalı hastaları görmekteyiz. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Son zamanlarda anoreksiyayı tetikleyen başka bir durum da normal vücut kitle indeksine sahip bireylerin diyet yapması çünkü belli bir zamandan sonra açlık sinyalleri algılanamıyor. Çok zorlanıyorlar, bazı hastalarımın aileleri şunu söylemekte ‘Okuldan arandık, hastamız bayıldı, dersleri dinleyemiyor’ ya da zaman zaman acil servislere bayılmayla gelen ve aldığımız öyküden sonra anoreksiyalı olduğunu anladığımız hastalarımız da var. Erken tanı tabi ki bu hastalarda çok çok önemli"

"Kendi tecrübem; anoreksiyanın arttığını gözlemlemekteyim"
Sosyal medyanın etkisine yönelik değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Dağ, "Tetikleyici çok faktör var, sosyal medyanın etkisi küçümsenemez. Sosyal medyada anoreksiyaya vurgu yapan, öne çıkartan, öven bazı yayınlarla karşılaşabilmekteyiz. Güzellik anlayışı eşittir zayıflık gibi lanse edilebiliyor, bu çok yanlış. Yapılan araştırmalarda kadınların yarısı erkeklerin 4’te biri kendi bedenlerini beğenmiyorlar, özellikle ergenlerde bu çok çok önemli. Anoreksiya bir hasta yemek yemediği zaman anne baba, çevre yemek yemesi yönünde, ergene çok baskı yapılıyor bu yanlış çünkü bu çok kolay bir şey değil. Baskıyla çözümlenecek bir şey değil, bu bir hastalık. Empatik atmosferde yaklaşmakta fayda var. Şüphe ediliyorsa çocuk yemek yemeyi reddediyorsa, sürekli kalori hesabı yapıyorsa, yemek yemekten daha ziyade yemek yedirmeyi seviyorsa son 3 ayda 6 kilo ve üzerinde bir kayıp söz konusu ise mutlaka ailelerin bu hastaları bir sağlık kuruluşuna götürmeleri gerekmekte. Deneyimim; son zamanlarda hem atipik anoreksiyanın hem diğer anoreksiya tipinin arttığını gözlemlemekteyim" ifadelerini kullandı.

"13-17 yaş arası hastaları görmekteyiz"
Kişilere çevrenin yaklaşımının büyün önem taşıdığını aktaran Prof. Dr. Dağ, "Daha önce biraz obezitesi olup ailede sataşmalar olunca bir hastam bu şekilde anoreksiya hastalığına yakalanmıştı. Bir hastam dedesini kaybetmişti, onu çok etkilemişti bir yeme bozukluğuyla bana başvurmuştu. Genelde tetikleyici faktörlerin olduğunu buna toplum olarak dikkat etmemiz gerektiğini söyleyebilirim. Sağlıklı yaşam stillerini tabi ki topluma öğretmemiz gerekiyor. Fiziksel aktiviteyi sağlıklı beslenmeyi tabi ki önereceğiz. Sürekli kilo temelli konuşmalardan uzak durmamız lazım. Özellikle bir ergen diyet yapacaksa bir çocuk sağlığı uzmanı veya bir diyetisyen eşliğinde olmalı. Tedavisi maalesef çok uzun bir süreç, bazen 1-2 ayımızı alabiliyor bazen 1 yıl sürebiliyor, bazen düzelen hastalarımız var, sonrasında nüksleri görebiliyoruz. Ömür boyu bu hastaları takip etmekte fayda var. Medikal tedavi psikiyatrinin de desteğiyle, hem de burada bir diyet tedavisi uyguluyoruz. Evde ‘Yemek ye’ baskısı asla yapmasınlar çünkü başarılı olamayacaklar, o çatışmayı tetiklemekten başka bir şeye yaramayacak. Genelde daha çok orta ergenlik dönemi yani 13-17 yaş arası hastaları görmekteyiz. Orta ergenlik dönemi daha riskli bir dönem, burada kendilerini beğendirme istediği, daha ön planda, risk aldıkları bir dönem, dikkat etmekte fayda var" diye konuştu.

Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’n...

Mardin’in lezzetleri "Türk Mutfağı Haftası" progra...

Siirt’te Yöresel Yemek Yarışması’nda lezzetler yar...

Kırıkkale’de dinlenme tesisinin çatısı alev alev y...

Yüksekova’da ot toplarken bayılan genç için ekiple...

Kuyuda hareketsiz bulunan 3 kişi için kurtarma çal...

ÇAYKUR’a bin 500 mevsimlik işçi alımı için kura çe...

İstanbul Fatih Ayvansaray’da, metruk binada çökme ...

Trump’ın Güney Afrika’da soykırımın kanıtı olarak ...

Van Kalesi’nde kayalıklarda mahsur kalan şahıs kur...

Kırmızı ışık ihlali kazaya neden oldu: Son sürat ç...

Minik yüreklerden büyük farkındalık

DPÜ’de ’Dünya Kupası’ coşkusu, 16 ülke öğrencisi h...

Burdur Kamu Spor Oyunları Mini Futbol Turnuvası şa...

Kocaeli’de bir kişi evinde silahla vurulmuş halde ...

Taşova’da yaşlı adama çarpan motosikletli olay yer...

