Adalet Bakan Yardımcısı Can:
GÜNDEM 21.04.2025 12:40:42 0

Adalet Bakan Yardımcısı Can: "Mayınlı bir arazide koşuyoruz"

Adalet Bakan Yardımcısı Can: "Mayınlı bir arazide koşuyoruz"

Denetimli Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantıları’nın 2’ncisi İzmir’de düzenlendi. Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, "Mayınlı bir arazide koşuyoruz. 1 milyon kişi ceza hukuku sisteminde ve infaz sisteminde olduğu halde bir ’cezasızlık’ algısından bahsediliyor. Bir tarafta cezasızlık algısı, bir tarafta topluma kazandırma. Bu bir denge. Bu dengeyi de iyi korumak ve kollamak gerekiyor" dedi.
Denetimli Serbestlik 20’nci yıl Bölge Toplantıları’nın 2’ncisi İzmir’de başladı. Ege Üniversitesi’nde 2 gün sürecek olan etkinliğin açılış töreni Ege Üniversitesi MÖTBE Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Etkinliğe Adalet Bakanı Ramazan Can, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Burak’ın yanı sıra adliye ve emniyet personelleri katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Açılış programında konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, cezaevinden tahliye olanların yüzde 40’ının yeniden suç işlediğine vurgu yaparak, bu sayının aşağı çekilmesi gerektiğini belirtti. Bakan Yardımcısı Can, "İnfaz rejiminde asıl amaç topluma kazandırmak, ıslah etmek, iyileştirmektir. Ancak buna rağmen bütün dünyada infaz sistemini atlattıktan sonra tahliye ve taburcu olduktan sonra suç işleyenlerin yüzde 40’lar civarı cezaevine geri dönüyor. Bir suç işledikten sonra suç işlemek daha da kolaylaşır. Bu eşik psikolojik bir eşik. Cezaevindeki şartlar, cezaevinde çıktıktan sonraki topluma kazandırmadaki problemler, toplumun bakışı, ötekileştirilmesi... Bütün bunları değerlendirdiğimizde dünya ortalamasının yüzde 40’ı, suç işlenmiş, ıslah olmamış, geri ceza almış. Bu sayı Türkiye’de de yaklaşık yüzde 45’ler civarında. Korkunç bir rakam. İnfaz rejiminin tüm sistemleri ele alması gerekir. Bu sadece Adalet Bakanlığı’nın tek başına yapabileceği bir iş değil. Ailenin, toplumun ve devletin hep beraber bu olaya el atması lazım" ifadelerini kullandı.

"Toplumun da bu manada belli bir bedel ödemesi gerekiyor"
Kişinin ıslah edilmesinin sadece kişinin değil toplumun da menfaatine olduğunun altını çizen Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, "Bugün 400 bin civarında tutuklu ve hükümlü cezaevlerinde. Yaklaşık 600 bin civarında kişi de denetimli serbestliğe tabi. 1 milyon kişi şu an infaz hukuku sistemi içerisinde. Mayınlı bir arazide koşuyoruz.1 milyon kişi ceza hukuku sisteminde, infaz sisteminde olduğu halde bir ‘cezasızlık’ algısının da bahsediliyor. Bir tarafta cezasızlık algısı, bir tarafta topluma kazandırma. Bu bir denge. Bu dengeyi de iyi korumak ve kollamak gerekiyor. İstediğin kadar ceza evinde tut. Nereye kadar tutacağız? İnfaz hukukunun da belli şartları var. Zaten ceza ağır, infaz hukukunun şartları ağır. Dolayısıyla toplumu hazırlamamız lazım. Aramızda olduğu zaman bu kişiyi iyileştirmek, tedavi etmek, topluma kazandırmak, ıslah etmek sadece bu kişinin menfaatine uygun değil. Aynı zamanda toplumun menfaatine de uygun. Toplumun sağlıklı, huzurlu, güvenli bir şekilde hayatını idame ettirebilmesi için bu kişilerin de topluma uygun bir hale getirilmesi lazım. Dolayısıyla toplumun da bu manada belli bir bedel ödemesi gerekiyor. Bu kişilerin topluma kazandırılması, iyileştirilmesi çok kolay bir hadise değil. Çünkü suça temayül var. Dışarı çıktıktan sonra ekonomik, hadise var, psikolojik sorunlar var. Toplumda rehabilite durumları var" dedi.

