Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem:
SAĞLIK 21.05.2025 11:31:36 0

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem: "Astım ataklarına karşı çocuğunuzu sigara dumanından koruyun"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem: "Astım ataklarına karşı çocuğunuzu sigara dumanından koruyun"

Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem, çocuklarda astım hakkında açıklamalarda bulundu. Erdem, "Astım ataklarına karşı çocuğunuzu sigara dumanından koruyun" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem, çocuklarda astıma yol açacak etmenler, astımın gelişimini arttıran faktörler ve alınması gereken tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu. Astım ataklarını önlemenin en etkili yolunun dikkatli planlama yapmak ve tetikleyici faktörlerden uzak durmak olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Erdem, "Sigara dumanı veya hava kirliliği gibi çevresel etkenlere maruz kalmak, astımda önemli bir risk unsurudur. Ayrıca ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri, polenler ve küf gibi alerjenlere karşı duyarlılık da astım gelişiminde rol oynayabilir. Bu yüzden çocuğunuzu astımı tetikleyebilecek etkenlere maruz bırakmayın. Özellikle bulunduğu ortamlarda sigara içilmesine kesinlikle izin vermeyin" dedi.

"Astım belirtileri insanlar arasında değişkenlik gösterir"
Astımın nasıl oluştuğu hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Erdem, "Astım; hışıltı, öksürük ve solunum zorluğu gibi belirtileri içeren bir hastalıktır. Hava yolu ödem ya da fazla mukus (salgı) nedeniyle tıkandığında hava yolu irritasyonuna bağlı ödem ve bunun sonucunda daralma olduğunda bronş aşırı duyarlılığı olur. Hava yolu fazla duyarlı olup, duman, soğuk hava ya da fizik egzersiz gibi uyaranlara kolaylıkla aşırı yanıt verir. Hava yolu yanıt verdiğinde daha dar hale gelir ve solunumu zorlaştırır. Astım belirtileri insanlar arasında değişkenlik gösterir ve yukarıdaki belirtilen tümü herkeste ortaya çıkmaz" şeklinde konuştu.

"5 yaşından küçüklerde astım tanısını koymak daha zor"
Astım belirtilerinin zaman içerisinde değiştiğinin, geliştiğinin ve kaybolabildiğinin altını çizen Uzm. Dr. Erdem, "Çocukluk çağı astımı 5 ile 16 yaş arasındaki çocukları etkileyen astımı anlatır. 5 yaşından önce astımın tanısını koymak, bu yaş grubundakiler tanı için gereken testleri yapamayabileceği için daha zordur. Küçük çocukların bazılarına yine de astım benzeri belirtiler için tedavi verilir ve tanı daha ileri yaşlarda koyulur’’ ifadelerini kullandı.

"Geceleri öksürük görülür"
Çocuklarda astımı işaret eden belirtilerden bahseden Uzm. Dr. Erdem, şu bilgileri paylaştı:
"Nefes verirken ıslık ya da hırıltı sesi duyulması oldukça yaygındır. Bunun yanı sıra, nefes darlığı ile birlikte göğüste sıkışma ya da baskı hissi de sık karşılaşılan belirtilerdendir. Özellikle geceleri ya da fiziksel egzersiz sonrasında artan sık öksürük dikkat çekici bir bulgudur. Ayrıca nefes alıp verirken göğüs duvarında gözle görülür şekilde çekilmelerin oluşması, fiziksel aktiviteler sırasında çabuk yorulma, egzersiz yaparken zorlanma (egzersiz intoleransı) ve uykuya dalmakta güçlük çekme ya da gece uyanmaları gibi durumlar da çocuklarda astımın işaretleri olabilir. Çocuğunuzda sürekli devam eden, aralıklı olarak ortaya çıkan ya da özellikle fiziksel aktivite sırasında artan bir öksürük varsa, bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekir. Bunun yanı sıra, çocuğunuz nefes verirken hırıltı ya da ıslık sesi çıkarıyorsa, nefes darlığı ya da hızlı nefes alma gibi belirtiler gösteriyorsa doktora gitmek önemlidir. Göğüste çekilmeler, göğüs sıkışması şikayetleri, bronşit ya da zatürre gibi hastalıkların tekrarlayan atakları da tıbbi değerlendirme gerektiren durumlar arasındadır."