Çiftçiye 6,5 milyon TL’lik fide desteği

Trump yönetimi Harvard Üniversitesi’nin yabancı öğ...

ABD’deki uçak kazasında bilanço netleşmeye başladı...

Malatya’da asayiş ve trafik denetimleri aralıksız ...

Ankara’da kontrolden çıkan otomobil markete daldı

Kütahya’da ’Kırım Tatar Sürgünü’ paneli

Trump ve Netanyahu telefonda görüştü

Konyaspor’da 3. Yüksek Divan Kurulu toplantısı yap...

Bursa’da parkta iki kişiyi bıçaklayan şüpheli tutu...

Burdurlu gazeteci ve ailesi trafik kazasında yaral...

Çanakkale’de 19 yaşındaki genç, motosiklet kazasın...

Bolu’da yıldırım düşme anları korku filmlerini ara...

Pertek ve Çemişgezek doğalgaza kavuştu

Kontrolden çıkan traktör ormanlık alana devrildi: ...

TBMM önünde havaya ateş açan şahıs gözaltına alınd...

Yaşlı kadına ait ev çıkan yangında kül oldu

Bursaspor’da kombine satışında rekor hedef

Çalıların arasındaki boşluğa düşen yavru köpekleri...

Bahçede çıkan yangın itfaiye tarafından söndürüldü...

Çanakkale’de iş yerini kurşunlayan şüpheli tutukla...

Türkiye’de bir ilk: İslamofobi ile Mücadele Merkez...

Polisin ’dur’ ihtarına uymayarak kaçan ve üniversi...

Çevre yolunda kamyonun çarptığı 80 yaşındaki kadın...

Sakarya’daki 9 ayrı trafik kazası kamerada

Köyceğiz’de ruhsatsız pompalı tüfekler ele geçiril...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyamanlı çocuklarla 15 Te...

MGK’dan "Terörsüz Türkiye" vurgusu: "Terör örgütün...

Sultanbeyli’de lise öğrencisi okul bahçesinde arka...

Nesli tükeniyor, koparmanın cezası 387 bin TL

Kula’nın yeni İlçe Emniyet Müdürü göreve başladı

BEUN’de mezuniyet coşkusu: Sanat ve iletişimin güc...

49. Yeşil Bursa Rallisi nefesleri kesecek

Ereğli’de bilimle büyüyen nesiller

Rusya ve Ukrayna arasında karşılıklı olarak biner ...

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Öztürkler Diyarbak...

Giresun’da SOLOTÜRK gösterisi ilgiyle izlendi

CIA Genel Merkezi girişinde ateş açıldı: 1 gözaltı...

Arama-Kurtarma Tanıtım ve Gençlik Sağlığı Şenliği’...

Bartın’da ilginç anlar

Çaycuma’da "Bizden Bize Türküler " konseri yapıldı...

Devlet Tiyatroları Pursaklar Sahnesi’nde minikler ...

Beypazarı’nda "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" ...

Pursaklar Belediye Spor Kulübü Türkiye Şampiyonu o...

Kuşadası’nda "Leftere’den Güzelçamlı’ya Mübadele "...

Mardin’de 80 yaşındaki adam evinde ölü bulundu

TEM Otoyolu’nda 2 tır çarpıştı: 1 yaralı

Hulusi Akar’ın acı günü

Bursa’da 10 yıl hapis cezasıyla aranan şüpheli kov...

Oğuz Murat Aci’nin eşi Şükriye Aci konuştu

Pendik’te trafikte tartıştığı kişinin aracına sald...

STSO Başkanı Özdemir, ‘AÜB Sivas Üniversite Tanıtı...

Kahramanmaraş’taki orman yangını kontrol altına al...

32.4° / 20.1°

Kırıkkale’de dinlenme tesisinin çatısı alev alev yandı

Yüksekova’da ot toplarken bayılan genç için ekipler seferber oldu

Kuyuda hareketsiz bulunan 3 kişi için kurtarma çalışması başlatıldı

İstanbul Fatih Ayvansaray’da, metruk binada çökme meydana geldi. İhbar üzerine itfaiye, AFAD, UMKE ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Van Kalesi’nde kayalıklarda mahsur kalan şahıs kurtarıldı

Kırmızı ışık ihlali kazaya neden oldu: Son sürat çarptı

Kocaeli’de bir kişi evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Taşova’da yaşlı adama çarpan motosikletli olay yerinden kaçtı

Çiftçiye 6,5 milyon TL’lik fide desteği

ABD’deki uçak kazasında bilanço netleşmeye başladı: 2 ölü, 8 yaralı

Malatya’da asayiş ve trafik denetimleri aralıksız sürüyor

Ankara’da kontrolden çıkan otomobil markete daldı

Kütahya’da ’Kırım Tatar Sürgünü’ paneli

Bursa’da parkta iki kişiyi bıçaklayan şüpheli tutuklandı

Burdurlu gazeteci ve ailesi trafik kazasında yaralandı

Çanakkale’de 19 yaşındaki genç, motosiklet kazasında hayatını kaybetti

Bolu’da yıldırım düşme anları korku filmlerini aratmadı

Edremit’te çiftlikte çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

Siirt’te öğrencilerin tehlikeli okul yolculuğu

Atatürk’ün ismini hatırlayamadığı için linç edilen genç kadın konuştu