"Cezaevlerinde şiddet, işkence yok. Şiddete sıfır tolerans var"
İnsan haklarına ve hukukun evrensellik ilkelerine bağlı olarak görev yaptıklarına vurgu yapan Can, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin infaz rejimini insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğünü esas alan, adalete ne kadar hedef alan bir uygulama olduğunu biliyorum. Bu manada da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir itibarı olarak görüyorum. Bugün cezaevlerinde şiddet, işkence yok. Şiddete sıfır tolerans var. İnfaz koruma hukukunda kişinin işlediği suç ne olursa olsun, biz işlediği suça bakmaksızın suçluyu da eşrefi mahlukat olarak değerlendirilip insan haklarına, hukukun evrensel ilkelerine saygılı bir şekilde yaklaşık 85 bin personelle beraber bunu sağlamaya gayret ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti itibarına, bizim yapmış olduğumuz görev; o itibarı Avrupa’da ve dünyada belli bir yere getirdi ve korudu. Gelişmiş devletlerin, modern devletlerin infaz hukukuna, insan haklarına yaraşır bir şekilde, hümanist algıya destek olur bir şekilde itibar edilmekte. Bizim infaz sistemimiz ise insan olarak görüyor ve ona göre davranıyor. Bu manada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok başarılı bir sınav vermiştir" diye konuştu.

Denetimli Serbestlik uygulamasına yönelik rakamlar paylaşıldı
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da açılış törenin denetimli serbestlik uygulamasına yönelik rakamları katılımcılarla paylaştı. Yıldırım, "Hali hazırda 149 Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz’de 6 bin personelimizle hizmet veriyoruz. 6 bin personelimiz şu an itibariyle 448 bin hükümlünün takibini gerçekleştiriyor. Bu son derece önemli bir sayı. Bu kapsamda 20 yıl zarfında 8 milyon 300 bin denetimli serbestlik kararının infazı yerine getirildi. 3 milyon 500 bin iyileştirme faaliyeti gerçekleştirilirken bunların 1 milyon 450 bini bağımlılara yönelik oldu. Bugün dünyanın başına bela olan madde bağımlılığı meselesiyle ilgili denetimli serbestlik içinde güçlü bir mücadele var.1 milyon 424 bin hükümlüye kamu yararlı bir işte ücretsiz çalışma imkanı getirildi. 62 bin hükümlüye nakdi yardım yapıldı. 69 bin hükümlünün denetimli serbestlik üzerinden elektronik izlemeyle takibi yapıldı. Bu sayılar her geçen gün artıyor. Batı sistemleriyle karşılaştırdığımızda kısa bir zaman rağmen çok büyük sayıları infaz ettiğimizi görüyoruz" açıklamasında bulundu.

"Dönüm noktası olmuştur"
Açılış programında konuşan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, "2005 yılında ceza adalet sistemimize kazandırılan denetimli serbestlik uygulamaları; suç işleyen bireylerin topluma kazandırılması, toplumsal barışın ve huzurun tehsisi noktasında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Aradan geçen süre içinde güçlü ve dinamik bir yapıya kavuşarak adalet sistemimizin temel unsurlarından olmuştur. Bugün bir araya gelmemizin amacı denetimli serbestlik sistemimizin tüm boyutlarını değerlendirmek, karşılaştığımız sorunları tespit etmek ve çözüm yollarını tartışarak geleceğe daha güçlü adımlarla yürümektir" diye konuştu.
Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak ise katılımcıları Ege Üniversitesi’nde ağırlamaktan mutlu olduklarının altını çizip üniversite olarak adalet sistemine katkı sağlamak için işbirliklerine devam edeceklerini vurguladı.
Konuşmaların ardından çekilen aile fotoğrafıyla açılış töreni sona erdi. İki gün sürecek olan etkinlikte çeşitli sunumlar ve paneller düzenlenirken katılımcılar denetimli serbestlik ile ilgili bilgi alma ve tartışma fırsatı bulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Son 10 yılda 72 binden faz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Dünya nüfusunun yüzde 3,6’...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Suriye’de ist...

Karacasu Belediyesi’nden mezarlıklarda temizlik se...

Kasası yön tabelasına takılan kamyon şaha kalktı

Sağlam: "Fındıkta kozalak akarı ile mücadele çok ö...

Türkeli’de elektrik kaynaklı yangın korkuttu

Erbaş: "Yalnızlık, bakanlığı kurulacak kadar tehli...

Ümraniyespor play-off yolunda

56 yaşındaki baba sabah çocukları tarafından yattı...

Koyuna tekme atıp, iple eziyet eden şahıs gözaltın...

Vektörle mücadelede önlemler arttırıldı

Kadın çiftçilerle sebze fidesi yetiştirme kursu dü...

Jandarma ekipleri uyuşturucuya geçit vermiyor

Beylikdüzü’nde denize dökülen İSKİ atık su hattı, ...

6. Avrupa Spor Felsefesi Birliği Konferansı’nın aç...

Karşıyaka, hücum üçlüsüne güveniyor

Kocagöz: "Bir kitap bazen toplumun vicdanını uyand...

Mesajlaşırken bu emojilere dikkat: Cinsel taciz su...

Türkiye’de sadece 2 tane, biri Konya’da 5 bin yıll...