"Astım tanısı olmasa da şiddetli solunum güçlüğünü ciddiye alın"
Bazı şiddetli vakalarda nefes almakta zorlanan çocuklarda göğüs ve yan bölgelerde içe doğru çekilmeler gözlemlenebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Galip Erdem, ‘’Bu tür durumlarda çocuğun kalp atışlarında artış, terleme ve göğüs ağrısı gibi ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Eğer çocuğunuz nefes alırken bir cümlenin ortasında konuşmayı kesmek zorunda kalacak kadar zorlanıyorsa, nefes alırken karın kaslarını kullanıyorsa, burun delikleri nefes alırken genişliyorsa ve karın bölgesi nefes sırasında kaburgaların altına doğru çekiliyorsa, acil tıbbi yardım alınması gereklidir. Çocuğunuzda astım teşhisi konmamış olsa bile, nefes almada zorluk fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın. Astım atakları şiddete göre değişse de öksürükle başlayabilir, hırıltıya ve zor nefes almaya ilerleyebilir’’ şeklinde konuştu.

"Genetik faktörler çocuklukta astıma neden olabilir"
Çocukluk çağı astımının kesin nedenleri tam olarak bilinmese de hastalığın gelişiminde etkili olabileceği düşünülen bazı faktörler olduğunu işaret eden Uzm. Dr. Erdem, "Ailede alerjiye yatkınlık bulunması ve ebeveynlerden birinde astım öyküsünün olması, çocukta astım gelişme riskini artırabilir. Sigara dumanı veya diğer hava kirliliği gibi çevresel etkenlere maruz kalmak da önemli bir risk unsurudur. Ayrıca soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar, tütün dumanı, ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri, polenler ve küf gibi alerjenlere karşı duyarlılık da astım gelişiminde rol oynayabilir. Bunun yanı sıra, fiziksel aktivite, hava değişiklikleri ya da soğuk hava da belirtileri tetikleyebilir. Ancak bazı durumlarda astım belirtileri herhangi bir belirgin tetikleyici olmadan da ortaya çıkabilir’’ dedi.

"Astım gelişimini artıran çevresel ve genetik faktörler’’
Çocuklarda astıma neden olabilecek çeşitli risk faktörleri bulunduğuna değinen Uzm. Dr. Erdem, "Bunlar arasında doğum öncesi dönem de dâhil olmak üzere tütün dumanına maruz kalma önemli bir yer tutar. Daha önce cilt reaksiyonları, gıda alerjileri ya da saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar geçirmek de riski artırır. Ailede astım ya da alerji öyküsünün bulunması genetik yatkınlığı işaret eder. Kirliliğin yoğun olduğu bir bölgede yaşamak da çevresel bir risk faktörü olarak öne çıkar. Obezite, kronik burun akıntısı veya tıkanıklığı, sinüs iltihabı ya da zatürre gibi solunum yolu hastalıkları da astım gelişiminde etkili olabilir. Ayrıca gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olan çocuklar ve erkek cinsiyetteki bireyler de daha yüksek risk altındadır’’ ifadelerini kullandı.

"Tetikleyici etkenlerden uzak durulmalı"
Astımı önleme yollarından bahseden Uzm. Dr. Erdem, "Astım ataklarını önlemenin en etkili yolu, dikkatli planlama yapmak ve tetikleyici faktörlerden uzak durmaktır. Özellikle çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda sigara içilmesine kesinlikle izin vermeyin. Ayrıca çocuğunuzu düzenli fiziksel aktiviteye teşvik etmek, sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olmak ve mide ekşimesi gibi reflü semptomlarını kontrol altında tutmak da önemlidir. Düzenli doktor kontrolleri ile astımın seyri izlenmeli ve muhtemel ataklar önceden engellenmeye çalışılmalıdır’’ dedi.

Haliliye’de kurban satış ve kesim yerleri belirlen...

Çorum Şehir Müzesi’nde 1. yıla özel vefa programı

Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’nde halter rüzgar...

Yıldırım ’Aile’ için yürüdü

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda gündem Eskişehir ol...

ABD’de kamyon şoförlerine İngilizce şartı getirild...

Başkan Alemdar: "Eser ve hizmet siyasetinden ödün ...

Dil becerilerini ‘Lingua Tour’ ile geliştirdiler

Antalya’da 7 dede, 7 torunuyla birlikte teknolojiy...

Devrilen traktörün sürücüsü hayatını kaybetti

Söğütlü’nün atık su ve içme suyu projesinde çalışm...

Bulanıklı öğrencilerden yılsonu etkinliği

Lise öğrencilerinden İngilizce oyun

Bursaspor’da Ensar Duman profesyonel oldu

EDIH West Marmara konsorsiyum imza töreni yapıldı

Dorukhan’ın ölümüyle ilgili 8 polis hakim karşısın...

Başkan Turanlı’dan çiftçilere uyarı

8 kadın halk eğitimde öğrendiği işçilikle, el emeğ...

Yöresel Lezzetler Türk Mutfağı Haftası’na ’Ahi çor...

Gaziantep Büyükşehir’den sanatçı yetiştirme hamles...

Trump’ın, Türkiye Büyükelçisi Barrack’ı Suriye Öze...

