Boş tahliye taahhütnamesi geçerli mi değil mi sorusu milyonlarca kiracının aklını karıştırıyor. Ev sahiplerinin, kiracıların hukuksal haklarını boşa çıkarmak için imzalattığı boş tarihli tahliye taahhütnameleri ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan önemli bir açıklama geldi.
Türkiye Gazetesi'ne konuşan Yılmaz Tunç, kiracılar açısından büyük bir soruna dönüşen boş tahliye taahhütnamesi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"Hukuk, kiracının ev bulmak için çabaladığı bir zamanda evsiz kalmamak için her şeyi imzalayabileceğini göz önüne alıyor ve eve girerken imzalanan kira sözleşmesi ile aynı tarihli tahliye taahhütnamesini geçersiz sayıyor. ‘Kiracı zor durumda’ diyerek kiracıyı koruyor.
İmzanın kontrat tarihinden sonra atılması gerekiyor
Tahliye taahhüdünün kira kontratından sonraki bir tarihte imzalanması gerekiyor. Boş verilen ve ev sahibinin sonradan doldurduğu belgeye itiraz yolu açık. Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi, tarihin kontrattan önce mi yoksa sonra mı atıldığını tespit edebiliyor. Eğer fotoğrafını çekme imkânı var ise itiraz ederken elinde belge olması açısından bu da önemli. Tabii Adli Tıp Kurumunda tarihin yanlış tespit edilme ihtimali de bulunuyor. Bunun yüzde yüz garantisi yok
Tahliye taahhütnamesi noter ya da e-Devlet üzerinden yapılma zorunluluğu getirilirse sorun çözülür mü?
“Noterde yapılabilir, ama bu sefer de ev sahipleri kiracıyı çıkartamayacağını düşünerek evlerini kiraya vermeyebilir. Bu da ev problemini tetikler. Burada bir ücret de ödemek zorunda kalırlar. e-Devlet’ten de yapılabilir. Böyle olursa tahliye taahhüdü amacına uygun yapılmış olur