23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, kent genelinde ciddi iletişim problemleri yaşandı.
Deprem anında yakınlarına ulaşmak isteyen milyonlarca vatandaş, cep telefonları üzerinden ne arama yapabildi ne de internet erişimine ulaşabildi. Bu durum, iletişim altyapısının doğal afet anlarında yeterli olup olmadığı sorusunu tartışmaya açtı.
Bakan Uraloğlu, GSM operatörü temsilcileriyle görüştü
Kamuoyunun tepkisi üzerine harekete geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün saat 14:00’te İstanbul’da GSM operatörlerinin üst düzey yöneticileriyle kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşme sonrası kameraların karşısına geçen Uraloğlu şunları söyledi:
“Biz arkadaşlarımızla sahayı kontrol ediyoruz. Bugün de ilgili Bakan Yardımcımız, BTK Başkanımız, Turkcell, Türk Telekom, Vodafone yöneticilerimizle bir araya gelerek durum tespiti yaptık. İstanbul’da yaklaşık 3 operatörümüzün 20 bin adet baz istasyonu söz konusu. Bu baz istasyonlarının hiçbirinde kapsama problemi yaşamadığımızı söylemek isterim. Enerjisi kesildi veya yıkıldı diye bir problem olmadı. Hepsi ayakta kalmış oldu.”
“Mevcut aramaların yüzde 75’i karşılandı”
“Normalin 2.5 kat kapasiteyi karşılayabildiğimizi ifade etmek istiyorum. Dünkü depremlerde 7 ile 10 kat ses görüşmesi kapasitesinin oluştuğunu söyleyebilirim. Web tabanlı, internet üzerinden iki kat artış olduğunu söyleyebilirim. Biz mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Yüzde 25’ini ise maalesef karşılayamadık.”
“İnternet aramalarında problemle karşılaşmadık”
"İnternet tarafına baktığımızda 2 kat olan artışı tamamen karşıladık. Orada herhangi bir problemle karşılaşmadık. İnternet tabanlı WhatsApp gibi aramalarda bir problem yaşadığını beyan edene rastlamadığımızı söyleyebilirim. Buradaki kapasite artışından kaynaklanan 15 dakikalık zaman oldu. Sonrasında rutine döndü, tabi bir kriz anında insanların hem kendi durumlarını bildirmeleri, yakınlarından bilgi almalarını talep ettikleri için böyle bir sıkıntı yaşandı. Bundan sonraki süreçte tekrar durumumuzu gözden geçiriyoruz."
"Haberleşmede internet tabanlı uygulamalar kullanılmalı"
"Benzer sıkıntıları yaşamamak için neler yapmamız gerektiğini masaya yatırdık. 2019 Silivri depremlerinden sonra İstanbul’da yaklaşık 4 kat kapasite artışı sağladığımızı belirtmek isterim. Kuzey Marmara otoyolu dün aktı. 140 kilometre olan yasal hız 50-60 km’lere düştüğü anlar oldu. İstanbul’dan bir çıkış söz konusu oldu. Siz 4 şeritli bir otoyola oradaki günlük geçireceği 200-250 bin civarındaki araçtan daha fazlasını yüklerseniz elbette orada bir yavaşlama olacaktır. Biz bu anlamda da iletişim tarafında bunu yaşadığımızı söylemek isterim. Ben burada vatandaşlarımıza şunu söylemek isterim. Haberleşmelerde mutlaka internet tabanlı uygulamaları kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Kısa mesajlarla kendi durumlarını bildirmelerini tavsiye ediyoruz."