Jandarma 24 saat görevde: Sapanca Gölü didik didik...

Sancaktepe’de inşaat alanında toprak kayması: 3 iş...

Motor ehliyetli otomobil sürücüsünün çarptığı zabı...

Yöresel lezzetler damakları şenlendirdi

İsrail güçleri Batı Şeria’da Türk diplomatın da bu...

İki tırda 7 düzensiz göçmen yakalandı, şaşkınlıkla...

Erzurum’daki engelli araçları atölyesine anlamlı d...

Trendyol 1. Lig play-off 2. tur rövanşının hakemi ...

Erzurum’da kadın istihdamı artacak

Pursaklar’da yerli tohuma destek

Bakan Uraloğlu: "Türkiye, kuşak yol girişiminin mo...

TİKA ile Gürcistan Mesleki Becerileri Geliştirme A...

Köpeğin park keyfi görenlere tebessüm ettirdi

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç’in Yardımcıs...

Isparta’da çöp konteynerine çarpan motosiklet sürü...

Bodrum’da arızalı su isale hatlarının 3 bin 200 me...

Eşini darp sonucu hastanelik eden şahıs adli kontr...

5 Bin yıllık ekmek Halk Ekmek tezgahlarında

Ağrı’da öğrenciler bahar şenliğinde doyasıya eğlen...

Aydın’da 58 kilogram tütün ele geçirildi

Iğdır’da doğa eğitimleri devam ediyor

Traktörün altında kalan 7 yaşındaki Nur, gözyaşlar...

‘Türk Mutfağı Haftası’nda Bitlis’in yemekleri tanı...

Ulukavak, savunma sanayi üzerine konferans verdi

Matematik cevherleri Zonguldak’ta yarıştı

‘Dünya Arıcılık Günü’ Muğla’da kutlandı

Çakırlar Korusu’na yeni tesis

Interfresh Eurasia’nın basın toplantısı Antalya’da...

Başkan Dökmeci, "Mera alanlarına güneş enerji tesi...

Otomobil yayaya çarptı: 1 ölü

Unides ve YTB iş birliğiyle "ilçeden ilçeye kültür...

Bursa Emniyeti’nden 19 Mayıs’ta narkotik farkındal...

Esenler’de Aile Bilim Şenliği düzenlendi

Virajı alamayan motosiklet uçuruma yuvarlandı

Uzuntarla’da Çerkes Sürgünü unutulmadı

‘Her Telden Her İlden’ konser ekibi 4. kez MSKÜ’de...

Antalya’da bir haftada 17 zehir taciri tutuklandı

Başkan Özlü’ye sporculardan teşekkür

Alanya’da yasa dışı silah ve mühimmat operasyonu

Diyarbakır’da tarlada kurt gören vatandaş cep tele...

Köyceğiz’de köpek saldırısına uğrayan çocuğun aile...

Malatya’da uluslararası bilim buluşması

Şehitkamilli gençlerden Samsun çıkarması

MSKÜ’de 2026-2030 Dönemi Stratejik Plan Hazırlık Ç...

Oryantiring etkinliği kent meydanında yapıldı

Sakarya’da otomobil şarampole uçtu: Karı-koca yara...

Onlar yapıyor, belediye yıkıyor

29.5° / 18.2°

Haliliye’de kurban satış ve kesim yerleri belirlendi

Yıldırım ’Aile’ için yürüdü

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda gündem Eskişehir oldu

Başkan Alemdar: "Eser ve hizmet siyasetinden ödün vermeyeceğiz"

Devrilen traktörün sürücüsü hayatını kaybetti

Söğütlü’nün atık su ve içme suyu projesinde çalışmalar hız kazandı

EDIH West Marmara konsorsiyum imza töreni yapıldı

Dorukhan’ın ölümüyle ilgili 8 polis hakim karşısında

Başkan Turanlı’dan çiftçilere uyarı

8 kadın halk eğitimde öğrendiği işçilikle, el emeği ürünlerle sergi açtı

Jandarma 24 saat görevde: Sapanca Gölü didik didik denetlendi

Sancaktepe’de inşaat alanında toprak kayması: 3 işçi kurtarıldı

Motor ehliyetli otomobil sürücüsünün çarptığı zabıta aracı devrildi: 2 yaralı

Yöresel lezzetler damakları şenlendirdi

İki tırda 7 düzensiz göçmen yakalandı, şaşkınlıkları yüzlerine yansıdı

Erzurum’daki engelli araçları atölyesine anlamlı destek

Köşk Devlet Hastanesi’nde HAP tatbikatı yapıldı

Angus yüklü tır devrildi, 1 kişi yaralandı

Bahçelievler’de Anne ve Çocuk Etkinlik Merkezi açıldı

Açıköğretimde kalite ve ulaşılabilirlik için yeni iş birliği adımları