Masa tenisi müsabakaları başladı

Ortaca’da eğitim ve bilim şenliği yapılacak

Hakkari’de yaz öncesi larva seferberliği

Türk Kızılay’ın bu yıl vekaletle kurban kesim fiya...

Alaçatı Ot Festivali, esnafın ve turizmcilerin yüz...

Maltepe’de ambulansa yol vermeyen ehliyetsiz sürüc...

Haller Gençlik Merkezi’nde "Başarının Anlatılmayan...

Gelişim geriliği tespit edilen çocuklara erkenden ...

Karacabey’de ikinci sıra parklanmalara karşı harek...

Kağıthane’de Afet Koordinasyon Toplantısı gerçekle...

HAGEL toplantısı Gürsu’da yapıldı

Nisan yağmurları yeterli olmadı: Van Gölü’nde çeki...

Temizlik işçileri çöpte kaybolan altınları bulup t...

Bilecik’te don afeti sonrası hasar tespit çalışmal...

Ağrı’da 294 milyon dolarlık jeotermal yatırım: 3 b...

Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı’na yoğun ilgi

Erzincan’da Okul Sporları grup müsabakaları tamaml...

Çocuğuna bakılmadığını iddia eden şahıs hastaneyi ...

31 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Çeşme ile Sakız Adası arasında sporla güçlenen dos...

Dörtyol’da hint keneviri operasyonu

Bilecik’te şampiyonun belli olacağı futbol maçında...

Motosiklet hırsızları tutuklandı

İskenderun’da hurdacılar denetlendi

Uyuşturucu suçundan hapis cezasıyla aranan şahsı j...

Salihli’de 295 judocu kemer atladı

BTÜ’de çözüm odaklı sempozyum: Akademi ve sektör b...

Darıca’da sünnet şöleni kayıtları başladı

Sinop’ta Anadolu Uygarlıkları Konferansları

Sinop’ta yatırımlar yerinde incelendi

Biga’da Çiftçilere Hibeli Çeltik ve Sorgum Tohumu

Büyükşehir okçularından çifte madalya

Jandarmadan kaçak makaron operasyonu

Telefonda tartıştığı köy muhtarını öldüren sanık, ...

Bolu’da kurallara uymayan sürücülere milyonlarca l...

Balya’da yağmur duası

Uzmanı uyardı, yanlış beden algısı ölüme götürebil...

Samsun’daki heyelan faciasında dikkat çeken ‘topla...

O anlar kamerada: Kayan otomobil kaldırıma çarpıp ...

Büyükşehir yeni izciler yetiştiriyor

Diyarbakır’da 66 kişi, tazminatlarını alamadıkları...

Jandarma kayıp büyükbaş hayvanı bularak sahibine t...

Köyceğizli Eren, şiir okuma yarışmasında il birinc...

Jeoloji Mühendisi Tatar: "6 Şubat felaketi depreml...

Jandarma suç makinesini, kaldığı pansiyonda yakala...

Erdemli’de kadınlar için ’hanım evi’ hizmete açıld...

24.4° / 13.5°

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Dünya nüfusunun yüzde 3,6’sı göçmen. Botlar şişlenerek öldürülen göçmenler var. Bunları hep birlikte gördük, yaşadık. İmkanları sınırlı ülkeler kapasitelerinin çok üzerinde yük alıyor, yardım elini uzatıyor."

Karacasu Belediyesi’nden mezarlıklarda temizlik seferberliği

Kasası yön tabelasına takılan kamyon şaha kalktı

Türkeli’de elektrik kaynaklı yangın korkuttu

Erbaş: "Yalnızlık, bakanlığı kurulacak kadar tehlike arz etmeye başlamış"

56 yaşındaki baba sabah çocukları tarafından yattığı yatakta ölü bulundu

Koyuna tekme atıp, iple eziyet eden şahıs gözaltına alındı

Vektörle mücadelede önlemler arttırıldı

Kadın çiftçilerle sebze fidesi yetiştirme kursu düzenlendi

Jandarma ekipleri uyuşturucuya geçit vermiyor

Beylikdüzü’nde denize dökülen İSKİ atık su hattı, vatandaşları tedirgin ediyor

Mesajlaşırken bu emojilere dikkat: Cinsel taciz suçu işleyebilirsiniz

Hakkari’de yaz öncesi larva seferberliği

Maltepe’de ambulansa yol vermeyen ehliyetsiz sürücüye para cezası

Polisin şüphelendiği araçtan uyuşturucu çıktı

Alucra’da yangın: 1 ölü

KMÜ, buğdayda tohum geliştirme süresini 8 yıldan 2 yıla düşürdü

Yalova’da peş peşe zincirleme kaza

Baba ve 2 kızının hayatını kaybettiği facianın ardından yürek yakan kare

Antalya’da ‘Change’ araç operasyonu: 2 tutuklama